Beta HCG ne demek sorusu özellikle gebelik ihtimali olan insanlar için önemli bir soru, Beta Hcg insan koryonik gonadotropini (Human Chorionic Gonadotropin) olarak adlandırılır. Gebeliğin erken teşhisi için ön ayak olan bir vücut salgısıdır. Halk arasında hamilelik hormonu olarak bilinir ve kan testiyle belirlenir. Plasenta vasıtasıyla üretilen bir hormondur ve kanda saptanarak hamileliğin olup olmadığının belirlenmesi için yardımcı olur.
Beta HCG hormonunu, kanda daha kolay ve net tespit edilebildiği gibi idrar testleri ve evde yapılan idrar testlerinde de saptanabilir. Evde yapılan testlerde güvenilirlik daha düşük olduğundan kanda tespit edilmesi daha önemlidir. Bu hormonun ölçmesi adına yapılan testlerin birkaç adla anıldığını duyabilirsiniz, Beta HCG kan testi, kantitatif kan gebelik testi, kantitatif HCG testi, kantitatif seri Beta HCG testi adları gibi.
Hamilelik ile çok bağdaştırılmış bir hormon olmasıyla birlikte, Beta Hcg bazı hastalıklara bağlı olarak da vücuttaki seviyesinde artış gösterebilir. Bu sebeple Beta Hcg testiyle birlikte gebeliğin kesinleştirilmesi için farklı ve çeşitli testlerin de yapılması gerekmektedir.
Her gebelik testinde ilk bakılan hormonun adı HCG’dir(Human Chorionic Gonadotropin). Fakat bu hormonun alfa ve beta olmak üzere iki çeşidi vardır. Hamileliğin olup olunmadığı tespit edilirken referans alınan hormon ise Hcg’nin beta formu olduğu için Beta HCG olarak adlandırılır.
Hamileliğin oluşumundan11 gün sonra yani ilk evrelerinde bile kendini belli edecek artışlar gösteren bir hormon olmasından ötürü, hamileliğin tespiti için çok önemli bir parametredir. Kan ve idrar testi yollarıyla kolaylıkla ve hızlı bir şekilde ölçümlenebilir.
Kan testi ile belirlendiğinde, idrar testi sonuçlarına göre daha net sonuçlar verir. Hamileliğin ilk evrelerinde idrar testleri ile yapılan ölçümler ile birlikte bazı sapmalar (sıvı kaybına, testin yapıldığı saate bağlı olarak) meydana gelebilirken, kan testi erken dönemde daha kesin sonuçlar verebilir üstelik henüz idrar testleriyle belirlenemeyecek seviyedeki hormon yükselişlerini de kan testiyle saptanabilir.
Kan testindeki hormon değerinin yükselme bilgileri, hamileliğin kaçıncı haftasında olduğuna dair de kesin bilgiler sunmaktadır. Ayrıca Beta HCG hormonunun en önemli görevi gebelik süresince anne adayının düşük yapmasının önüne geçen progesteron hormonunun üretilmesini sağlar. Dolayısıyla Beta HCG’nin görevleri nedir dediğimizde; progesteron hormonunun salgılanmasını destekleyerek, bebeğin rahim içerisinde tutunmasını ve düşüğün önlenmesini sağlamak olarak sayabiliriz.
Hamilelikte Beta Hcg Değeri Kaç Olmalı
Hamile olmayan bir kadının Beta HCG değeri 0-10 mlU/ml aralığında seyreder fakat daha çok 0 veya 0’a yaklaşık değerlerdedir.
Beta HCG hormonu, döllenmenin gerçekleşmesiyle beraber plasenta tarafından salgılanır ve döllenmeden yaklaşık olarak 11 gün sonra kan testinde, HCG hormonunda yüksek değerler saptanıp bundan birkaç gün sonra da idrar testi aracılığıyla da veriler elde edilebilir.
İkiz Gebelikte Beta Hcg
Beta HCG değerleri eğer hamilelik haftası değerlerinin normalinden katbekat fazla ise ikiz ya da üçüz bebeğe hamile olma olasılığı yüksektir.
Ayrıca avokado, dereotu, domates, ıspanak, ay çekirdeği, ceviz gibi progesteron içeren besinler de Beta HCG değerinin yükselmesine sebebiyet verir, haliyle düşük riski taşıyan gebeliklerde mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasındadır.
Beta Hcg Değerleri ve Anlamları
Beta HCG hormon değerlerinin en önemli rolü, gebelik oluşumunda erken dönemde tespitin sağlanabilmesidir. 4. ve 5. haftadan sonra değerlerde katlanırcasına artışlar mevcut olur. Alt sınıra yakınlığın yada üst sınıra yakınlığın anne ve bebek açısından herhangi bir önemi yoktur. 4. ve 5. haftanın ardından değerleri takip etmek önemli değildir. Gebeliğin tespitinden sonra gebelikte işin içine rutin kontroller, anneye yapılan muayeneler ve ultrason görüntülemeleri dahil olacaktır. 6.ve 10. Haftada ultrason görüntülemesi yapılır ve bebeğin kalp atışlarının duyulmasıyla birlikte kesin yargıya varılacaktır. Tabii öncesinde gebelik kesesinin görülmesi de önemlidir.
Belirlenen hamilelik haftasındaki yanlış tespitin bazı önemli göstergeleri olabilir, düşük, gastrik, boş gebelik, bazı pankreas kanser çeşitleri, bazı mide kanserleri, yumurtalık kanseri, down sendrom, karaciğer tümörü, molar gebelik, çoğul gebelik gibi durumlara bağlı olarak değerlerde yükseklik saptanabilir.
3.hafta: 5 ila 50 mlU/mL
4.hafta: 5 İla 426 mlU/Ml
5.hafta: 18 ila 7.340 mlU/mL
6.hafta: 1.080 ila 56.500 mlU/mL
7.ve 8. hafta: 7.65 ila 229.000 mlU/mL
9 ila 12. hafta: 25.700 ila 288.000 mlU/mL
13 ila 16. hafta: 13.300 ila 254.000 mlU/mL
17 ila 24. hafta: 4.060 ila 165.400 mlU/mL
25 ila 40. hafta: 3.640 ila 117.000 mlU/mL