1. Ana Sayfa
  2. Hamilelik

Hamilelikte Bacak Ağrısı *2023 Bacak Ağrısı Cinsiyet


0

Hamilelikte bacak ağrısı gebeliğin ilerleyen aylarında bazı anne adaylarını etkileyen bir rahatsızlıktır. Nedeni genellikte magnezyum eksikliğidir. Hamilelikte bacak ağrısı birçok anne adayı için doğumun habercisidir. Ağırlayan vücut ve bebeğin büyümesi denge merkezinin değişmesine neden olur. Bu da ciddi bir şekilde bacak ağrısının artmasına yol açabilir. Hamilelikte bacak ağrısı genelde magnezyum ve kalsiyum eksikliğinden de kaynaklanabilir. Bu durumda yapılması gereken takviye almak ve hamilelikte bacak ağrısı durumunun sürekliliğini gözlemek olacaktır. Hamilelikte bacak ağrısı söz konusu olduğunda birçok konuda bunun nedeni araştırılmalıdır.

Anne adayını etkileyen pek çok şey arasında, kesinlikle bacakları etkileyen semptomlar en sık görülen ve rahatsız edici olanlardır. Hamilelikte bacak ağrısı yorgunluk, huzursuzluk, gerginlik, kilo, karıncalanma, gece krampları gibi belirtilerle birlikte görülebilir.

Tüm bu semptomlar aşağıdaki risk gruplarında sıklıkla görülmektedir:

  • Ailede varis hastalığı öyküsü 
  • Hamilelikten önce varisi olanlar
  • İkinci, üçüncü, dördüncü  hamileliklerde
  • Uzun süre ayakta duranlarda
  • Yaz aylarında

Hamilelikte bacak ağrısı sadece estetik değil, aynı zamanda ciddi morbid olaylara da neden olabilen kronik bir hastalığın parçasıdır. Bu nedenle bu durumların önüne geçmek, doğru teşhis ve yeterli tedavi ile doğru müdahale etmek önemlidir.

Her şeyden önce, kanın çevreden kalbe taşınmasından venöz sistemin sorumlu olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kişi ayaktayken aşağıdan yukarıya doğrudur bu durumda hamilelikte bacak ağrısı görülebilir. Bu yükselişe karşı çıkan ve onu engelleyen kuvvetler vardır. Örneğin yerçekimi kuvveti. Ancak sağlıklı damarların bu “yorgunluğu” kolaylaştıran destek mekanizmaları vardır. Venöz sistem yapıları zaten hasta oldukları için doğuştan zayıf olduğunda durum çok farklıdır.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Cinsiyet 

Özellikle son haftalarda bacaklarda ve ayaklarda kramplar meydana gelebilir ve bu kramplar yorgunluktan değil, potasyum ve magnezyum eksikliklerinden de kaynaklanır. Peki hamilelikte bacak ağrısı ne yapalım? Ağrıyı gidermek için bölgeye masaj yapın. Kramplara şişlik eşlik ediyorsa, bunun nedeni potasyum eksikliğidir. Bu nedenle bol limonlu su için. Muz, kavun, karpuz, salata, sebze suyu ve parmesan da potasyum rezervlerini yenileme amacına hizmet eder.

thumbnail
Önerilen Yazı
Kabızlığı Gidermek İçin İpuçları

Hamilelikte bacak ağrısı ve cinsiyet arasında herhangi bir ilişki yoktur. Bu yüzden hamilelikte bacak ağrısı söz konusu olduğunda bebeğin cinsiyetiyle ilgili tahminlerin durumla alakalı olmayacağını bilmelisiniz.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Cinsiyet

Gebelik dönemi, birçok kadın için son derece önemli bir süreçtir. Özellikle hamilelikte bacak ağrısı söz konusu olduğunda yapılması gereken takviye gıda eklenmesidir. Batıl inançlarda hamilelikte bacak ağrısı bebeğin erkek olacağına işaret eder. Ancak bunun gerçeklikle bir ilgisi yoktur.

Bu tür problemler söz konusu olduğunda dikkat çeken eksikliğin takviye edici gıdayla giderilmesi uygundur. Ancak problem hareketsiz yaşamdan kaynaklanıyorsa mutlaka kişinin yaşam tarzına uygun egzersizlerle desteklenmesi gerekir.

Bazı çorap türleri dolaşımı iyileştirir ve hamilelikte bacak ağrısı ve şişmesi üzerinde olumlu etkileri vardır. Bunlar hamile kadın için tasarlanması gereken ve örneğin beli genişleyen özel çoraplardır. Hamileliğin son aylarında ve doğumdan sonra kullanılabilirler.

Bu tip “masaj” çorapları, ayak bileğinin uyluğa uyguladığı baskı sayesinde kılcal damarları ve varisli damarları azaltır. Yaz için geçerli bir alternatif denizdir. Bacaklarınızı tuzlu suya daldırarak uzun yürüyüşler yapmak dolaşımınızı iyileştirir ve hamilelikte bacak ağrısı sorununu azaltabilir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? 

Tıpkı bir dağa çıktığınızda, atardamar kanı yokuş aşağı gittiği ve kalp tarafından itildiği için kolayca alçalırken, toplardamar kan yükselir. Eğer mükemmel etkili yardımcıları (valfler, plantar itme, kas pompası…) Hamilelikte bacak ağrısı semptomlarına neden olan durgunluğu yaratarak hedefe (kalp) ulaşamaz.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur

Hamilelikte, venöz yapıları ağırlaştırmaya ve dolayısıyla patolojinin başlamasına neden olan durumlar ortaya çıkar. Genellikle kas tonusunda bir azalma vardır. Hamilelik hormonları birçok işlevin yanı sıra “kas gevşetici” olma özelliğine sahiptir. Yani düz kaslara müdahale ederek bu liflerin en önemli fonksiyonel değişikliklere uyum sağlayabilmesini sağlarlar. Anatomik olarak küçük olan ve gebe kalma meyvesini barındırmak için hacmini on kat artırması gereken uterusu düşünün. Ama düz kas da damarlarda, bağırsak duvarlarının dokusunda hamilelikte bacak ağrısı sorunu olabilir. Bu nedenle daha fazla şişkinlik, daha az kasılma kapasitesi ve dolayısıyla varisler, hemoroidler, kabızlık görülebilir.

Büyüyen çocuk hem anne ayaktayken hem de yatarken derin damarları sıkıştırarak kanın dışarı akmasına mekanik bir engel oluşturarak durgunluğu vurgular. Böylece hamilelikte bacak ağrısı neredeyse standartlaşır. Son olarak, basit bir deyişle, damarları “geçirimsiz” yapan faktörleri kaybeden  ve kanın sıvı fraksiyonunun dokulara yayılarak ödem oluşmasına neden olan koşullar yaratan kanın bileşimi ile bağlantılı bir durumdur. Öyle ki hamilelikte “şişmiş ayaklar” adeta bir “kural”dır.

Her şeyden önce, internette bulunan tavsiyelerin uygunsuz kullanımıyla şiddetlenen tıpta “kendin yap” kötü tavsiyelerin, yanlış veya yanlış yorumlanmış cevapların habercisi olabilir. Bu nedenle, uygun bir teşhis formüle edebilen, gerçek ve varsayımsal riskleri değerlendirebilen, genellikle doğru bir yaşam tarzına, uygun ve uygun farmakolojik tedaviye dikkat etmeyi içeren bir terapi sağlayabilen iyi bir Anjiyoloji Uzmanına güvenmek vazgeçilmez ve önemli hale gelmektedir. Hamilelikte bacak ağrısı için elastik kısıtlama kullanımı gerekebilir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Yürüyememe 

Bel ağrısı, klasik sırt ağrısı ve pelvik ağrı hamilelik sırasında en sık görülen kas-iskelet sistemi semptomlarıdır. Bu semptomların hamilelik sırasında ve doğum sonrası dönemde aynı anda ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.

Hamilelikte bacak ağrısı vücudun ağırlık merkezinin öne doğru yer değiştirmesi ve normalde bir spinal stabilizatör görevi gören karın duvarındaki ton kaybı dahil olmak üzere birçok faktörden kaynaklanır.

Pelvik düzeyde hamilelikte bacak ağrısı, çevredeki eklemlerin ve bağların daha sonra aşırı yüklenmesine yol açar. Ayrıca, gevşetici hormonun üretimi, pelvik kuşağın eklemleri üzerinde bunun sonucunda stres ile bağ hiperlaksitesine katkıda bulunur. Ağrı tipik olarak SI eklemi ve kalça bölgesinde bulunur.

Tanı için genellikle klinik muayene yeterlidir. Görüntüleme yalnızca kontrol edilemeyen ağrının ekarte edilmesi için daha ciddi bir ayırıcı tanı gerektirdiği durumlarda kullanılır. Vücut doğuma hazırlanırken hamilelikte bacak ağrısı daha fazla değişikliğe uğradıkça, hormon seviyeleri yükselir ve bağ dokusu gevşer. Bu, bebeğin doğum kanalından daha kolay geçmesi için pelvisin esnekliğini artırır.

Bununla birlikte, kadınlar genellikle bağ dokusu gevşeyip gerildiği için kalça ağrısı yaşarlar. Duruş değişiklikleri bir tarafa veya diğerine daha fazla eğilmenize neden olabileceğinden, kalça ağrısının yanında bel ağrısı da ortaya çıkabilir.

Büyüyen rahim siyatik sinire baskı yaptığı için birçok kadın hamilelikte bacak ağrısı sırasında siyatik yaşar. Bu artan basınç, bel, kalça ve uyluklarda ağrı, karıncalanma veya uyuşukluğa neden olur. Özellikle üçüncü trimesterde bacak krampları ve sözde huzursuz bacak sendromu gelişebilir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Doğum Belirtisi Mi? 

Hamilelikte bacak ağrısı ve kemik ağrısı çok yaygın fenomenlerdir. Son istatistiklere göre, bu sorunlar %50 ile %80 arasında değişen kadın yüzdesini etkiliyor. Normalde bu ağrılı belirtiler 2 veya üç gün sürer. Bazen doğum belirtisidir. Çünkü doğum sancısı bel bölgesine de vurabilir. Ancak aynı zamanda kalıcı olabilir ve kronikleşebilir. 

Son araştırmalara göre, hamilelikte bacak ağrısı, beşinci ve yedinci aylar arasında daha sık görülür, ancak bazı durumlarda ikinci ve üçüncü aylar arasında daha erken de ortaya çıkabilir. Hamilelikte bacak ağrısı birçok şekilde olabilir ve farklı alanları etkileyebilir. Her şeyden önce, akut bir tipi kronik olandan ayırt etmek uygundur. İlk hipotezde, ağrılı belirtiler, doğru yapılmayan bir çaba veya fiziksel aktivitenin bir sonucu olarak ortaya çıkar. 

Örneğin, bir ağırlık kaldırmak veya yanlış bir pozisyon almak, ortaya çıkan sırt ağrısı ile doğrudan ilişkili olabilir. Bu durumlarda ağrının süresi genellikle zamanla sınırlıdır. Ancak ikinci hipotezde, bozukluk tüm gebelik dönemi boyunca sürebilir ve hamilelikte bacak ağrısı doğumdan sonra bile devam edebilir.

Bazı kadınlar, ilk trimesterde olduğu gibi, adet öncesi dönemde meydana gelebileceklere benzer şekilde bacaklarda ağrı hissi yaşarlar. Yoğun hormonal değişikliklerle, özellikle progesteron ve östrojen salgılanmasıyla bağlantılı bir bozukluktur. Bu nedenle bacak ağrıları, plasenta tarafından bu hormonların artan üretimine bağlı fizyolojik bir fenomendir. Progesteronun modifiye metabolizması, ağrıyla ilgili bazı nörotransmitterlerin alıcılığında değişiklikler yaratabilir. Bu nedenle, zaten adet öncesi aşamada olan anne adayı bu değişikliklere duyarlıysa, hamilelik sırasında da bazı açılardan hormonal bir durumda bu değişikliklere duyarlı olması muhtemeldir.

Hamilelikte bacak ağrısı genellikle pelvis ile omurilik arasında oluşur ve özellikle lomber bölgede ve posterior pelvik bölgede lokalize olabilir. İlk hipotezde, bu özellikle orta-bel bölgesini etkiler ve bel ağrısına benzer şekiller alır. Ancak tüm omurgayı etkileyebilecek kas ağrıları nadir değildir. Posterior pelvik bölgedeki ağrı ise pelvisin arkasını etkiler.

Kuyruk sokumunun yan taraflarına yayılabilir ve kalçalara da uzanabilir. Hamilelikte bacak ağrısı genellikle bel ağrısından dört kat daha sıktır ve genellikle hızlı bir yürüyüşten sonra veya merdiven çıktıktan sonra ortaya çıkar.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Nasıl Geçer? 

Hamilelikte bacak ağrısı ve kramplarının oluşmasını önlemek ve neden olduğu ağrıyı azaltmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Kasılmayı azaltabilmesi için kasa kuvvetlice masaj yapın
  • Ayağı tekrar tekrar aşağı ve yukarı bükme 
  • Ayağı saat yönünde ve ardından saat yönünün tersine çevirin 

Ayrıca, hamilelikte bacak ağrısı başlamasına yardımcı olabilecekleri tespit edildiğinden, hamilelik boyunca magnezyum ve potasyum almaya çalışın. Diyetimize hangi takviyeleri ve vitaminleri eklememiz gerektiğini bilmenin en iyi yollarından biri jinekoloğunuza sormaktır. Aslında, C ve B vitaminleri ile takviye etmek de önemlidir.

Özellikle daha ileri bekleme zamanlarında bacak ağrıları bazen gebeliğin kendisini riske atabilecek problemlerin habercisidir ve ihmal edilmemelidir. Günün sonunda ağırlık, yorgunluk ve şişlik hissi yaygın durumlardır. Ancak her zaman yüksek tansiyon ile ilişkili olup olmadıklarını kontrol etmelisiniz. Çünkü risk, hamileliğin preeklampsi ile komplike olması riskidir. Uzman tavsiyesinde bulunur. Anne ve çocuğun sağlığı için çok riskli bir patolojidir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı

Hamilelikte bacak ağrısı ve kas kramplarını önlemek için ancak aşağıdaki ipuçları izlenebilir:

  • Günde en az iki litre su için ve iyi dozda meyve ve sebze tüketin
  • Baldır kaslarını gerinve her gece yatmadan önce masaj yapın
  • Dolaşımını iyileştirmek için bacakları günde birkaç kez kaldırın
  • Her gün iyi bir yürüyüş, yoga ve yüzme gibi egzersize devam etmek ama aşırıya kaçmamak 
  • Her zaman aynı pozisyonu korumaktan ve oturmak için çok fazla zaman harcamaktan kaçının.

Hamilelik sırasında bu kramplar çoğunlukla geceleri ortaya çıkar. Hamilelikte bacak ağrısı sadece ağrı ve kramplarla değil uykuyu bozmasıyla da ciddi bir problemdir. Bunun için yatmadan önce hafif egzersizler işe yarayabilir. Hamilelikte bacak ağrısı için bacaklarınızı havaya kaldırın ve kan dolaşımını harekete geçirin.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap