1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Hamilelikte Baş Ağrısı 23 Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur


0

Hamilelikte baş ağrısı genelde ilk trimesterda görülen belirtilerden biridir ve baş dönmesi, tansiyon yükselmesi gibi durumlarla ilgili olabilir. Hamilelikte baş ağrısı hormonal değişikliklerden kaynaklı olabilmektedir. Bazen yüksek tansiyon nedeniyle de hamilelikte baş ağrısı görülebilir. Baş ağrısı ve migren genel olarak kadın popülasyonunda çok sık görülen ağrılardır ve birçok ve farklı faktöre bağlıdır. Ancak kadınları etkileyen hamilelikte baş ağrısı çeşitlerinin çoğu üreme döngüsüyle ilgili hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Hamilelik sırasında bu bozukluğun nedenlerinin neler olduğunu ayrıntılı olarak göreceğiz. Öncelikle her kadında hamilelikte baş ağrısı mide bulantısı gibi belirtilerin görülmediğini de açıklamalıyız.

Genelde hormonal değişimlerden kaynaklanan ve ciddi bir soruna işaret etmeye bu durum geçicidir. Ancak bazı kadınlarda yüksek tansiyon nedeniyle hamilelikte baş ağrısı uzun süre görülebilir. Bu durum gebelik sürecinde dikkatli bir biçimde takip edilmelidir.

Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? 

Migreni olan kadınların yarısından fazlası adet döngüsü menstrüel migren ile bir ilişki bildirmektedir. Bozukluk genellikle adetten hemen önce ortaya çıkar ve adet sırasında meydana gelen östrojen seviyesindeki doğal düşüşü takiben ilk iki ila üç gün sürer.Aynı dalgalanan hormon seviyeleri olgusu, hamilelikte baş ağrısı durumuna neden olabilir. Baş ağrısının nedenleri genel olabilir (yorgunluk, uykusuzluk, duygusal gerginlik, kas gerginliği…) ve gebelik sırasında aynen onun dışında tekrarlayabilir. 

Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur

Tam tersine, hamileliğe bağlı değişime bağlı fizyolojik bir “kırılganlık” bir bakıma kadını strese karşı daha az dirençli hale getirebilir. En yaygın hamilelikte baş ağrısı nedenleri aşağıda listelenmiştir.

thumbnail
Önerilen Yazı

Anksiyete ve stres nedeniyle kolayca kasılabilen boyun veya yüz kaslarındaki baş ağrıları ile gerginlik arasında bilinen bir ilişki vardır. Hamilelik durumuna bağlı yaşam değişikliğine uyum çalışması, sorunun kökeninde bu açıdan bir yankı uyandırabilir.

Kadınlarda artan karın hacmi nedeniyle oluşan postüral uyum bile, yeterince kompanse edilmediği takdirde, dorsal ve servikal kaslarda da aynı şekilde gerilim oluşturabilir. Bu da hamilelikte baş ağrısı nedenidir.

Oldukça yaygın bir rahatsızlık olmasına rağmen, hamilelikte baş ağrısı durumlarında doktorunuza danışmanız her zaman önemlidir. Aslında, yüksek tansiyonla ilgili bazı problemler de dahil olmak üzere birçok neden olabilir.

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? 

Hamilelikte mide bulantısı ve bazen kusma ile ilişkili sık görülen baş ağrıları, esas olarak erken gebelik döneminde ortaya çıkar. Bu fenomen , beyindeki kan dolaşımının hacmindeki artışa kadar izlenebilir ve bu dönemde meydana gelen kan hacminin fizyolojik genişlemesi ile bağlantılıdır.

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer

Genel olarak hamilelikte baş ağrısı hem zaten bu rahatsızlıktan muzdarip olan kadınlarda (gebeliğin başlamasıyla birlikte durumları kötüleşebilir veya hatta iyileşebilir) hem de bundan hiç muzdarip olmayan kadınlarda çok yaygındır.

Normalde bu fenomen birkaç hafta sürebilmektedir. Daha sonra anneye veya bebeğe zarar vermeden son altı ayda düzelir veya tamamen kaybolur. Bozukluk lohusalık ve emzirme döneminde yeniden ortaya çıkma eğilimindedir. Ancak, hiç tehlikeli olmasa bile anne sağlığını tehlikeye atabileceğini düşünmeniz gerekmektedir.

Bozukluk ara sıra ortaya çıkıyorsa ve kendiliğinden veya aşağıda önerilen basit doğal çözümlerle geçiyor veya düzeliyorsa endişelenmenize gerek yoktur. Ama önce birkaç soruyu cevaplayalım. 

Hamilelik sırasında, özellikle ilk üç ayda ilaçlardan kaçınılmalıdır. Geçici ağrılar veya soğuk algınlığı gibi durumlar ilaç tedavisi gerektirmez. Parasetamol hamilelikte baş ağrısı sorununa karşı sporadik olarak kullanılabilir. 

Sorun devam ediyorsa, baş ağrıları sık ise, ağrılar yoğunsa, takviyeler veya şifalı otlar içeren herhangi bir preparat dahil olmak üzere farklı ilaçlar almak zorunda kalıyorsanız, teşhis ve reçete için her zaman bir doktora danışmanız gerekir. Özellikle migren öyküsü olan hamilelikte baş ağrısı özellikle hali hazırda tedavi görenlerin, ilaçların dozunu değiştirmeleri gerekebileceğinden doktorlarına danışmaları önemlidir.

Hamilelikte Baş Ağrısı Olur Mu? 

Hamilelikte baş ağrısı hamilelikte de ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman, bu tezahürün nedeni, gebe kaldıktan sonra meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. 

Anksiyete, yorgunluk, kötüleşen uyku, sabah bulantısı, kötü beslenme alışkanlıkları ve dehidrasyon gibi çeşitli faktörlerin bir kombinasyonu da hamilelikte baş ağrılarının başlamasına katkıda bulunabilir. 

Alnına soğuk kompres uygulamak veya kas gerginliğini azaltmak için boyun tabanına masaj yapmak gibi doğmamış çocuk için tehlikeli olmayan uygulamalar hamilelikte baş ağrısı için basit çözümlerdir. Akut veya tekrarlıyorsa, gebelikteki baş ağrısı hafife alınmamalıdır. Çünkü bu, gebeliği etkileyebilecek bazı komplikasyonların varlığına işaret edebilir. Örneğin, bozukluk hafif anemi, solunum yolu enfeksiyonları ve artan kan basıncı ile ilişkili olabilir.

Ayrıca, hamilelikte baş ağrısı atakları aniden ortaya çıktığında, özellikle yoğun olduğunda, üç saatten fazla sürdüğünde ve görme sorunları ve ellerin veya yüzün ani şişmesi gibi diğer belirtilerle ilişkili olduğunda, bunlar bir preeklampsinin belirtisi olabilirler. Bu komplikasyon acil tıbbi müdahale gerektirir.

Hamilelik, baş ağrıları için bile bir değişim zamanıdır. Hamilelik sırasında, zaten alışılmış olarak migrenden muzdarip olan kadınlar, hastalıkta belirgin bir iyileşme yaşayabilir veya hatta atak geçirmeyi bırakabilir. Bunun nedeni, ikinci ve üçüncü trimesterlerde yüksek ve sabit kalan östrojen seviyesinde bulunmasıdır. Bu hormonlar sayesinde aslında ağrıyı gidererek hareket eden endorfinler yükselir.

Bununla birlikte, vakaların küçük bir yüzdesinde, tam tersi bir fenomen ortaya çıkabilir. Gebeliğin ilk üç ayında, normalde baş ağrısı çekmeyen bazı kadınlar hamilelikte baş ağrısı eğilimlidir. İlk olarak bu dönemde ortaya çıkan tekrarlayan baş ağrısı atakları

Hamilelikte Baş Ağrısı İçin Ne Yapmalı? 

Önleme için kesin endikasyonlar olmasa bile, yine de hamilelikte baş ağrısı tetikleyicilerinden kaçınmaya çalışabiliriz. Bir “baş ağrısı günlüğü”, yani olayın veya ilgili olayların açıklaması, tetikleyicileri tanımlamaya yardımcı olabilir.

  • Bazı yiyecekler veya kokular geçmişte baş ağrısına neden olduysa, bunlardan kaçınmak akıllıca olacaktır. 
  • Günlük rutininize fiziksel aktiviteyi dahil edin. Başlangıçta bir yürüyüş veya başka bir orta derecede aerobik egzersizi deneyin
  • Gevşeme teknikleri uygulamak gibi stresörlerle başa çıkmak ve bunları yönetmek için sağlıklı yollar benimseyin. Görselleştirme egzersizleri ile nefes egzersizleri, yoga, masaj ve gevşemeyi deneyebilirsiniz.
  • Planlanmış öğünlerle düzenli olarak yiyin ve sağlıklı bir diyet uygulayın;küçük sık öğünleri tercih edin.
  • Dehidrasyonu önlemek için çok su iç.
  • Düzenli bir uyku programı izleyin. Yoksunluk veya aşırı uyku, hamilelik sırasında baş ağrılarına katkıda bulunabilir.

Hamilelikte baş ağrısı bazen 20 hafta civarında veya doğumdan kısa bir süre sonra başlar. Genellikle ikinci üç aylık dönemde bazı hamile kadınları etkileyen bir durum olan preeklampsinin bir belirtisi olabilir. Preeklampsi izlenmez ve tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Bunun için hamilelikte aşağıdaki semptomların ortaya çıkması durumunda uzmana başvurmak gerekir:

  • Şiddetli baş ağrısı 
  • Hipertansiyon
  • Bulanık görme, yanıp sönen ışıklar görme, ışık karşısında rahatsızlık gibi görme sorunları
  • Kaburgaların altında ağrı
  • Öğürdü
  • Yüz, eller, ayaklar veya ayak bileklerinde ani şişme artışı

Her durumda, özellikle hipertansiyon ile ilişkiliyse, kalıcı ve tekrarlayan baş ağrıları preeklampsinin işareti olabilir.
Bu nedenle hamilelikte kan basıncının normal kalması, yani 135/85’e eşit veya daha düşük olması çok önemlidir. Normalde, sıklığı gerektiği gibi belirlenen planlı ziyaretler sırasında kontrol edilmesi yeterlidir. Ayrıca hamilelikte hangi ağrı kesici kullanılır diye merak ediyorsanız ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Başlar? 

Gebeliğin başlangıcında baş ağrısı esas olarak hormonal değişikliklerden kaynaklanıyorsa, aynı zamanda farklı faktörlere bağlı olabilir: en yaygın olanları genellikle kaygı, mide bulantısı, kötü beslenme, fiziksel yorgunluktur.

Hamilelikte baş ağrıları genellikle migreni olmayan ve bu tür ağrılara yeni başlayanlar dahil, gebeliğin ilk üç aylık dönemindeki kadınları etkiler . Bununla birlikte, genellikle bundan muzdarip olanlar için, iki zıt durum olabilir. Bazı kadınlar baş ağrılarında kötüleşme yaşarken, diğerleri için hastalıkta gerçek bir iyileşme var!

Hamilelikte Baş Ağrısı
Bu değişikliklerin nedeni, hormonal değişikliklerin kendileri ve özellikle de genel olarak, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterler arasında hamilelikte baş ağrısı hafifleten endorfin üretimini artıran östrojen ile ilgilidir. Açık değil, ancak neden bir migrenin kötüleşmesi, ancak genellikle ikinci trimesterden itibaren hamilelikte baş ağrısı kendiliğinden geçme eğilimindedir: hormon seviyeleri artık sabittir diyebiliriz.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte baş ağrıları, genellikle migreni olmayan ve bu tür ağrılara yeni başlayanlar dahil, gebeliğin ilk üç aylık dönemindeki kadınları etkiler. Bu değişikliklerin nedeni, hormonal değişikliklerin kendileri ve özellikle de genel olarak, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterler arasında ağrıyı hafifleten endorfin üretimini artıran östrojen ile ilgilidir. Genellikle ikinci trimesterden itibaren baş ağrısı kendiliğinden geçme eğilimindedir.

Gebeliğin başlangıcında baş ağrısı esas olarak hormonal değişikliklerden kaynaklanıyorsa, aynı zamanda farklı faktörlere bağlı olabilir. En yaygın olanları genellikle kaygı, mide bulantısı, kötü beslenme, fiziksel yorgunluktur.

Doktorunuza danışarak gerekirse ağrı kesici alabilirsiniz. Ancak bilmeden ağrı kesici ya da bitki çayı gibi destekler almaktan kaçının. Sorun yüksek tansiyondan kaynaklanıyorsa farklı bir tedavi gerekebilir.