Ağızda ekşime sinüzit veya vitamin eksikliği gibi sorunların yaratabildiği tatsız durumlardan biridir. Elbette bunun yanı sıra başka sebeplerle de ağızda ekşime sorunları yaşanabilmektedir. Kesin tanı ve tedavi için doktora başvurmak gerekir fakat yazının devamında okuyacağınız doğal yöntemler de bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Ağızdaki Ekşi Tadın Nedenleri
B12 vitamininin yeterli düzeyde olmayışı; sinir sisteminde bozulmaya sebebiyet verebilir. Bundan dolayı ağızda ekşime oluşabilir.
Hamileliğin ilk 3 ayında sıklıkla rastlanan şikâyetlerden biri ağızda ekşime hissidir. Soğuk algınlığı ağzınızda ekşime yapabilir. Sinüzitin ağzınızda ekşime problemine neden olması mümkündür. Zira üst solunum yolu hastalıklarından biri olan sinüzit; iltihap meydana getirerek koku ve tat duyularını bozmaktadır.
Osteoporoz ilaçlarının, antihistaminiklerin, tansiyon ilaçlarının ve antihistaminiklerin de yan etki olarak ağızda ekşime yapma ihtimali vardır.
Ağızda Ekşime Nedenleri İse Şu Şekilde Sıralanabilir:
- Diyabet, kan şekerinin düşük olması
- Ağız bakımının ihmal edilmesi
- Çeşitli nörolojik sorunlar
- Alerji
- Gazlı veya kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi
- Reflü
- Gıda alerjileri
- Sarılık
- Radyasyon tedavisi, kemoterapi, kanser tedavileri
- Sigara kullanımı
- Benzin, toz gibi maddelerin ağız yoluyla teneffüs edilmesi
- Tükürük salgısı enfeksiyonları
- Ağızda kuruluk
- Çinko eksikliği
Ağızda Ekşime Çözüm Tavsiyeleri
Ağızda ekşime tedavisi önce dahiliye doktoruna başvurularak gerekli tetkikler yaptırılmalı ve bunun sebebi tespit ettirilmelidir. Problemin tedavisi, belirlenen sebebe göre düzenlenecektir.
Ağızdaki ekşime çözüm tavsiyeleri şunlardır:
- Ağız bakımına dikkat etmek, dişleri doğru ve düzenli fırçalamak, sigarayı bırakmak ekşime hissinden kurtulmaya yardımcı olacaktır.
- Ekşime nedeni ağız kuruluğu ise her gün daha fazla su tüketmeye özen göstermek bu sorunu çözecektir. Bununla birlikte alkol ve kola gibi içeceklere karşı mesafeli olunmalıdır.
- Ekşime hissinden kurtulmak için karbonat ile gargara yapılması da önerilir. Karbonat; bakterilerin ve aterosklerotik plakların yok olmasını sağlayarak ağızdaki asit oranını düzenlemekte, böylece ekşime hissini gidermektedir.
- Bunlara ek olarak; antifungal ve antibiyotik ilaçların kullanımı da ekşime tedavisi için başvurulan yöntemlerdendir.
- Yeşil çay da içerdiği kateşin adlı madde sayesinde ekşime gibi tat bozukluklarına faydalıdır. Anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğundan ekşime ve bakteri kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilir.
- Her gün birkaç adet taze nane yaprağının çiğnenmesi, ekşime sorununu ortadan kaldıracaktır. Bunun yerine kuru karanfil veya kabuk tarçın da tercih edilebilir.
Yukarıdaki tavsiyelere uyduğunuz takdirde ekşime problemine çözüm bulabilmeniz mümkün olacaktır.