Erken Doğum Nedir? ; Normal olan sorunsuz bir gebelik süreci 40 hafta sürerken 37. Haftadan önce gerçekleşen doğumlar erken doğum nedir sorusunun cevabıdır. Bu şekilde erken dönemde doğan bebeklere prematüre bebek denirken genellikle birçoğu yoğun bakım ünitelerinde kalması gerekli bebeklerden olur.
Doğumun erken olmasının nedenleri arasında rahim ağzının kasılmalarıyla açılması şeklinde gerçekleşirken birçok farklı etkeni bulunur. Belirli bir nedene bağlanamayan erken doğumlar hafta itibariyle ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Bu nedenle mutlaka doktor kontrollerine düzenli bir şekilde gidilmesi ve herhangi bir belirti hissedilmesi durumunda mutlaka hekim bilgilendirilmesi önem taşır. Peki belirtileri ve erken doğum riski nedir?
Erken Doğum Tehlikeli midir?
Bu dönemde yani 37. Haftadan önce zamansız gerçekleşen doğumlar bebek ve anne sağlığı açısından büyük riskler barındırıyor. Geçmiş dönemlerde teknolojinin gelişmemesine bağlı olarak farklı sonuçlar doğurabiliyorken günümüzde tehlikeler gelişen teknoloji sayesinde azalmıştır. Bebeklerin prematüre doğsalar bile yaşama şansları teknoloji sayesinde artarak anne ve bebek sağlığı endişeli bir hal almaktan çıkmıştır.
Erken Doğum Belirtileri Nedir?
Anne adayları doğum belirtileri olarak düzenli kasılmalar hisseder. Kasılmaların sıklığına ve düzenine bakılarak yalancı kasılmalar olup olmadığı anlaşılabilirken böyle bir durumda mutlaka hekim bilgilendirilmelidir.
Doğumun erken olmasının engellenebilmesi için belirtilerin bilinmesi önemli olup en sık görülen belirtiler; sırt ve bel bölgesinde geçmeyen ağrılar, vajinada basınç, sıklıkla hissedilen ve düzenli olan kasılmalar, kanama ya da lekelenmedir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden hekim kontrolüne gidilmesi bu durumu engelleyebilir.
Erken Doğum Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Doğumun yaklaştığını ve rahim ağzının açılmaya başlaması belirtilerin başladığının göstergesidir. Kasılmaların sıklığı artması bir belirti olup vakit kaybedilmeden hastaneye gidilerek mutlaka hekim kontrolü gereklidir. Belirtilerin gelmesi doğum için çok az bir süre kalınmasına işaret olup anne ve bebek sağlığı açısından belirtilerin derecesi önem taşır.
Erken Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?
Doğum sancısıyla yalancı kasılmalar bazen karıştırılabilir. Aynı zamanda bebeğin farklı pozisyonlarda yer alarak anneyi rahatsız etmesi de sancıyla karıştırılan bir durumdur. Doğum sancısının erken ya da geç dönemde olması fark etmez. 37. Haftadan sonra olan doğumların sancısıyla doğum erken olduğundaki sancı aynı şiddette olup düzenli sıklıklarda gelir.
Gebelik süreci tamamlanmış ve sancı varlığı söz konusu ise doğumun erken başlamasına işaret olabilir. Özellikle yürüme zorluğu, gerginlik, stres artması, idrara sık çıkılarak vajinada şiddetli akıntı erken doğumun başlamasının yaklaştığını gösteren etkenlerdendir.
Erken Doğum Riski Nasıl Önlenir?
Bu riskin önlenebilmesi ve geç kalınmaması için belirtilerin hissedilmeye başlanmasıyla birlikte mutlaka hekimlere görünmekte fayda bulunur. Düzenli bir şekilde rutin kontrollerle gebenin yakından takip edilmesi de gerekli olan önlemlerden bir tanesidir.
Risklerin önlenebilmesi için bazı etkenler mevcut iken gebelik başında erken doğum olup olamayacağı belirlenemez. Risklerin önlenebilmesi için düzenli bir şekilde doktor kontrolüne gidilmesi, gerekli testlerin yaptırılması, enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak önem taşır.
Erken Doğumda En Riskli Haftalar
37. haftadan önce doğan bebeklerin yaşama ve sağlıklı olma şansları süreci tamamlayan bebeklere göre daha düşüktür. Özellikle 32. Haftadan önce doğan bebeklerde erken doğuma bağlı birçok farklı sorun görülebiliyorken ciddi ve ölümcül sonuçlarla karşılaşılması söz konusu olmaktadır. En riskli haftalardan olan 32. Hafta öncesi doğan bebeklerde düşük kilo, zekâ ve büyüme geriliği, beyin kanaması ve beyin felci, solunum sorunları gibi ciddi sağlık problemleri oluşabilme ihtimali çok yüksektir. 32. Haftaya kadar geçen bu gebelik süreci anne ve bebek sağlığı açısından önemli olup uzman doktor kontrolleri aksatılmamalı ve herhangi bir sancı hissi oluşması durumunda hekim bilgilendirilmelidir.