Bebeğin eşinin erken ayrılması durumu bebeğin doğumunun gerçekleşmesinden önce plasentanın rahim duvarından ayrılması anlamına gelmektedir. Bu durum her iki yüz gebelikte bir görülmesiyle birlikte ağrı ve beraberinde pıhtılaşmayan vajinal kanama ile kendini gösterir. Bebeğin plasentadan ayrılma belirtileri sonrasında önlem alınmalıdır. Gerek anne gerekse bebek için ciddi tehlikeler yaratabilecek olan bu durumla karşılaşıldığı takdirde mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir. Bu tehlikenin anne ve bebeğin hayatını riske atabilecek boyutta olması ile birlikte acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Bebeğin eşinin erken ayrılması durumunda hızlı bir biçimde müdahale edilmemesi halinde bebeğin kaybedilmesi riski ortaya çıkmaktadır.
Plasentanın Erken Ayrılması Belirtileri
Diğer kanama durumlarında olduğu gibi acile doktora başvurulması gereken bir durum olan plasentanın erken ayrılması hali, birkaç belirti ile kendini gösterebilmektedir. Plasenta ayrılma belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Kasık ağrısı
- Sık olarak kasılma durumu
- Rahim hassasiyeti
- Vajinal kanama
- Fetal kalp ritim bozuklukları
Plasenta Ayrılması Yaşayanlar
Hamilelik dönemi süresince nadir olarak görülmesine karşın karşı karşıya gelindiği takdirde gerek annede gerekse bebekte ciddi etkiler yaratan ve hayati anlamda da bir risk teşkil eden, devam etmesi durumunda çeşitli sorunları beraberinde getiren, bebeğe gelen kan ve oksijen miktarının azalması ile birlikte bebek için de ciddi bir tehdit yaratan, keskin ağrı ve beraberinde kanama ile kendini gösteren, kanamanın seyrine göre çeşitli tedavi yollarını ve yöntemlerini bünyesinde bulunduran plasenta ayrılması, araştırılıp öğrenilmesi ve bu konu hakkında bilgi sahibi olunması gereken ciddi bir durumdur. Bu bakımdan plasenta ayrılması yaşayanlar ve daha önceki gebeliklerinde bu durum ile karşı karşıya gelenler bu durumun tekrarlama riskinin olduğunu bilmelidirler.
Bebek Plasentadan Ayrılırsa Hareket Eder Mi?
Bebek plasentadan ayrılırsa hareket eder mi? sorusu anne adayları için önemli bir konudur. Bebeğin plasentadan ayrılması durumu bebeğin besinini ve alması gereken oksijeni kesmesi ile birlikte bebeğin hareketlerinde öncekine nazaran yavaşlama görülür. Durumun seyrine göre erken doğum gerçekleştirebileceği gibi kanama miktarının çok fazla olduğu durumunda kan nakli yapılmaktadır. Anne adayının durumu acil olarak kontrol altına alınırken pıhtılaşma bozukluklarını aramak adına da pıhtılaşma faktörleri ölçümü yapılmaktadır.
Plasenta Ayrılma Belirtileri
Kadınların yarısında doğum eylemiyle birlikte gerçekleşen, bazı durumlarda doğum ağrısı ile ayırt edilemeyebilen, anne veya bebek kaybı olasılığı olan, fetusun kaybedilmesi durumundan anneye sezaryen uygulanan ve böylece cerrahiye kanama riski artırabilen plasenta ayrılma ve bunun beraberinde gelen plasenta ayrılma belirtileri şu şekildedir;
- Gerginlik
- Vajinal kanama
- Keskin ve şiddetli ağrılar
- Halsizlik
- Bulantı
- Çarpıntı gibi şok bulgular
- Şuur bulanıklığı
- Rahimde hassasiyet
- Sıklıkla kasılma durumu
- Damar içi pıhtılaşma bozukluğu
Plasenta Previa
Plasenta previa plasentanın rahmin aşağı kısmına yerleşmesiyle birlikte rahim boyunu neredeyse tamamen veya kısmi olarak kapatması durumudur. Bu durumun nadir olarak karşı karşıya gelinen bir durum olmasıyla birlikte doğumda veya gebelik döneminde şiddetli kanama ile kendini gösterebilmektedir. Her sağlık sorununda ve karşılaşılan sağlık problemlerinde tedavinin işleyişi ve sağlık sorununun kısa zamanda düzelmesi için en önemli faktörlerden biri olan erken tanı, plasenta previa durumunda da oldukça önemli bir etkendir. Bu durumla karşı karşıya gelindiği takdirde erken tanı sayesinde çoğu kadında bu rahatsızlık kendi kendine düzelebilmektedir. Fakat bu düzelmenin doğumdan önce düzelme ihtimali oldukça düşüktür. Plasenta kanaması yaşayanlar mutlaka tıbbi destek almalıdır. Özellikle gebeliğin ikinci yarısı itibari ile vajinadan gelen ağrısız kanamalarla kendini gösteren bu durumla karşılaşıldığı takdirde mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.
Yaklaşık olarak 1000 doğumun 4’ünde kendini gösterebilen, yirmi haftanın üzerinde şiddetli kanama yaşayan tüm anne adaylarının şüphelenmesi ve doktoruna başvurması gereken, durumun seyrine göre çeşitli tedavi yöntemleri yürütülebilen plasenta previa risk faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Gebelik sayısı ile doğru orantılı olarak plasenta previa riski artış gösterir,
- Sigara kullanımı risk teşkil eder.
- Daha önce gerçekleşen düşük ve kürtaj sayısı risk teşkil eder.
- Önceki gebelikte veya gebeliklerde plasenta previa ile karşı karşıya gelinmiş olması risk teşkil eder.
- Sezaryen ile doğum yapmış olmak risk teşkil eder.
Doğum öncesi gerçekleştirilen rutin muayenelerde veya ultrason sırasında ortaya çıkabilen, konum ve rahim boynunu ne kadar kapladığı gibi etkenlere bağlı olarak gelişen plasenta previa durumu, elden geldiğince dinlenilmesi gereken ve kanamayı tetikleyebilecek çeşitli aktivitelerden kaçınmayı gerektiren bir sorundur.