Bebeklerde öksürük en sık görülen sorulardan bir tanesidir. Anne ve babaların korkulu rüyalarından biri olan bu hastalıktan nasıl kurtulabiliriz? Bebeklerde öksürük problemi bebeklerde nefes alma zorluğuna neden olabilir. Öksürük ciğerlerde gelen fazla hava nedeniyle ortaya çıkar. Özellikle yemek yerken öksürük sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bebeklerde hastalık kaynaklı öksürmeler de meydana gelir. Peki Bebeklerde öksürük nasıl geçer? Bebeklerde öksürük sorununa ne iyi gelir?
Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?
Öksürük farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu problemle sıklıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bebeklerinizde görülen bu sorunu doğal yöntemlerle giderebilirsiniz. Fakat solunum yollarında meydana gelen öksürmelerde mutlaka doktorlara danışmanız gerekir. Bu yazımızda bebeklerde öksürük problemini sizler için ele alıyoruz.
Bebeklerde kuru öksürük genel olarak tehlikeli değildir. Fakat yabancı bir cisimden kaynaklanan bir öksürükte mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
6 Aylık Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?
Bebeklerde öksürük boğaz ve hava yollarını temizlemek için yapılan bir reflekstir. Ailelerin sıklıkla hastaneye başvurma nedenlerinden bir tanesidir. Bebeklerde öksürük genel olarak viral solunum yolu hastalıkları nedeniyle ortaya çıkar. Bir süre sonra kendiliğinden düzelir. Fakat bazı öksürüklerin ciddi hastalıkları da tetiklediğini bilmeniz gerekir.
Bebeklerde en sık görülen öksürük nedenleri;
- Soğuk algınlığı,
- Bademcik bölgesinde iltihap,
- Sinüzit,
- Ses telleri iltihabı,
- Astım,
- Alerjik öksürük,
- Bronşit,
- Zatürre,
- Reflü,
- Yabancı cisim kaçması
Bebekler altı aylıktan küçükse öksürüğe dikkat etmeniz gerekir. Bebeklerde öksürük önemli konulardan bir tanesidir. Küçük bebelerde öksürük ortaya çıktığı zaman hemen gözlemlemelisiniz. Küçük bebekler genellikle kış aylarında enfeksiyonlara karşı çok hassastır. Bu enfeksiyon bebeklerde soğuk algınlığı gibi başlar. Daha sonra bronşit ve zatürreye dönebilir. Eğer öksürük çocuğunuzu rahatsız etmiyorsa evde bazı uygulamalar yapabilirsiniz.
İlk olarak evinizi nemli tutmalısınız. Eviniz aşırı ısınıyorsa oda sıcaklığını düşürün. Nemlendirici makineler bu konuda gereken desteği verebilir. Evde hiçbir şekilde sigara içmemenizi öneriyoruz. Çocuğunuzun odasını mutlaka havalandırmalısınız. Bu dönemlerde bol sıvı alımı da önemlidir. Özellikle 6 yaş altında ki çocuklarda öksürük kesici şuruplar kullanılmaması önerilir. Bebeklerde öksürük problemi için rahatlatıcı bir ilaç kullanmayı düşünüyorsanız çocuk doktoruna danışmanız gerekir.
Bebeklerde Balgamlı Öksürük
Akciğer ve alt solunum yollarını koruyan balgam solunum yoluyla vücuda giren istenmeyen maddeleri filtreler. Normal balgam berrak ve açıktır. Balgam özellikle akciğerler tarafından üretilir. Balgam yüksek miktarda salgılandığında solunum yollarını tıkayabilir. Yetişkinlerin öksürerek balgamı dışarı atabilse de bebekler kolayca atamamaktadır.
Bebeklerin balgamı vücut dışına atabilmesi için şu yolların izlenmesi gerekir.
- Bebeğinize bolca su içirmelisiniz. Böylece balgamı daha kolay atacaktır.
- Çörek otu kaynatarak çocuğunuza içirebilirsiniz. Çörek otu balgam söktürücü özelliğe sahiptir.
- Elma ve armut kabukları kaynatarak çocuklarınıza içirebilirsiniz.
Bebeklerde öksürük dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Yukarıda yer alan yöntemleri uygulayarak bebeklerde balgamlı öksürüğü sona erdirebilirsiniz.
Bebeklerde Öksürük Şurubu Hangisi?
Farklı nedenlerden dolayı bebeklerde öksürük görülmektedir. Bu durum sonucunda aileler bebeklerini kısa sürede sağlığına kavuşturmak istemektedir. Bebeklerde öksürük şurubu tercihi nasıl olmalıdır? Öksürük şurupları bebeklerde sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.
Bebeklerde soğuk algınlığı sebebiyle öksürük ortaya çıkabilir. Bu dönemde mutlaka bebeklerinize doğru ürünü vermeniz gerekir.
En bilinen öksürük şurupları şu şekildedir.
- Actifed Öksürük Şurubu,
- Amoklavin Öksürük Şurubu,
- Mukotik Öksürük Şurubu,
- Organier Cough Syrup Bitkisel Şurup,
- Pedifen Öksürük Şurubu,
- Zaditen Öksürük Şurubu
Kuru öksürük problemlerinde boğazı nemli tutmak son derece önemlidir. Bebeğinize bol miktarda sıvı vererek onların rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin kuru ortama karşı hassasiyeti varsa nemlendirici cihazlardan yararlanabilirsiniz. Bebeklerde öksürük döneminde ise biraz daha yüksek bir yastık tercih edebilirsiniz. Böylece bebeğiniz kolayca nefes alıp verebilir.
3 Aylık Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?
Bebeklerde ilk 6 ay içerisinde çok sık öksürme problemi olmamaktadır. Ancak 3 aylık bebeklerde öksürük problemi bulunuyorsa tehlikeli bir hastalığın işareti olabilir. Öksürüğün ana nedeni viral enfeksiyon olarak bilinmektedir. Bebeklerimiz biraz huzursuzlandığı zaman hepimizi bir korku sarar. Bu gibi zamanlarda öksürüğün neden kaynaklandığını çözmeniz gerekir.
Öksüren bebekler için evde uygulanabilecek birçok yöntem bulunuyor. Bebeklerde öksürük tedavisi için;
- Bebeklerinizin odasını sık sık havalandırın.
- Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içmeyin.
- Bebeğinizin oda sıcaklığına mutlaka dikkat edin.
- Parfüm ve oda kokularını kullanmayın.
Altı aylıktan küçük bebeklerde öksürük sorununa çok dikkat edilmelidir. Yukarıda yer alan maddeleri uygulayarak bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
Bebeklerde Öksürük Ne İyi Gelir?
Bebeklerde öksürük bir hastalık belirtisi olabilir. Bununla beraber solunum yollarındaki tahriş edici bir maddeye karşı bebekler tepki verebilir.
Öksürük, solunum yıllarında bulunan balgamın sökülmesini sağlar. Kuru öksürük, ciddi bir sorun değildir. Çocuğun çevresinde sigara içiliyorsa bu durumda öksürüğe neden olabilir.
Bebeklerde öksürük problemine çözüm bulmak isterseniz şu maddeleri uygulayabilirsiniz.
- Bebeklerde balgamlı öksürük bulunuyorsa öksürük şurubu kullanmamalısınız. Bu dönemde öksürükle birlikte balgamın sökülüp atılması gerekir. Öksürürken bebeğinizi yüzükoyun dizinize yatırın ve sırtına hafif hafif vurarak balgamın çıkmasını sağlayın.
- Geceleri uyurken öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyun. Yüzükoyun ya da yan yatırmak da boğazlarda ortaya çıkabilecek tahrişi önler.
- Çocuklarınızın odasını sürekli nemli tutmaya özen gösterin. Odayı fazla ısıtmayın.
- Bebeğinizin boğazını yumuşatmak için ılık bir şeyler verebilirsiniz. Altı aylıktan büyük çocuklara süt vermeyin.
Bu yöntemleri uygulayarak bebeğinizin öksürüğünü geçirebilirsiniz. Eğer uygulamalar fayda etmiyorsa mutlaka uzman doktordan yardım almanız gerekir.
1 Aylık Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?
Bebekler farklı nedenlerle öksürebilir. En büyük nedeni ise soğuk algınlığı ya da bulaşıcı solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Gribal enfeksiyonlar bebekler için öksürüğe sebep olabiliyor. Doğru tedavi yöntemleri ile bebeklerdeki öksürüğü önemli oranlarda azaltabilirsiniz. Gerekli olmadığı zaman öksürük şurubu ve antibiyotik bebeklerde öksürük için kullanılmamaktadır. Uzmanlar bu uygulamaları yapmak yerine bebelerde öksürük problemi için doğal yöntemleri değerlendirmenizi öneriyor.
Bir aylık bebeklerde öksürüğün geçmesi için;
- Solunum yolu nemli tutulması gerekir.
- Kuru ortamları nemlendirmek için özel cihazlar kullanılabilir.
- Sıcak duştan sonra bebeği buharlı ortamda tutun.
- Balgamı dışarı atmak için bebeğinizin sırtına hafifçe vurun.
- Bebeklerin yastığını biraz yükseltin.
Üst tarafta yer alan yöntemleri kullanarak bebeklerinizin öksürüğünü önemli oranda azaltabilirsiniz. Doğal yöntemlerle zaman içerisinde öksürük kendiliğinden yok olacaktır.
Bebeklerde Kuru Öksürük
Kuru öksürün en sık görülen problemlerden biridir. Boğazdaki enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilir. Üst solunum yollarında görülen enfeksiyon kuru öksürüğe sebep olabilir. Alerji nedeniyle ortaya çıkan öksürükler genelde kuru öksürük şeklinde kendisini gösterir. Kuru öksürük ailelerin endişe duymasına neden olabiliyor. Bu gibi zamanlarda bol sıvı tüketimi öksürüğe iyi gelebilir. Kuru öksürük bebeklerde az sıvı tüketiminden ortaya çıkabilir.
Bebeklerde öksürük ortaya çıktığı zaman;
- Öksürük sıklıkla tekrar ediyor ve bebeğinizin nefesini kesiyorsa,
- Öksürükle beraber hırıltı ve ateş belirtileri de varsa,
- Bebeğinizin solunum sıkıntısı yaşamasına sebep olabilecek şiddetli bir öksürük varsa,
- Yabancı bir cismin boğaza kaçtığını düşünüyorsanız
Mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Öksürüğe neden olan sorunlarda geç tedavi daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Bebeklerde Hırıltılı Öksürük
Bebeklerde ateşli ve hırıltılı öksürük gribal enfeksiyonların habercisi olabilir. Hırıltılı öksürükler bronşiolit adı verilen enfeksiyonlarda ortaya çıkar. Bu öksürükler oldukça tehlikelidir. Bebeğin nefes almasını engeller. Hırıltılı öksürüklere erken müdahale edilmelidir.
Hırıltılı öksürükle beraber ateşte bulunuyorsa bu durum enfeksiyona işaret eder. Ateşli durumlarda mutlaka hekimlere başvurmak gerekir.
Bebeklerde şu öksürük durumları görülüyorsa;
- Solunum sıkıntısı yaratan her türlü öksürük,
- Yabancı bir cisim nedeniyle şüphelenilen öksürük,
- Ateşli ve hırıltılı öksürük,
- Bebeklerde uzun süredir devam eden öksürüklerde uzmanlara başvurmanız gerekir.
Bebeklerde öksürük tedavisi hastalığın seyrine göre değişiklik gösterebilir. Burun akıntısı kaynaklı öksürüklerde mutlaka burun temizliği yapılmalıdır. Reflüye bağlı öksürük bulunuyorsa bebeğin hekimin önerisine göre beslenmesi gerekir. Bebeklerde öksürük aileleri korkutan sorunlardan bir tanesidir. Öksürüğe neden olan hastalığın saptanması için uzman doktorlardan mutlaka destek almalısınız. Aileler tarafından en çok soruların soruları sizler için derledik.