Hamilelikte akıntı anne adaylarının vücudunda meydana gelen pek çok değişimler arasında yer almaktadır. Hamile kadının bu hususta önemli olan durum, fark edilen değişimin normal olup olmadığı hakkında tam olarak doğru bilgilere sahip olunmasıdır. Hamilelikte akıntı sorunu hemen hemen tüm bebek bekleyen kadınların yaşamış olduğu sorunların başında yer almaktadır. Ancak hamilelikte akıntı oluşumu basit görülen bir durum olmayıp artan östrojen hormonunun etkisi nedeni ile normal olmasına rağmen her hamilelikte akıntı da gebeliğe bağlı normal bir akıntı olmayabilir. Bundan dolayı bu gibi durumlarda çok daha dikkatli olunmalı ve gerektiğinde kadın doğum uzmanından yardım alınması çok daha doğru olacaktır.
Hamilelikte Akıntı Nasıl Olur?
Hamilelikte akıntı fizyolojik bir durum olduğundan genel olarak bir tedavi gerektirmez. Ancak bakteriler, mantar ya da parazitlerden dolayı meydana gelen vajinal enfeksiyonlar da akıntının oluşumuna yol açmaktadır. Bazı durumlarda bu tarz etkenlerin ikisi de ya da hepsi bir arada enfeksiyon oluşumuna neden olmaktadır. Hamilelikte saydam ya da hafif beyaz renkte olan akıntı normal olarak kabul edilmektedir. Fakat farklı renklerde olan akıntı ise yanlış bir durum olduğu anlamına gelmektedir.
Fizyolojik akıntı olarak bilinen hamilelikte akıntı östrojen hormonunun salgısının değişmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda vajina bölgesi bakterilerden korunmak adına çok daha fazla çaba göstermektedir. Mekanizması çok daha güçlü olup artan mekanizma doğal olarak akıntının artmasını sağlamaktadır.
Hamilelikte Akıntı Olur Mu?
Hamilelik döneminde merak edilen konulardan biri de hamilelikte akıntı olup olmayacağı konusudur. Bundan dolayı yapılan araştırmalar sonrasında hamilelik döneminde akıntı olması son derece normal bir durumdur. Ayrıca bu tarz akıntılar hamilelik sırasında çok daha fazla olabilir. Akıntının daha fazla olması bazen anne adaylarının daha fazla endişelenmesine neden olsa da bu dönem normal bir süreç olmaktadır. Hamilelik genel olarak kadınların bedenlerinde pek çok değişikliklerin oluşması ile birlikte hem çok daha zorlu hem de heyecan verici bir süreç olmaktadır. Anne adayları hamileliğin başlangıç anından itibaren hormonal dengelerde oluşan değişimlerden kaynaklanan ve zaman ilerledikçe anne karnında büyüyen bebek ile anne karnı adaptasyon sürecinden kaynaklı meydana gelen değişikliklerden biri de hamilelikte akıntı olmaktadır.
Kadınlarda vajina içinde yer alan nemliğin sağlanması ve genital bölgenin enfeksiyonlardan korunması ile kayganlığın artması gibi birçok amaçlarla salgılanan fizyolojik akıntı son derece normal bir durum olmaktadır. Üreme çağında olan bütün sağlıklı kadınlarda görülmektedir. Saydam ya da beyazımsı bir renge sahip olan ve hafif olan akıntı hamilelik döneminde biraz daha artması normal bir durum olmaktadır. Kısacası hamilelikte akıntı olur mu sorusunda paniğe kapılan anne adaylarının endişesi yersiz olmaktadır. Bu dönemde akıntı olur ve bu durum son derece normal olmaktadır. Ancak akıntının rengi ile kıvamında oluşan değişimler farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olacağından bu gibi durumlarda hamilelikte akıntı hiç zaman kaybetmeden uzman kadın doğrum doktorundan yardım almak çok daha doğru olacaktır.
Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte akıntı bir tür mantar enfeksiyonu olup hamilelikte akıntı nedeni ise vajinal asidinin bozulmasına bağlı glikojen oranının artmasıdır. Bu durum enfeksiyon için zemin oluşturmakta ve özellikle hamilelik döneminin son 3 ayında hücresel bağışıklığının azalması sonucunda akıntı gelişimi daha da kolaylaştırmaktadır. Mantar enfeksiyonu vajina bölgesinde yer alan koruyucu iyi bakteri topluluğunun azalması sebebi ile meydana gelir. Hamilelik doğum kontrol hapları ile gebelik şekeri mantar enfeksiyonunun oluşmasını kolaylaştıran etkenlerdir. Hamilelikte akıntı gebelik döneminin ilk aylarından itibaren başlamakta ve genel olarak doğuma kadar devam etmektedir.
Burada önemli olan akıntının özelliklerinin doğru olarak takip edilmesidir. Hamileliğin son aylarında bebek bekleyen kadınların su kesesinin açılarak su gelmesi sorunu akıntı ile karıştırılabilir. Gebelikte su gelmesi son derece acil ve önemli bir durum olup bazen akıntıdan ayrılmayabilir. Bu gibi sorunlarda hiç zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir. Hamilelikte akıntı küçük oranlarda ve belirsiz aralıklar ile ortaya çıkarken amnion suyu devamlı olarak dışarı sızmaktadır. Amniyotik sıvı genel olarak berrak ya da hafif sarımsı, su kıvamında olup kokusuz ya da biraz hoş kokulu olmaktadır.
Hamilelikte Akıntı Olmaması Normal Mi?
Gebeliğin ilk haftalarında vajina bölgesinden bir akıntı gelmektedir. Bu süreç içinde beklenmeyen akıntılar meydana gelirse ve akıntılar ile birlikte aniden gelen kasık ağrıları da görülecektir. Fakat her anne adayında hamilelikte akıntı görünmez. Tüm kadınların hamilelik dönemleri birbirinden farkı olmasından dolayı vajinal akıntı sorununun pek çok anne adayında olmaması son derece normal bir durum olmaktadır. Bundan dolayı akıntı olmaması gibi durumlarda bebek bekleyen kadınların endişelenmesine gerek yoktur. Hormonal etkenlerin farklı olması nedeni ile her hamilelikte akıntı sorunları da farklı olmaktadır.
Hamilelikte Akıntı Ne Renk Olur?
Hamilelikte akıntı pek çok farklılıkta olmakta ve kokulu akıntı, farklı nedenlerde akıntı gibi hallerde normal olabileceği gibi bir takım sorunların ve hastalıkların habercisi olabilir. Hamilelik döneminde akıntı renginin gösterdiği uyarıları şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır.
- Hamilelikte Kahverengi Akıntı: Hamilelik dönemi içinde normal vajina akıntının lekelenme çeşitlerinde kahverengi renge yakın olması normal olarak kabul edilmektedir. Ancak anne adaylarının hamilelikte çamur gibi kahverengi akıntısı olması ve bu akıntının kıvamının koyu hale gelmesi ya da rahatsız edici kötü bir kokuda olması sıra dışı bir sorun olup hiç zaman kaybetmeden hekime başvurulması gerekir.
- Hamilelikte Sarı Akıntı: Hamilelikte akıntı bu dönem öncesi ve sonrasında da olduğu gibi gebelikte sarı akıntı oluşması genel olarak bir enfeksiyon belirtisi olmaktadır. Vajinal enfeksiyonlar tedavi edilmemesi halinde zaman içinde daha büyük ve ciddi sorunlara yol açması mümkün olacaktır.
- Hamilelikte Beyaz Akıntı: Gebelik döneminde vajinal akıntının beyaz ya da şeffafa daha yakın bir renkte olması sümüksü kıvamda sahip olması ve rahatsız edici bir kokusunun olmaması normal bir durum olduğunu göstermektedir. Hamilelik döneminin sonlarına doğru akıntının oranı artmakta ve genel olarak her hangi bir sorun teşkil etmemektedir.
- Hamilelikte Yeşil Akıntı: Hamilelikte akıntı renkleri arasında yeşil renkte olan akıntı aynı şekilde sarı akıntıda da olduğu gibi bir enfeksiyon bulunmasını işaret etmektedir. Gebelikte yeşil akıntı sorunu bulunan hamile kadınlarının hiç zaman kaybetmeden daha büyük sorunlar yaşamaması adına uzman doktora başvurması daha doğru olacaktır.
- Hamilelikte Pembe Akıntı: Hamileliğim başlangıç döneminde lekelenme çeşitlerinde meydana gelen kanamalar genel olarak gebelikte pembe leke gelmesi ya da hamilelikte kahverengi leke gibi oluşan akıntılara sebep olmaktadır. Normal bir şekilde yapılan değerlendirmede bu tarz hamilelikte akıntı genel olarak implamantasyon yani tutunma kanaması olarak bilinmektedir. Ancak hamileliğin daha ileri ki zamanlarında meydana gelmesi halinde hamilelikte pembe akıntı bir takım hastalıkların ya da erken doğum belirtisi olmasından dolayı kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Bu gibi sorunlarda uzman kadın doğum doktoruna başvuru yapılması gerekmektedir.
- Hamilelikte Beyaz ve Pütürlü Akıntı: Hamilelikte akıntı çeşitleri arasında beyaz ya da beyazımsı ile lor peyniri gibi pütürlü olan bir vajina akıntısı mantar enfeksiyonunun olabileceğinin belirtisi olabilir. Mantar enfeksiyonu son derece yaygın görülen bir hastalık olup hamilelik dönemi içinde bu sorun için çok daha elverişli bir dönem olmaktadır. Kaşıntı, ağrılı idrara çıkma, yanma ya da ilişki esnasında ağrıların oluşması gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır.
- Hamilelikte Gri Akıntı: Hamilelikte akıntı gri vajina akıntısı bakteriyel vajinozis adı verilen bir vajinal enfeksiyonun habercisi olması mümkündür. Daha çok ilişkiden sonra ağır olan bir balık kokusu bulunması halinde bu durumu çok daha fazla dikkate alınması gerekir. Bu tarz enfeksiyonun vajinal floryada yer alan bir dengesizliğin sonucu olmaktadır. Vajinal duş ve birkaç cinsel partnerin olması halinde çocuk doğurulan yaşlarda çok daha fazla görülen vajinal enfeksiyon olan BV meydana gelmesi çok daha kolay olacaktır.
- Hamilelikte Kırmızı Akıntı: Hamilelik dönemi sırasında parlak vajinal akıntı görülmesi halinde hiç zaman kaybetmeden doktor ile irtibata geçilmesi gerekir. Hamilelikte akıntı çeşitleri arasında yer alan kırmızı akıntı özellikle kanama koyu, pıhtılı ya da kramp ve karın ağrısı ile birlikte olması halinde sorun çok daha büyük olmaktadır. Bu belirtiler dış gebelik ya da düşük belirtileri olabilir.
Hamilelikte akıntı bu dönem içinde oluşan vajinal akıntı rengi genellikle beyaz, sarı ya da koyu renkli olmasına rağmen ancak gebeliğin hemen hemen her anında anne adayında şeffaf ve renksiz bir akıntı oluşmaktadır. Daha sonrasında hamilelikte akıntı beyaz renge dönüşmekte ve gebelikte beyaz akıntı zaman içinde daha da koyulaşmaktadır. Hamilelikte akıntı durumlarının takip edilmesi yapılmalı ve yolunda gitmeyen durumlarda uzman yardımı almak çok daha doğru olacaktır.