Hamilelikte bel ağrısı değişen bedenin plasenta ve içindeki bebeği taşımak için zorlandığı durumlarda ortaya çıkan bir sorundur. Hamilelikte bel ağrısı bu dönemde bir kadının bedeni değiştiğinden, yeni bir denge araması sonucu ortaya çıkar. Bu durumlarda, önceki bozuklukların kötüleşmesi veya daha ağır veya tekrarlayan semptomlarla hamilelikte bel ağrısı sorunun kendini göstermesi yaygındır. Hamilelikte bel ağrısı durumunun çözülmesi için anne adayının egzersiz odaklı bir yaşamının olması gerekir. Ayrıca aşırı kilo alımından kaçınılması da hamilelikte bel ağrısı durumunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacak bir önlem olacaktır.
Hamilelikte bel ağrısı mide bulantısı, kabızlık, reflü veya hazımsızlık şikayetleri sık görülen bir durumdur. Ayrıca yorgunluk ve yanlış duruştan ve özellikle sırt ağrısından kaynaklanan ağrılar. görülür. Hamilelikte sırt ağrısı genellikle alt lomber bölgede böbrek seviyesinde lokalizedir ve aylar geçtikçe göbek büyüyüp ağırlık merkezi değişince ağrı genellikle kalçalara kadar iner ve gebelikte kalça ağrısı oluşur.
Hamilelikte Bel Ağrısı Olur Mu?
Sıvı tutulması nedeniyle ağrı ve ağır bacaklar da sık görülür. Bu bozukluklar hem yükteki artıştan hem de hormonal sorunlardan kaynaklanır. Ayrıca hamilelikte bel ağrısı gibi sırt ağrısı, esas olarak kilo alımı ve annenin vücudundaki ağırlık merkezinin kayması ile ilgilidir.
Pelvisin kas-iskelet yapısındaki değişiklik sıklıkla sakrum veya kasıkta lokalize ağrıyı içerir. Dokuz ayda hamilelikte bel ağrısı pelvis eklemleri daha açık bir tavır alır ve iç organlar, örneğin genellikle farklı ayaklarla ve kemerli sırtlarla ilerleyen hamile kadınların yürüyüşünde, bebeğe uyum sağlamak ve yer açmak için hareket eder.
Hamilelikte bel ağrısı durumunda ilaç kullanımından kaçınılması önemlidir. Hamilelik sırasında alternatif yollara başvurmak ve ilaçlara başvurmaktan kaçınmak zorunludur. Ancak etkili çözümler bulmak her zaman kolay değildir.
Gebelikte bel ağrısı sorununa şu şekilde çözümler bulunulabilir:
- Akut ağrının olduğu bazı günlerde sırt ağrısı da engelleyici olabilir.
- Osteopati ve manuel tedavi en iyi önleyici ve iyileştirici yanıtlardır.
- İlaç tedavisi mümkün değilse, hamile olsanız bile şiddetli sırt ağrısına en iyi yanıt osteopatidir
Aslında nazik ama derin bir tedavidir ve bu nedenle anne veya çocuk için kesinlikle uygundur ve herhangi bir kontrendikasyon yoktur. - Hamile bir kadın ayrıca pelvis için özel egzersizlerle kendine yardımcı olabilir ve bel ve pelvik kasları çalıştırabilir.
- Jimnastik, ağırlığı daha iyi desteklemeyi, hamilelikte bel ağrısı ve sırt ağrısını önlemeyi amaçladı.
- Yoga, pilates ve yüzme gibi disiplinleri tavsiye ederiz.
Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?
Hamilelik, organları ve sistemleri bazen işlevlerinin sınırına kadar test ederek kadın vücudunu bütünüyle meşgul eder. Ancak annenin organizması sağlıklı, normalde değişime uyum sağlayarak tepki verir. Hamilelikte bel ağrısı da bu yüzden önemlidir.
Bu uyarlanabilir bağlılık bazen çeşitli yollarla hafifletilebilecek geçici rahatsızlıklarla sonuçlanır ve bu değişiklikleri de içeren yeni bir farkındalığa alışmak iyidir. Büyük bir bebek yumrusunun varlığında ayakta durmak, oturmak veya çömelmek öncekinden çok farklı!
Tıpkı dinlenme ihtiyacının öncekinden farklı olacağı gibi hamilelikte bel ağrısı yavaşlamak, bedenden ve zihinden gelen yorgunluk belirtilerini tanımayı öğrenmek ve belki de yeni bir sessizliğin tadını çıkarmak önemli olacak.
Bu bozukluğun kötüleşmesine neden olan en yaygın nedenler farklıdır. Açıkçası, bebeğin büyümesi, göbek hacmindeki artış, ana suçlulardır. Ve bunun nedeni, altıncı ay civarında omurganın ağırlık merkezinin kaçınılmaz olarak değişmesi ve ayrıca duruşun değişmesidir.
Yanlışsa, hamile olmadığınızda bile olduğu gibi veya uzun süre yanlış pozisyonlar alırsanız hamilelikte bel ağrısı daha akut algılanan sorunlara ve sırt hastalıklarına neden olur. Duygu kadından kadına değişir, ancak gebelik aylarında alınan kilo jinekolog tarafından önerilen miktarı aşarsa kötüleşir.
Bu nedenle doğru bir diyet uygulayın. Hamileyken bel ağrısını önlemenin ilk yolu hamiledir. Gevşetici ve östrojen gibi hormonal değerlerdeki artış eklemlerin gevşemesine neden olur. Bu süreç bir yandan pelvisi doğumu kolaylaştırmak için daha tonlu ve esnek hale getirirken, diğer yandan bebeğin sağlığını etkiler. Genel olarak sırt, kemikler ve kaslar dikkat çeker. Bu nedenle hamilelikte bel ağrıları görülmektedir.
Hamilelikte Bel Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Fizik tedavi uzmanları hamilelikte bel ağrısı olduğunda “Kuşkusuz mekanik bir faktör var” diye cevap verir: Sırtın yerçekimine karşı olan kasları aslında karın kaslarının verimsizliği ve rahmin hacminin artması nedeniyle süper bir göreve çağrılır. Hamilelikte bel ağrısı durumuna faktör de eklenir. Dokuz ay boyunca, doğum sırasında dokuların ve eklemlerin (özellikle pelviste) gerekli gevşemesini sağlayan bir hormon olan relaksin seviyeleri önemli ölçüde artar. Bu hormonun, osteoligamentöz yapıları zayıflatarak olduğu varsayılmaktadır.
Hamilelikte bel ağrısı oldukça sık görülen bir durumdur ve anne adaylarının en sık karşılaştıkları problemlerin başında kesinlikle siyatik gelmektedir. Aslında, hamilelikte siyatik birçok kadının karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman hafif bir sıkıntıdır, diğerleri ise sakat bırakacak kadar güçlüdür ve günlük aktivitelerin normal performansını tehlikeye atar.
Hamilelikte Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte bel ağrısı neden olduğu rahatsızlıkları gidermek için en faydalı egzersizlerden biri, belinizi esnetmenizi sağlayan egzersizdir. Kalça yüksekliğinde bir raf arayın, örneğin masa gibi, üzerine tutunarak üzerine eğilin. Bir tarafı ellerinizle ve kalçalarınızla ters yönde çekin. Bu hareket lomber kasları germenizi sağlar ve lumbosyatalji durumunda mükemmeldir.
Bir başka çok faydalı egzersiz, bacakları omurgaya bağlayan kas olan psoas’ı germeyi içerir. Yüksek bir rafa sırt üstü yatın, bir bacağınızı yere doğru baskı uygulayacak ve diğerini masanın üzerinde sıkıca kalacak şekilde uzatın.
Hamilelikte bel ağrısı kilo alımı fazla olduğunda ve egzersiz eksikliğinde görülür. Bu yüzden mutlaka dikkatli ve süreçle ilgili doktor kontrolünde olunmalıdır. Düzenli yürüyüş ya da en azından basit pilates hareketleri işinizi kolaylaştıracaktır.
Hamilelikte bel ağrısı %100 kaybolmasını garanti edebilecek hiçbir çare yoktur. Ancak günlük hayatta ve özellikle acı verici durumlarda alabileceğimiz bazı önlemler var. Her türlü ağırlıkların hareketine çok dikkat edin. Bir ağırlığı taşırken bacakları daima hafif bükük tutun ve yerden bir şey almamız gerekiyorsa sırtı değil bacakları bükün. Ağrılı bölgeye sıcak banyo veya sıcak su paketleri almak kan dolaşımını artırır ve kasları gevşetir, ağrıyı giderir.
Elbette gebelikte bel ağrısı egzersizleri neye izin verilip verilmediğini bilen bir uzmanın rehberliğinde yapılmalıdır.
Hamilelikte Bel Ağrısı Normal Mi?
Hamilelikte bel ağrısı yaygın bir rahatsızlıktır. O kadar ki, en azından bir dereceye kadar, çoğu hamile kadın tarafından önceden tahmin edilmelidir. Bozukluk, esas olarak bel bölgesini etkileyen oldukça yoğun bir ağrı ile kendini gösterir. Genellikle lomber bölge etkilenir, ancak ağrının bacaklara, kürek kemiği bölgesine veya kemiklere de yayılabileceği göz ardı edilmez.
Sırt ve bel ağrısı hamilelik sırasında herhangi bir zamanda hissedilebilir. Ancak en sık fetüsün beşinci ila altıncı ayı civarında ortaya çıkar ve gebelik ilerledikçe kademeli olarak yoğunlaşma eğilimindedir. Bazı durumlarda, bel ağrısı gebe kaldıktan 8-12 hafta sonra başlayabilir.
Hamilelikte bel ağrısı riski en yüksek olan kadınlar, hamilelikten önce aşırı kilolu veya sırt problemleri olan annelerdir. Ancak kilo alımı yüksek olan zayıf anneler de daha fazla görülmektediri. Hamilelikte bel ağrısı sorunu yaşayan ve bu durumun doğrum sonrası geçip geçmeyeceğini merak edenler de vardır. Bu durum kişiden kişiye değişmektedir.
Bazı durumlarda ise hamilelikte bel ağrısı kalıcı bir sorun haline dönüşebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda bel ağrılarının giderilmesi için çok sayıda egzersiz denenmeden önce bir fizyoterapi uzmanına danışmak gerekebilir.