Bebek doğum kanalına ne zaman girer? Sorusu birçok anne adayının aklında cevaplanması gereken sorular arasında yer alıyor. Bilindiği üzere hamilelik, anne adayları için oldukça heyecan verici ve mucizelerle dolu bir süreçtir. Bu dönemde anneliğe adım adım yaklaşan gebelerimizin endişe duyduğu birçok konu da olabilmektedir. Özellikle de doğuma az bir zaman kala doğum kanalına giren bebek hareketleri ve 40 hafta kanala girmeyen bebek nasıl olur? Gibi soruların cevapları anne adayları için büyük önem taşımaktadır. Son zamanlarına yaklaşan gebeler için en merak edilen soruların yanıtlarını yazımızın devamında inceleyelim.
Doğum Kanalına Giren Bebek Hareketleri
Hamileliğinizde son zamanlardasınız ve aklınızda birçok soru işaretleri var. Örneğin, doğum kanalına giren bebek hareketleri nasıl olur? Bebeğin doğum kanalına girdiği nasıl anlaşılır? Gibi konularda bilgi sahibi olmak isteyenler için birçok faydalı bilgi hazırladık.
Gebeliğinizin son aylarına girdiğinizde, doktorunuz sizi sık aralıklarla muayene olmanız için çağıracaktır. Bu periyotlarda 2-3 gün zaman aralığında bebeğinizin doğum aşamasında olup olmadığını kontrol edecektir. Elbette bu durum her anne adayında farklı bir tablo seyrettiğinden, zaman olarak kesin bir bilgi verilmesi yanlış olur.
Kimi anne adayları, daha erken bir süre içerisinde doğum aşamasına geçerken, kimi anneler 43. Haftaya kadar bekleyebilmektedir. Bu durum tamamen kişiden kişiye fizyolojik farklılıklardan kaynaklanmakta olduğundan, bebeğin doğum kanalına girmesi de her kişide farklı zaman dilimlerinde ortaya çıkabilmektedir.
Bebeğin Doğum Kanalına Girdiği Nasıl Anlaşılır?
Bebek doğum kanalına ne zaman girer? Sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz; Bebek rahim içerisinde doğuma hazırlık için baş aşağı olması gerekmektedir. Bebeğinizin yüzü sırtınıza doğru bakar ve başının arka kısmı karnınıza bakacak yönde durur. Bu pozisyondayken normal doğum yapma olasılığı oldukça yüksektir. Fakat normal doğumu engelleyen veya zorlaştıran bebek duruş pozisyonları da şu şekildedir;
- Oksiput Posterior Pozisyon duruşunda bebek baş aşağı şekilde bir duruş şeklindedir. Bebeğin yüz kısmı karına doğru bakarken sırt kısmı ise annenin omurgasına dayalı bir biçimde durmaktadır. Bu sırt sırta duruş da denilen durumda doğum oldukça zorlu bir hal alabilmektedir.
- Makat Pozisyon durumunda ise bebek ters bir şekilde anne karnında yer almaktadır. Yani baş kısmı yukarıda makat kısmı aşağıda olmak üzere normal doğum için kesinlikle uygun olmayan bir duruş pozisyonudur. Bu nedenle böyle durumlarda anneye sezaryen doğum yaptırılması gerekmektedir.
Bebeğin doğum kanalına girdiği yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğin başının aşağı kısımda ve yüz kısmı sırta bakacak şekilde konum aldığında anlaşılabilmektedir. Elbette bu durumun beraberinde anne adayının vajinal kısmında baskı ve dolgunluk da hissedilmektedir. Eğer bu belirtilerin hepsi gerçekleşir ve kasılmalar da başlar ise, doğumun sürecinizin başladığını söyleyebiliriz.
Bebeğin Doğum Kanalına Girdiğini Gösteren Belirtiler
Bebeğin doğum kanalına girdiğini anlayabilmeniz için birtakım belirtileri hissetmeniz gerekmektedir. Bebek, yukarıdaki pozisyonundayken, doğum kanalına ilerlemesi sonucunda çok daha aşağıya kayarak bazı belirtileri ortaya çıkarabilmektedir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- Bebeğiniz doğum kanalına doğru ilerlediğinde karnınızın üst bölümünde bazı dalgalanmalar hissedilir.
- Bebeğin aşağı inmesi sonucu akciğerlerinizde oluşan basınç en aza inerek kolay bir şekilde nefes alıp verebilme durumunuz gerçekleşir.
- Gebelik süresince baskıdan dolayı oluşan mide yanmalarında azalma görülür.
- İdrar torbası üstünde oluşan baskı çok daha şiddetli bir hale gelebilmektedir.
- Yalancı doğum sancısı da denilen yalancı kasılmalar olabilir.
- Önceki evrelere nazaran doğum yaklaştığında bebek hareketleri çok daha az ve seyrek bir hale gelir.
Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi İçin Ne Yapmak Gerekir?
Bebeğin doğum kanalına girmesi her kişide farklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Kimi anne adaylarında daha çabuk bir doğum süreci başlarken, bazı annelerde ise bu durum çok daha uzun bir süreye yayılabilir. Bebeğin doğum kanalına girmesi için ne yapmak gerekir? Sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz;
- Gebeliğinizin son zamanlarında bedeninizi rahatlatacak birtakım egzersizler yapabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin doğum kanalına çok daha kolay bir şekilde inebilmesini sağlayabilirsiniz.
- Günde hafif bir tempoda sizi yormayacak 1 veya 2 saatlik yürüyüşler yapabilirsiniz.
- Ayrıca normal doğum sürecinde cinsellik doğumu kolaylaştıran bir durumdur. Hamilelik boyunca düzenli olarak, kontrollü bir şekilde cinsel ilişki yaşayabilirsiniz. Böylelikle bebeğin doğum kanalına inmesi çok daha rahat bir şekilde gerçekleşecektir.