Hamilelikte cinsellik bebeği rahatsız etmez, son derece güvenli ve normaldir. Hamilelikte cinsellik eğer anne plasenta sorunları, plasentanın aşağıda olmasına bağlı kanamalar ya da yenilenen düşük tehlikesi yaşamıyorsa olur. Ayrıca hamilelikte cinsellik kadın erken doğum riski taşımıyorsa da olur. Zira bebek hamilelik süresi boyunca rahim ve karın kas duvarları tarafından muhafaza edilir. Aynı zamanda koruyucu bir görev üstlenen amniyon sıvısı bebeğin dış etkilerden rahatsız olmasını engeller. Bu sebeple hamilelikte cinsellik bu durumlara bağlı olarak olması mümkündür.
Hamilelikte Cinsellik Olur Mu?
Hamilelikte hormonlarda meydana gelen değişiklikler ve annelik duygusu kadınlarda cinsel isteği azaltabilir ya da yaşanan isteksizlik her iki çiftte de görülebilir.
Bu normal ve sık karşılaşılmakta olan bir durumdur. Ancak çiftler hamilelikte cinsellik nasıl olmalı bilmeli, bu durumu konuşmalı, sağlık ve bebeğin güvenliği ile ilgili soruları bir doktora danışarak bilgi almalıdır.
Hamilelikte Cinsellikten Soğuma Mümkün Mü?
Hamilelikte cinsellik fiziksel eylem gibi durmakta olsa da bu konuda duygusallık ağır basar. Zira hamilelik gibi psikolojik çalkantıların yaygın olarak yaşandığı bu dönemde duygularla cinselliğin bağlantısı net bir şekilde görülür.
Kadınlarda bulunan hormonluk seviyesi hamilelik zamanında değişiklik gösterir. Bu hormonal değişikliklerin cinsel isteği arttıracağı beklenmekte olsa da bazen kadında cinsel isteksizlik meydana gelir.
Bu konuda kadını olumsuz bir şekilde etkileyen etmenler ise şöyledir:
- Hamilelik süreci kadınlar açısından önemlidir ama hamilelik sırasında bazen kadın vücudunda istenmeyen değişiklikler meydana gelir. Yüz koyulaşması, karında çatlak, ciltte leke ve varis çıkması gibi etmenler kadının kendisini daha az güzel hissetmesine neden olabilir.
- Hamilelik sürecinde dış genital organında ve meme başında renk kararması meydana gelebilir. Bu durumda kadın eşinin kendisini istemeyeceğini düşünebilir. Bu nedenle kadın hamilelikte cinsellikten kaçabilir.
- Hamilelik sürecinde yaşanan hormonsal değişiklikler depresif etkiye neden olabilir. Bu durumda hamile olan kadında cinsel istek azalması meydana gelebilir.
- Hamilelik sürecinin 4 ila 5. ayından itibaren ortaya çıkan şiddetli ve sulu akıntı bazen kadınları tiksindirir. Eşinin de aynı duyguları hissedeceğini düşünen kadın hamilelikte cinsellik konusundan uzaklaşabilir.
- Bebek anne karnında büyüdükçe, hareketlendikçe ve anne bebeği hissetmeye başlandıkça kadın tarafından, bebek cinsel ilişkiyi görüyor ya da hissediyor gibi düşünülebilir.
- Kadın cinsel ilişkinin bebeği düşüreceğini ya da erken doğuma sebep olacağını düşünebilir.
- Hamilelik sırasında tat ve koku alma duyusu hassas olabilir ve bazen hamile kadınlarda kokulara karşı tiksinti oluşabilir. Bu dönem sürecinde mide bulantısı da olabilir ve bu durumda kadın hamilelikte cinsellik esnasında da bulantı yaşayabilir. Bu yüzden kadın, hamilelikte cinsellikten kaçabilir.
- Kadın cinselliğin bebeğe zarar vereceğini düşünebilir.
- Bazen kadınlar hamileliğin kutsal olduğuna inanarak bu süreçte cinsel ilişkinin yaşanan kutsallığı bozacağını düşünür ve hamilelikte cinsellik isteğinden kaçabilir.
- Dini anlamda hamilelik sürecinde cinsel ilişkinin günah olduğuna inanılabilir.
Dine Göre Hamilelikte Cinsel İlişki Caiz Mi?
Hamilelik süreci farklı konularda düşüncelerin birbirine girdiği bir dönemdir. Bu düşüncelerden birisi “Hamilelikte cinsel ilişki caiz mi?” sorusudur.
Hamilelik sürecinde cinsel ilişkinin haram olduğuna ya da yasaklandığına dair bir hüküm Kur’an-ı Kerim’de bulunmaz ve Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in hadisleri arasında yer almaz. Eğer doktorunuz cinsel ilişki yaşamanızda bir sakınca yok, diyorsa hamilelikte cinsel ilişki caiz olur.
Gebelikte Cinsellik Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamilelikte cinsellik bebeğe herhangi bir zarar vermez. Bebeğin bulunduğu embriyoyu besleyen ve koruyan amniyon sıvısı vücutta meydana gelen bütün değişiklikleri içine hapseder. Bu yüzden hamilelik sürecinde cinsel ilişki bebeğe rahatsızlık vermez.
Aksine hamilelikte cinsellik sırasında kadından salgılanmakta olan seratonin hormonu bebeğin gelişimine katkı sağlar. Bu hormon çift arasında sevgiyi de arttırarak bebeğin huzurlu bir ortamda dünyaya gelmesini sağlar. Cinsellik insan vücudu ihtiyaçları arasında bulunur. Kişisel bir tercih ya da istek değildir, bir dürtüdür. Normal bir hamilelik yaşayan kadınlar hamilelik sürecinin son bir ayına kadar hamilelikte cinsellik yaşayabilir.
Ancak son haftalarda spermin içeriğinde bulunan prostaglandin isimli madde uterus kasında kasılmaya sebep olabilir. Bu durumda erken doğuma yol açabilir.
Gebeliğin ilk 3 ayında ise düşük riskinin oluşmaması için doktor tarafından hamilelikte cinsellik yasaklanabilir. Zira ilk 3 ay hamilelik belirtilerinin yaygın bir şekilde yaşandığı aylardır. Gebelikte cinsellik hamileliğin ilk 3 ayı dışında yaşanabilir. Toplumda inanılanın aksine, hamilelikte eşle cinsel ve tensel temas hem bebek hem de kadın için sağlıklıdır. Toplumda yaygın olarak cinselliğin bebeğe zarar vereceği düşünülse de bilimsel veriler bunun tamamen tersini ispatlar.
Dikkat edilmesi gereken şey pozisyonlar ve anne adayının cinsel ilişkiye kesinlikle zorlanmamasıdır. Hamilelik sürecinde cinsel ilişkiden uzaklaşılması çiftin birbirine uzaklaşmasına neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından bunun farkında olarak kadının istediği pozisyon ve sıklıkta hamilelikte cinsellik yaşanması önerilir.
Gebelikte Cinsel İlişki Ne Zamana Kadar Devam Etmeli?
Hamilelik sürecinin herhangi bir şekilde olumsuz bir durum barındırmaması ve normal olarak seyretmesinin akabinde, son 5 (beş) haftaya kadar cinsel yaşam devam edebilir. Gebeliğin son beş haftasına girildiğinde ise cinsel ilişkiye son verilmelidir.
Zira, erkeğin “ejakulasyon” adı verilen sıvısı içerisinde bulunan bileşenlerin, rahim kasılmalarını tetikleyip rahim ağzını açması öngörülmektedir.