1. Ana Sayfa
  2. Bebek

Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri


0

Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri

Bebeklerde beyin kanaması, bebeklerin beynininde meydana gelen kanamalar ciddi ve hayati riskler taşır. Kafa içerisinde meydana gelen bu kanamalar kan damarlarının patlamasıyla meydana gelerek inme şeklinde görülür ve bu esnada beyin hücrelerinin bir kısmının ölümü gerçekleşir.

Bebeklerde beyin kanaması birçok farklı nedenle meydana gelebilecek olup yeni doğan dâhil olmak üzere her yaşta görülebilen ciddi hasarlara yol açan önemli bir sağlık sorunudur.

Nedenleri kesin belirlenemeyen kanamalar mutlaka tedavi edilmeli ve erken dönemde müdahale edilmemesi durumunda hayatın sonlanmasıyla sonuçlanabilir.

Bebeklerde görülen beyin kanaması sebepleri; doğum sırasında beynin hasar alması, hamilelik durumunda karna alınan darbeler, yeni doğan bebeğin kafasına alabileceği darbeler gibi birçok farklı nedeni olabilir. Yeni doğan döneminde ve bebeklerde görülebilecek olan beyin kanamaları belirtileri olarak kusma başta olmak üzere yutma güçlüğü, bulantı, bilinç kaybı, nöbetler sıralanabilir.

Yetişkin bireylerde kanama belirtilerini anlamak bebeklere göre daha kolay anlaşılıp genellikle konuşmada zorluk, şiddetli baş ağrısıyla anlaşılabilir.

Beyin kanamaları beyin dokusu içerisinde ve dışında olmak üzere iki farklı gruba ayrılarak doğru tedavinin erken dönemde uygulanması önem taşır. bu sayede ileri dönemlerde oluşabilecek riskler ortadan kaldırılırken kalıcı hasarların oluşmasının da önüne geçilmiş olunur. Peki bebeklerde en belirgin beyin kanaması belirtileri nedir?

Bebeklerde Düşme Sonucu Beyin Kanaması Belirtileri Nedir?

Bebeklerde ve çocuklarda genellikle kafa travmaları sonucu beyin kanaması görülme olasılığı bulunur. Birçok farklı nedene bağlı olarak gelişen beyin kanamaları özellikle yeni yürümeye başlayan ve çok hareketli olan çocuklarda görülebilecek ani durumlardır.

Hafif bir şekilde yaşanan kafa travmalarından birkaç gün sonrasında denge kaybı, yürüme sorunları, fışkırarak kusma, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, nöbet ve kasılmalar gibi belirtiler mevcut ise vakit kaybedilmeden mutlaka uzmanlara muayene olunmasında fayda bulunur.

Bebek ve çocuklarda gözlem kolay olmayacağı için takip edilmesi gereken uzun bir zaman gerekli olabilir.

Düşme sonucu beyin kanaması belirtileri göstermeden önce mutlaka bazı işaretlerin oluşması gereklidir. Özellikle 2 yaş altı çocuklarda kendilerini ifade edemedikleri için düştüğü yükseklik ve zemin sertliği, çocuğun yaşı, düşme hızı gibi detayların bilinmesi gereklidir.

Bu detaylar sonrasında çocuktaki değişimler, uyku hali, kusma gibi bulgular durumun ciddiyetini ortaya koyan belirtiler olacak ve beyin kanaması riskinin araştırılması gerektiği belirlenecektir.

Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri
Bebeklerde Beyin Kanaması Belirtileri

Bebeklerde Beyin Kanaması Başka Neden Olur?

Beyin kanamaları beyin fonksiyonlarını etkileyebileceği gibi zekâ gelişimi üzerinde de büyük rol oynayan ciddi sağlık sorunlarıdır. Bebeklerde beyin kanaması birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. 2 yaş öncesi dönemde tam hareketlenmeye başlamalarından dolayı yatarken ya da otururken düşmeleri, yürürken düşmeleri gibi nedenler sayılabilir.

Yeni doğa döneminde ise farklı nedenler sıralanabilir. Hamilelik döneminde karın bölgesine alınan darbeler, bebeğin doğum sırasında yanlış pozisyonlarda bulunarak yanlış müdahale edilmesi, kafa bölgesine alınan darbeler, doğum ağırlıklarının bir kilo altında olması ve erken doğması gibi nedenler yeni doğan döneminde beyin kanaması riski oluşturan etkenlerdir.

Bebeklerde Beyin Kanaması Tedavisi

Bebeklerde beyin kanaması tedavisi için mutlaka erken dönemde müdahale edilmesi önem taşır. Özellikler anne ve babaların belirtileri yakından takip ederek belirtilerin oluşması durumunda vakit kaybedilmeden beyin, sinir ve omurilik cerrahisi doktoruna başvurulması önem taşır.

Beyin kanamalarında belirtilerin ve nedenlerin doğru bilinerek doğru tedavilerin uygulanması önem taşır. Kan basıncı yakından izlenmelidir ve tedavi için kimi zaman cerrahi gerekli olurken kimi zaman ilaçların kullanılması sağlanarak basınç düşürülmesi, nöbetlerin giderilmesi sağlanabilir.

Hafif olan travmalarda kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar yeterli görülebilirken mutlaka belirti ve nedenlerin iyi belirlenerek doğru tedavilerin uygulanması önemlidir.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap