1. Ana Sayfa
  2. Bebek

Bebeklerde Konak *2023 Bebeklerde Konak Neden Olur?


0

Bebeklerde konak ciltte üretilen yağın birikimi sonucu oluşan ve özellikle yeni doğan bebeklerde oluşumu, görüntü itibariyle sarı tabaka şeklindedir. Bebeklerde konak saç derisinde pullanma olarak adlandırılır ve genellikle kızarıklığa bazı durumlarda sebep olabilir. Bebeklerde konak genellikle ilk 1-3 aylık dönemde görülen oluşumlardır ve birçok farklı nedene bağlı olarak gelişen bir durum olup hastalık olarak nitelendirilmemelidir.

Bebeklerde konak oluşumu, bebeklerin doğum sonrası hızla büyüyerek ciltlerinde yağ birikmesi, annenin gebelikte beslenme düzeni, genetik yatkınlık ve alerji gibi durumlar nedenlerinden kaynaklanmaktadır. Bebekte konak yağ bezlerinin fazla çalışmasından kaynaklı olarak da oluşabilmektedir. Cilt bu duruma reaksiyon gösterir ve konak oluşumu tetiklenmiş olur.

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeklerde konak oluşum nedenleri arasında yeni doğan sonrasında saç derisinin şampuandan arındırılmaması, saçların nemli kalması, vitamin eksikliği, bebeklerin saçlarının sürekli kapalı kalması yer alır. Zamanla kendiliğinden geçen bebeklerde konak oluşumu bir hastalık olmayıp sağlığı tehdit eden bir durum değildir. Bebeklerde konak oluşumları kesinlikle hijyenle ilgili olmayıp tamamen vücuttaki yağların birikimi ya da diğer oluşum nedenlerine bağlı olarak gelişim göstermektedir.

Bebeklerde Konak Neden Olur

Bebeklerde Konak Belirtileri

Halk arasında konak olarak bilinen saç derişinin pullanması genellikle yeni doğan döneminde bebeklerde sıklıkla görülür. Konak oluşumları her bebekte farklılık gösterse de genel olarak oluşan belirtiler aynı şekilde kendini gösterir.

Bebeklerde konak belirtileri; saçlı deride sarı renkli pullanma, kalın ve yağlı bir saçlar, saç derisinin kötü kokması ve ilerleyen dönemlerde kızarıklık, kaşıntıya bağlı huysuzluk sıklıkla görülen belirtiler arasında yer alır. Dermatit olarak adlandırılan rahatsızlıkla konak karıştırılmamalıdır. Belirtileri arasında dermatitin acılı bir kaşınma söz konusu iken konak oluşumunda kaşıntı görülmez.

thumbnail
Önerilen Yazı
Bebeklerde Egzama *2023 Bebeklerde Egzama Neden Olur?

Bebeklerde Konak Nerelerde Olur?

Bebeklerde yaygın olarak görülen saç derisinde pullanma yani konak oluşumu birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Bebekleri rahatsız etmeyen ve kaşıntı yaratmayan konak saç derisi dâhil olmak üzere alnına, koltuk altlarına ve boyun kısmına yayılabilme özelliğine sahiptir.

Bebeklerde konak saç derisi ve çevresinde görülmesinin yanı sıra bez bölgesinde de ortaya çıkabilir. Bu durumda bir mantar enfeksiyonundan şüphelenilmesi söz konusudur. Mantar enfeksiyonu dermatit olarak adlandırılır ve kaşıntılı bir şekilde bez bölgesinde oluşan bu sorun ilk yılın sonunda kaybolur ve ergenlik dönemine kadar bir daha oluşmaz.

Yaygın bir cilt sorunu olarak görülen ve sıklıkla bebeklik döneminde oluşan konak kulak, kaş, kirpik ve koltuk altına kadar geniş bir alanda görülebilir.

Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?

Bebeklerde konak tedavisi özellikle bebeklerde bebek şampuanı kullanılarak yıkanmasının ardından yumuşak bir fırçayla taranmasıdır. Bu işleme rağmen geçmeyen inatçı bir durum söz konusu ise kükürt içeren şampuanlar kullanılabilir. Yalnız bu tedavi mutlaka bir çocuk doktoruna danışılarak uygulanmalıdır ki bebek cildini tahriş edebilmesi söz konusu olabilir.

Bebeklerde Konak Nasıl Geçer

Pullanmalar genel olarak bir müdahaleye gerek duyulmadan ilk 3 ay içinde kendiliğinden geçer. Nadir olarak 1 seneyi bulur ya da ciddi vakalar oluşturabilir. Ciddi olan vakalarda farklı krem ve merhemler uzman doktor gözetiminde bebeğin cildine uygulanması önerilir. Bebekler için özel üretilmiş kremler kullanılırken masaj yapılarak kafa derisine yedirilmesi de konak tedavisi için fayda sağlayacak olan yöntemlerdendir.

Konak mevcut olması halinde kesinlikle koparılma, kazıma ya da farklı eylemlerde bulunulmamalıdır. Hem acı verici olabilir hem de saç diplerinde tekrar yağ birikimi tekrarlanabilir. Tedaviler sırasında saç dökülmesi yaşanması normal kabul edilirken geçici olduğu ve daha güçlü saçların çıkacağı bilinmelidir.

Bebeklerde Konak Şampuanı

Konak tedavisi evde yapılan klasik yöntemlerle fayda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Hastalık olarak görülmesi doğru olmazken evde kullanılan yumuşak fırça ve konak önleyici şampuanlarla konak oluşması önlenebilir. Uzman doktorların önerdiği ve bebek cildine zarar vermeyecek olan bebeklerde konak önleyici şampuanla bebeğinizi her gün banyo yaptırarak pullanmayı kısa sürede gidermeniz mümkündür.

Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde konak önleyici şampuanlar deri aracılığıyla kana geçmemelerinden dolayı uzman hekimlerin konak tedavisinde önerdikleri şampuanlardandır. Şampuan seçimlerinde ise alerjik ciltlere uygunluğuna, cildi kurutmadan nemlendirebilmesine, kolay durulanabilir olmasına ve tüm pediatrik testlerden geçmiş olmasına dikkat edilmesi gereklidir. Konak tedavisi için bebeklere özel üretilmiş olan şampuanlar kullanılması önerilirken yetişkinlere uygun olan şampuanlar bebekler için asla kullanılmamalıdır.

Konak tedavisi için evde yapılan banyo ve tarama yöntemleri dışında mutlaka bir uzman hekim tavsiyesine uyulması gereklidir.

Konak İçin Uzman Hekimlere Ne Zaman Başvurulmalı?

Konak tedavilerinin uygulanması ve sonuç alınamadığı durumlarda uzman hekimlere başvuru yapılmasında fayda bulunur. Konağın kafada başlaması dışında tüm vücuda yayılması gibi bir durum söz konusu ise mutlaka hekimlere başvurulmalıdır. Doktorunuzun önereceği şampuan, krem ya da farklı bir tedavi konak oluşumunda etkili olacak ve kısa sürede etkili bir şekilde giderilecektir.

Bebeklerde Konak

Bebeklerde endişeye kapılmadan ve bir hastalık gözüyle bakılmadan evdeki klasik yöntemlerle giderilmesi sağlanmalıdır. Herhangi bir farklı durum ya da yayılma söz konusu ise çocuk doktoruna başvurulması ihmal edilmemelidir. Yanlış uygulanacak herhangi bir tedavi ciddi sağlık sorunları oluşturabilir.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap