Bebeklerde gelişim geriliği farklı nedenlerden dolayı görülebilmektedir. Bebeklerin kilosu, duygusal becerileri ve boyu yaşı ile orantılı olması gerekmektedir. Fiziksel ve zihinsel gelişimleri, biyolojik etkenlerin yanında çevresel ve psikolojik olarak da etkilenebilmektedir. Dolayısıyla çocuklar için psikolojik destek önemlidir. Çocuklarda uyku düzensizliği, kötü ve az beslenme hormonlara doğrudan etki ettiği için gelişim geriliğine sebep olur. Ayrıca uyku sırasında büyüme hormonlarını salgıladığımız için uyku düzeni de en az beslenme kadar önemli bir etkendir.
İlgisiz çocuklarda gelişim geriliği görülebilir
Çocukların gelişimlerinde psikolojik etkenler çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle anne ve babasından yeteri kadar ilgi görmeyen çocuklarda gelişim bozuklukları meydana gelir. Sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda zihinsel olarak da gerileme görülür. Aile bireyleri çocuklarına yeterli zamanı ayırarak gerek birebir şekilde ilgi göstermeli ve onlarla zaman geçirmek için oyunlar oynayıp ilgilerini çocuğun üzerinde hissettirmeleri gelişim geriliğini en aza indirmekte önemli bir faktördür.
Çocuklarda Gelimim Bozukluklarının Belirtileri
- Boy ve kilosunun kendi akranlarına göre çok geride olması ya da yavaş gelişim göstermesi
- Akranlarına göre konuşmada zorluk ya da gerilik
- Yürüme ve koşma becerilerine geç sahip olması
- Sosyal becerilerinden eksik kalma ya da çekinme durumları
- Aşırı sinirlilik ve asabi davranışlar göstermesi
Bebeklerde gelişim geriliğinin belirtilerinin en önemli ve dikkat edilmesi gerekenleri yukarıda listelenmiştir. Gelişim geriliğini bazı durumlarda aile bireyleri kabul etmek yerine bunu göz ardı edebilirler. Ayrıca göz ardı edilen bu gelişim geriliği ilerleyen zamanlarda düzeleceğini düşünen ailelerin bu durumu dikkate alarak düzenli bir şekilde doktor kontrolüne götürmelidir.
Gelişim Geriliği Olan Çocuklara Nasıl Davranmalı?
Eğer çocuğunuzda gelişim geriliği var ise ilk yapmanız gereken birebir ilgilenmeniz gerekmektedir. Çocuğunuzu sevdiğinizi göstermek ya da hissettirmek ve onunla zaman geçirerek onun psikolojik olarak motive etmeniz gerekir. Ayrıca çocuğunuzun beslenmesine, uyku düzenine olduğunca dikkat etmeniz gerekir. Çocuğunuzu beslerken her zaman sağlıklı ürünler ve düzenli bir şekilde yemek yedirmeye dikkat edin. Kötü ya da zararlı yiyeceklerden uzak tutarak sağlıklı beslenmesine yardımcı olun. Çocuğunuzun akranlarından daha fazla geri kalmaması için alanında uzman nöroloji doktoruna ya da çocuk psikoloğuna götürerek yapılması gerekenler hakkında yardım alabilirsiniz. Gelişim geriliğinde erken teşhis en iyi tedavi yöntemidir.