Bebeklerde ishal söz konusu olduğunda bunun birçok nedeni olacağı bilinir. Enfeksiyon hastalıkları olup olmadığı konusuna dikkat edilmelidir. Bebeklerde ishal ve benzer birçok hastalığın tedavisi için çocuk hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları yardımcı olmaktadır. Bebeklerde ishal ve akıntılar çok sık olduğunda şüphe yoktur, ishal devam etmektedir. Ana neden bulaşıcı bir virüs olabilir, ancak gıda intoleransları veya diğer hastalıklar da söz konusu olabilir. Bebeklerde ishal durumunda nasıl davranacağınız ve bebeğin poposunu dermatit riskinden nasıl koruyacağınız önemlidir. Çünkü bebekte ishal olması, yenidoğanın yumuşak dışkısından çok farklı bir görünümdür.
Bebeğin dışkısı çok karakteristiktir. Özellikle anne sütü ile besleniyorsa, “kremsi” veya neredeyse sıvı ve parlak sarı renktedir. Ve mama alsa bile kakası bir yetişkininkinden çok daha yumuşaktır. Ayrıca, bebeklerde ishal yaşamın ilk aylarında çok sık olma eğilimindedir. Bu nedenle anne ve babalar olası bir ishali fark edemeyeceklerinden korkarlar. Ama eğer gerçekleşirse, hiç şüphe yoktur ki bir virüs söz konusu olabilir.
Bebeklerde İshal Nasıl Geçer?
İshalin geçmesi için öncelikle nedeninin tespit edilmesi gerekir. Bebeklerde ishal görülmesi durumunda bol bol emzirilmesi ve sıvı alımının sağlanması söz konusu olacaktır. Her durumda, dehidrasyonu önlemek için bağırsak hareketleriyle kaybedilen sıvıları yenilemek esastır. Bu nedenle, çocuğa meyve suyu, papatya, sıvı yoğurt veya hafif sebze suları gibi su veya diğer içecekleri gün boyunca çok sık yudumlamak önemlidir. Ek olarak, spesifik rehidrasyon solüsyonları da alınabilir.
Bebekte ishal ile mücadele için, ziyaretten ve herhangi bir testten sonra doktor tarafından reçete edilen herhangi bir ilaç tedavisine ek olarak veya tek başına kullanılacak basit, güvenli ve kanıtlanmış etkili bir müdahale, semptomların başlangıcından itibaren ve yaklaşık iki saat boyunca probiyotik alımı ile temsil edilir.
Bebeklerde Yeşil İshal
Tutarlılık ve deşarj sayısı olağansa, her şey normaldir. Bebekte bu dışkı rengi ishale eşlik ediyorsa akut gastroenterit olabilir. Sütten kesilmiş çocuklarda, bu rengin ıspanak, bezelye, kabak gibi diyetinden kaynaklanması mümkündür.
Bebeklerde ishal yeşilse patolojik nedenler şunlar olabilir:
- Gıda intoleransı veya alerji
- Bağırsak enfeksiyonu
Patolojik olmayan ishal nedenleri şunlardır:
- Sütten kesme
- Süt ürünlerinden zengin anne diyeti
- Klorofil açısından zengin anne diyeti
- Anne fazla demir takviyesi alıyor
- Diş çıkarma
Dışkıda yemek artıkları varsa sorun değil, bebeklerde ishal, tamamen fizyolojik ve çiğ domates, bezelye, havuç yerse çok sık olur ve kıvamı yumuşak ve mukuslu olabilir. Bunun nedeni, yetişkinlerden farklı olarak çocukların bağırsak geçişlerinin hızlanması ve lifleri sindirmesi gereken bakterilerin işlerini yapacak zamanları olmaması ve bu nedenle dışkı ile parça parça dışarı atılmasıdır.
Bebeklerde İshal Neden Olur?
Bebeklerde ishal, her şeyden önce, dışkının çok sulu hale gelen kıvamındaki bir değişiklikten oluşur. Bu durumun genel nedenleri ise şunlar olabilir:
- Gastroenterit
- Gıda alerjileri veya intoleransları
- Daha nadiren, metabolik hastalıklar
- Aşırı meyve suyu tüketimi (büyük çocuklarda)
Vakaların büyük çoğunluğunda ishal, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan gastroenteritin ilk ve bazen tek belirtisidir. Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği’nin çocuklarda akut gastroenterit tedavisine ilişkin kılavuza göre, neredeyse üç yaşın altındaki tüm bebeklerde ishal yılda en az bir veya iki atak şeklinde görülmektedir.
Gastroenterit genellikle enfeksiyöz bir kökene sahiptir ve bazı vakalara Salmonella gibi bakteriler bebeklerde ishal neden olabilse de, bundan başlıca virüsler (rotavirus in primis) sorumludur. Diğer olası nedenler, gıda alerjileri ve intoleransları veya daha nadiren kistik fibroz veya bağırsak emilim bozuklukları gibi metabolik hastalıklardır.
Ve yine, yenidoğan ve bebeklerden biraz daha büyük bebeklerde ishal, aşırı meyve suyu tüketimi nedeniyle olabilir. Gastroenterit, çocuklarda, hatta gençlerde bile ishalin en yaygın nedenidir. Açıkçası, bebekte ishal durumunun farklı şiddet seviyeleri mümkündür. Daha hafif formlarda ve bebek iki aylıktan büyükse, fazla bir şey yapmanıza gerek yoktur. Sadece bebeğin kendini iyi tutmak için içebildiğine dikkat edin.
Öte yandan, bebek çok küçükse – iki aydan azsa – veya bebeklerde ishal çok yoğunsa ve belki de kusma ile ilişkiliyse, dehidrasyon riski artar ve nemlendirici solüsyon bile artık yeterli olmayabilir. Bu durumlarda, göz çevresinde koyu halkalar, gözyaşı olmadan ağlama, kuruluk gibi su kaybının tam belirtilerini yaşamamak için hemen doktora haber vermek veya çocuğu acil servise götürmek daha iyi olacaktır.
Bebeklerde ishal için beslenme ile ilgili olarak bebek anne sütü alıyorsa, bunun kesilmemesi açıkça belirtilmiştir. Vakaların büyük çoğunluğunda özel ilaçlara gerek yoktur. Kesinlikle antibiyotik değil, enfeksiyonun bakteriyel kökeninden emin olduğumuz birkaç seçilmiş vakayla sınırlı olmak üzere.
Bebeklerde İshal Rengi
Dışkı temizse ve yağlı bir görünüme sahipse, dışkı materyali bir balmumu tabakası ile kaplanmış gibi, ona kaygan ve parlak bir karakter veren, anormal bir şekilde emilmeyen yağların varlığını ortaya çıkarırlar. Bebeklerde ishal kronik hale gelirse, çocuğun büyümesinde azalma ile ilişkili olan ve bağırsağın yiyeceklerde bulunan faydalı maddeleri özümseyemediğini gösteren bir durumdur.
Dışkı beyazımsı filamentlere sahipse, bu mukustur ve bebeklerde ishal olmayabilir. Sindirim ve solunum yollarının mukoza bezleri tarafından üretilen ve olası zararlı mikropları yakalamaya ve ortadan kaldırmaya hizmet ettiği için savunma işlevi olan jelatinimsi bir maddedir. Enfeksiyonların veya daha sonra nezleye dönüşen kuru öksürük gibi tahriş edici durumların varlığında bu durumun üretimi artar.
Öte yandan bebeklerde ishal kırmızıysa daha fazla dikkat gerekir. Çizgiler veya küçük pıhtılar şeklinde parlak kırmızı kanları varsa, bağırsağın alt kısmında küçük bir kan tomurcuğu varlığı, muhtemelen kabız çocukta hemoroid varlığı, yani bir artış anlamına gelir. anüs yakınındaki bir veya daha fazla venöz damarın hacminde ve dışkı geçişinin özellikle sert olması, kanama riski ile birlikte mukozanın tahriş olmasına neden olur.
Bebeklerde ishal renginin daha koyu siyahlaşması dışkıların rengi koyu, siyah, katranlı, kahve telvesi varsa, örneğin bol burun kanaması sonucu bağırsakta çok miktarda kan olduğu anlamına gelir. Sebep biliniyorsa, dışkıyı kontrol altında tutun, sonraki bağırsak hareketlerinde görünümü hızla değişmelidir. Bebekte ishal fenomeni açıklayan belirgin bir neden yoksa veya çocuğa gastroözofageal reflü gibi sindirim sistemini etkileyen anomaliler veya bebekte ishal hastalıklar teşhisi konmuşsa, çocuk doktoru ile iletişime geçilmelidir.
Bebeklerde İshal Belirtileri
Bebeklerde ishal söz konusu olduğunda dışkının renk ve kıvamıyla birlikte farklı belirtiler de gözlenmektedir.
- Cilt kuru görünür, normal elastikiyetini kaybeder ve kıvrımlar halinde kaldırılabilir
- Mukoza zarları kurur dil ve dudaklarla kurur
- Diürez kasılır, yani küçük olan çok az işer ve çok konsantre olur
- Çocuk çok aktif değildir, enerjiden yoksun, hatta bazen uykulu görünür
- Solunum hızlı ve sığdır.
Yenidoğan bebeklerde ishal görülmesi anne sütü almakla ilgilidir ve bu ishal olarak nitelendirilmez. Normalden daha az şekilli veya daha sulu dışkı üreten, belirli bir günlük tekrar ile olan çocukları etkiler. Az önce anlatılanları tam olarak anlamak için, bebeklerin esas olarak yumuşak dışkıdan sorumlu olduğu bilinen bir gıda olan anne sütüyle beslendikleri için yumuşak kıvamlı dışkı üretme eğiliminde olduklarına dikkat edilmelidir.
Anne sütüyle beslenen bebekte dışkı ve dışkılamanın özellikleri bebeklerde ishal durumundan farklıdır. Kısaca, anne sütü ile beslenen bebekte dışkı ve dışkılama tipik olarak şu şekilde görünür:
- Dışkılar yumuşak ve parlak sarı renktedir
- İlk dönemlerde günlük tahliye sayısı 5’e bile ulaşabiliyor
- Her emzirme seansından sonra belirgin bir boşaltma eğilimi vardır
- Yaşamın ilk ayından sonra günlük tahliye sayısı 2’ye düşer.
Yeni Doğan Bebeklerde İshal
Viral enfeksiyon, bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Yenidoğan bebekte ishal nedeni olabilen virüsler arasında en bilinenleri ve en yaygınları şunlardır: Rotavirus, Gastroenterit, Adenovirus, Calicivirus, Astrovirus ve influenza virus.
Birbirlerinden farklı olmalarına rağmen, bu virüslerin ortak bir özelliği fekal-oral bulaşma eğilimidir. Yenidoğan bebeklerde ishal olgusu genellikle nedene göre değişen diğer semptomlarla ilişkilidir.
Yeni doğan bebekte ishal eşlik edebilecek ana belirtiler şunlardır:
- Ağlama ve dizleri göğse doğru çekme eğilimi ile kendini gösterenkarın ağrısı
- Ateş
- İştah kaybı
- Gaz
- Dışkıda kan
- Ürtiker
- Deri döküntüsü
- Yaygın şişme
- Nefes alma zorlukları
- Uyuşukluk ve yorgunluk
Bebeklerde ishal sebepleri ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgileri paylaştık. İshal virusten kaynaklanabileceği gibi enfeksiyon hastalıklarının da belirtisi olabilmektedir. Bu konuda uzman bir doktordan tavsiye almanız bebeğinizin sağlığı açısından en faydalısı olacaktır.