Gebelerde tetanoz aşısı önemi büyük olan bir hastalığa önlem almak için kritik bir konudur. Hamilelikteki önlemler için gebelerde tetanoz aşısı konusunun atlanmaması gerekmektedir. Gebe ve çocuk sağlığının devam edebilmesi için gebelerde tetanoz aşısı doğru zamanda gerçekleşmelidir. Tetanoz aşısının atlanması birçok iltihaba bağlı ciddi hastalık anlamına gelebilir. Olası zincirleme hastalıkları gebelerde tetanoz aşısı ile engellemiş olursunuz. Doktorunuzla ekstra önemi olan istisnaları da görüşebilirsiniz.
Gebelerde Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Gebelerde tetanoz aşısı için bazı uygun periyotlar vardır. Bu durumu genelde en iyi sonuçları alacağınız süreç olarak tanımlayabilirsiniz. Üçüncü ay genellikle en doğru dönem olarak bilinmektedir. Fakat gebelerde tetanoz aşısı aşı takvimi olarak ayrıca bir şöyle değerlendirme olması gerekmektedir.
Tetanoz aşısının daha ayrıntılı süreçlerine geçmeden önce bazı önemli detaylara bakmak faydalı olacaktır. Yaygın tetanoz belirtileri ve hastalık bilgilerine bakılırsa:
- Tetanozun nedeni clostridium tetani ismindeki bir toksindir. Solunum sistemine kadar ulaşabildiğinden tehdit içermektedir.
- Bilinen en eski hastalıklardan biri olması nedeniyle çok eskiden de görülmektedir. Komplikasyonları yönetmeye odaklanarak çözümü sağlanmaktadır.
- Kazıklı humma, kas sisteminde kasılmalara neden olabilmektedir. Bireyin sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır.
- Hastalığın kesin bir tedavisi olmadığı için gebelerde tetanoz aşısı istisnasız atlanmaması gereken bir durumdur. Önlem dışında bir çözümü bulunmamaktadır.
- Tetanoz türleri, genellikle dört türlü şekilde görülmektedir. Yenidoğan neonatal tetanoz, lokal tetanoz, sefalik tetanoz ve jeneralize tetanozdur. Sefalik tetanoz yüz kaslarını etkilemektedir. Lokal olan da bölgesel bir kas grubunu etkilemesiyle bilinmektedir.
- Göbek bağı doğru koşullarda kesilmeyen bebeklerde görülen tetanoz türü neonatal tetanozdur. Bazı durumlarda bir tetanoz türü değişerek başka bir türü de oluşturabilmektedir.
- Kafa travması sonrasında görülen tetanoz türünün ismi jeneralize tetanozdur.
- Tetanoz neden olur sorusu bakterinin bulaşmasıyla alakalı bir konudur. Toksinin bulaşarak yayılması nedeniyle semptomlar görülecektir.
- Gebelerde tetanoz aşısı olunmaması doğumdaki risklerin artması anlamına gelebilir. Baştan önlem alınarak hem anne hem de bebek riskleri engellenecektir.
- Ciltte bulunan et kesiği bakteri üremesine uygun bir ortam olabilmektedir. Söz konusu tetanoza neden bakteri bu gibi ortamlarda çoğalmaktadır. Kas sertliği ve spazmların nedeni kasılmalara bağlı oluşan tepki mekanizmasıdır.
- Tetanoz hastalığının önemli bir noktası bulaşıcı olmamasıdır. Genellikle görüldüğü hasta grubu, hiç aşılanmayan kişilerdedir. Gebelerde tetanoz aşısı annedeki aşının bebeklerde olması anlamına gelmemektedir. Bebek doğunca ayrıca birey olarak tetanoz aşısını olmalıdır.
- tetanoz olma riskini çoğaltan faktörleri geri plana atmadan önce nasıl önleyici işlemler olacağına bakmak gerekir. Genel olarak aşıların tümünü güncel tutmak gerekecektir.
- Yaralanma, çivi, iğne, kıymık benzeri yabancı cisimlerle yaralanma durumlarında hemen mikrobu kıran bir ilaçla temizleme sağlanmalıdır. Kolonyalı temizlik de geçici olarak faydalı olacaktır.
- Tetanoz hastalığıyla ortaya çıkabilecek komplikasyonlar sinir uçlarıyla sınırlandırılabilmektedir. Sinir uçlarına yapışan tetanoz bakterisi için geriye dönüş yok denebilir. Çünkü iyileşme süresi çok uzayacaktır. Enfeksiyonun kendini atma süresi uzadığında daha da kötü bir seyir görülebilir.
- Tetanoz enfeksiyonu sonucu kemiklerin kırılması gibi sorunlar görülebilmektedir. Spazm şiddetine bağlı olarak bu durum yaşanmaktadır.
Akciğer damarlarında tıkanmaya neden olan tetanoz için hem hamileler hem de diğer bireylerde ciddi bir solunum riski vardır. Kan pıhtısının doğru zamanda açılamaması bebek veya anne hayatına neden olabilir. Gebelerde tetanoz aşısı dönemi doğru takip edilmelidir.
Gebelerde Tetanoz Aşısı Takvimi
Gebelerde tetanoz aşısı takvimindeki en önemli kural ilk altı ay içinde aşının yapılması gerektiğidir. Etki bakımından bu sürece önem vermelisiniz. Daha geç yaptıracaklar için de en uygun dönem için öneriler alınabilir.
Hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmak şu açılardan gereklidir:
- Bebeğin erken doğum riskini azaltmanızı sağlar.İltihaplanma olasılıkları azalacaktır.
- Tetanoz aşısı bebeklerde oluşabilecek enfeksiyonları azaltmak için çok önemlidir. Enfeksiyon oluşması çok büyük sorunları meydana getirebilir. Bebek enfeksiyona bu şekilde direnç sağlamış olur.
- Gebelerde tetanoz aşısı yaptırdığınızda cilt kesiklerinde ve yaralanmalarında sorun giderilmiş olur. Bakteriye bağlı büyüten kas sorunları engellenecektir.
- Tetanoz aşısı canlı mikroorganizma barındırmaz ve bu açıdan avantaj sağlar. Gebeler hamilelik üzerinden on sene geçmişse gebelerde tetanoz aşısı yeniden olmalıdır.
- On senede bir gebelerde tetanoz aşısı kabakulak, kızamık benzeri hastalıkların daha hafif şekilde atlatılmasını sağlayabilir.
- Gebeliğin 4’üncü ayında uygulanabilir.
- Gebeliğin ilk 4 haftasında yapılabilir. Koruma süresi bu dönemde olanlar için 1-3 seneye kadardır.
- Aşılar sıralı olarak tekrar edilebileceği gibi uzan kontrolüne göre pekiştirmeli şekilde ilerleme sağlanmalıdır.
- İlk 6 ayda olan gebelerde tetanoz aşısı ile 5 seneye kadar işlem olabilmektedir.
- Bir sene tekrarla devam eden aşılar koruma süresi bakımından maksimum değer sağlayabilir.
- Geçen senelerde hamilelik süresinde yeterli kadar aşı olmayan anne adaylarının birer ay arayla aşı olması önemlidir. Tam gebelerde tetanoz aşısı yapılan durumlarda yeni gebelik halinde aşıya gerek kalmayabilir.
- Anne adaylarının ilk kez anne olmaları gereken durumlara süreç boyunca en az iki kere aşı olması gerekmektedir.
- En az iki hafta önce gebelerde tetanoz aşısı tamamlanmış olmalıdır. Gebelik esnasında anne adayının tam olarak bağışıklık kazanması sağlanmalıdır.
- Etki şekli bakımından tetanoz aşısı olan annede bebeğe geçen antikorlar vardır. Hamilelik döneminde özellikle gebelerde tetanoz aşısı olmasının nedeni yeni doğan tetanoz hastalığına karşı önlemdir. Bir tetanoz türü olan yeni doğan tetanozu bebeklerde ölüme neden olabilmektedir.
- Oksijen eksikliği, kalp ağrısı, kas spazmları ve kalp krizi yeni doğan tetanoz sorunlarında görülebilmektedir.
- Evde yapılan doğumlarda tetanoz aşısının olmaması nedeniyle çok ciddi sorunlar olabilmektedir. Hijyenik olmayan aletler nedeniyle bebeklerde tetanoz olabilir. Bu durumun engellenmesi için tetanoz önlemleri gerçekleşmelidir.
- Bebeğe doğum ardından yapılması gereken aşılardan en önemlisi tetanoz aşısıdır. İltihaba karşı bağışıklığı gelişmeyen bebek için bu kritik bir konudur.
Enfeksiyonlara karşı anne ve bebeğin direncini daha da artıran çözümler için mutlaka uzmanla görüşmeler yapılmalıdır. Her anne ve bebek ihtiyacı güncel duruma göre değişebilmektedir.
Gebelerde Tetanoz Aşısı Yan Etkileri
Gebelerde tetanoz aşısı ve yan etkileri olası durumların bilinmesi bakımından kritik öneme sahiptir. Normal zamanda yapılan tetanoz aşısı ile gebelik dönemindeki etkiler farklı olabilmektedir. Gebelikte bir miktar daha abartılı bir his oluşabilecektir. Kadınların gebelik döneminde hassasiyetleri de arttığından aşağıdaki durumlar yaygındır.
- Ağrı ve hafif sertlik hissi özellikle aşı olan bölümlerde yoğunlaşmaktadır.
- Kızarıklık, hassaslık görülebilmektedir.
- Yüksek ateş, baş dönmesi ilk birkaç saat içerisinde görülebilir.
- Nadir şekilde gebelerde tetanoz aşısı mide bulantısıyla yan etki yapabilir. Aşı olduktan hemen sonra mide bulantısı ve kısma ile ateş varsa uzmana görünmek faydalı olacaktır.
- Yan etkilerin süresine önem vermek gerekmektedir. En çok bir gün kadar süren yan etkiler normal olarak kabul edilmelidir. Gebelerde tetanoz aşısı bir günden fazla süren yan etkilerle kendini belli ediyorsa o halde hemen bir sağlık kurumuna başvurmalısınız. Gebelik ve aşı durumunu aktararak yan etki tedavisi başlatılmalıdır.
- Gebelerde tetanoz aşısı için sakıncalı aşılara bakılması gerekmektedir. Kızamık aşısı riskli olabilecek aşılar arasındadır. Kabakulak, suçiçeği, BCG, kızamıkçık aşılarının doğum ardından bebek ve anne durumuna göre uygulanması gerekmektedir.
- Gebelikte güvenli aşılar ise kuduz, Hepatit B, grip aşısı, difteri toksoidler ve tetanozdur. Meningokok aşısı da yapılabilecek aşı türlerinden biridir. Ekstra hastalık olan durumlar için uzman kontrolünde güvenli aşılar oluşmalıdır.
- Bebek doğum ardından tetanoz aşısı olmalıdır, aynı şekilde anne de gereken kontrolleri ve aşı ihtiyaçlarını öğrenmelidir. Bebek aşıları ilk birinci ay sonundan itibaren başlamaktadır. İkinci ay ile devam eden aşılar ilkokul sonuna kadar devam etmektedir.
Gebelerde tetanoz aşısı güvenilirliği konusunda endişe duyulan kliniklerde olunmaması gerekmektedir. Mutlaka Sağlık Bakanlığı bünyesindeki yetkili bir kurumda gereken aşıları olmalısınız. Steril ortam ve uygulama garantisi olmayan gebelerde tetanoz aşısı yerleri sağlığınızı ciddi anlamda riske atabilecektir.