1. Ana Sayfa
  2. Hamilelik

Hamilelikte Kabızlık 2023 Hamilelikte Kabızlık Nasıl Geçer?


0

Hamilelikte kabızlık kadınların büyük bir bölümünü etkileyen konfor bozucu problemlerden bir tanesidir. Hamilelikte kabızlık sebebi, stres, hareketsizlik ya da düşük lifli beslenme sonucu ortaya çıkabilir. Hamilelikte kabızlık problemleri gebelik hormonlarının bağırsak hareketlerini yavaşlatmasından kaynaklanır Büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapar. Bu durum besin ve artıkların sistemden daha yavaş ilerlemesine sebebiyet verir. Hamilelikte kabızlık problemi zamanla daha ciddi bir sıkıntıya dönüşüyor.

Hamilelikte kabızlık problemini çözmenin en uygun yollarından bir tanesi, anne adaylarının belirli saatlerde tuvalete çıkmasıdır. Tuvalet ihtiyacı karşılanırken, hamile kadınların kendine en ideal pozisyonu ayarlamaları önemlidir.

Gebelikte kabızlık sorunu birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenler şunlardır:

  • Çok fazla hareket etmemek,
  • Besin programını değiştirmek,
  • Yeterince lifli besinler tüketmemek,
  • Az su tüketmek,
  • Stres,
  • Uzun süre müshil kullanımı,
  • Tuvalet ihtiyacını ertelemek,
  • Fazla süt tüketmek,
  • Ağrı kesici ve antidepresan kullanmak,
  • Yeme bozuklukları

Yukarıda yer alan maddeler kabızlığın ana nedenleri arasındadır. Ayrıca gebelikte kullanılan demir hapları da kabızlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu nedenle sıvı alımı son derece önemlidir.

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Geçer?

Anne adayları hamilelikte kabızlık problemiyle sıklıkla karşılaşabiliyor. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülen kabızlık sorunu son derece rahatsız edicidir. Alacağınız basit önemlerle hamilelikte kabızlık probleminin önüne geçebilirsiniz. İnsanlar genel olarak günde bir defa dışkılama gerçekleştirir. Bu durum çocukken verilen tuvalet eğitimi sonucunda gelişen alışkanlıklardan bir tanesidir. Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme kabızlığın zamanla daha fazla görülmesine neden olmuştur. Hamilelik döneminde bu sorun daha da artmaktadır.

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Geçer

thumbnail
Önerilen Yazı
Gebelikte Rezene Çayı *2023

Kabızlığa genel olarak hormon değişimi sebep oluyor. Bu tür durumlarda tedaviye gerek yoktur. Kalın bağırsaklarda emilimin fazla olmaması kabızlık sorunu yüzünden zehirlenmeniz mümkün değildir. Hamilelikte kabızlık sorunu olan anne adaylarına müshil ilaçlarının verilmesi çok fazla önerilmemektedir. Bağırsakta oluşan gazın ise mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.

Hamilelik süresi boyunca kadınlarda fissur ve hemoroid sorunları ortaya çıkarıyor. Bu hastalıklara bağlı olarak kadınlar tuvalete çıkmak istemiyor. Zamanla bağırsak tembelleşiyor ve aşırı ıkınmalar sonucu hamilelikte kabızlık sorunu ortaya çıkıyor. Kabızlık problemini hafifletmenin en uygun yollarından bir tanesi anne adayının her gün aynı saatte tuvalete çıkmasıdır. Dışkıyı doğru şekilde atmak için en uygun pozisyonda bulunmak gerekir.

Anne adayının anal fissur ve hemoroid gibi ağrılı problemler nedeniyle seyrek olarak tuvalete gidiyorsa bu rahatsızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. En iyi çözüm yollarından bir tanesi hamilenin lavman uygulamasıdır. Lavmanlar iki günde bir tekrar edilebilir. Hamilelik süresince hormon değişimleri, hareketsiz yaşam tarzı ve posasız yiyecekler sorunu daha fazla tetikler. Bu nedenle doğru bir diyet programı uygulamak gerekir. Kabızlık sorunlarını azaltmak isterseniz akşamları erik ya da kayısı kompostosu içebilirsiniz. Yüksek sıvı tüketimi kabızlık probleminden kurtulmanızı sağlar. Hemoroid ve fissurler, hamilelikte kabızlık sorunuyla beraber daha da artış gösteriyor. Mutlaka tuvalet alışkanlığınızı yeniden kazanmanız gerekiyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
Kabızlığı Gidermek İçin İpuçları

Kabızlık sorunlarında kurtulmak için aşağıda yer alan gebelikte beslenme önerilerini kullanabilirsiniz:

  • Bolca lifli gıda tüketin.
  • Meyve suyu, kuru kayısı ve kuru incir kompostoları için.
  • Sabahları bir bardak şekerli ılık su için.
  • Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.

Bu maddeleri uygulayarak kabızlık problemlerini sona erdirebilirsiniz. Yaptığınız uygulamalara rağmen bir değişim olmazsa, doktorunuza başvurmanız gerekir.

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar?

Hamilelik sırasında farklı nedenlerden dolayı kabızlık şikayeti ortaya çıkabiliyor. Hamilelikte kabızlık sorunu genel olarak hamileliğin 5 ile 6. aylarında başlıyor. Doğum gerçekleştikten sonraki 2-3 haftaya kadar devam ediyor.

Hamileliğin ilk haftalarında genel olarak kabızlık problemi görülmemektedir. Son aylarda ise bu sorun ciddi artış göstermektedir. Hamilelikte kabızlık bağırsak hareketlerinde zorlanma ya da daha az hareket edilmesiyle ortaya çıkar. Her insan hayatında bir kez kabızlık problemiyle karşı karşıya kalabiliyor. Hamilelikte kabızlık sorunu anne adaylarının büyük bir bölümünün başına geliyor. Kabızlık sorunu genel olarak ciddi sağlık problemlerine yol açmıyor.

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar

Her insanın bağırsak hareketlerinin durumu farklılık göstermektedir. Üç günden daha uzun süre tuvalet ihtiyacını gidermemeniz bazı sorunların olduğunu sizlere gösteriyor. Üç günün sonunda dışkı oldukça sert bir hale gelebiliyor. Bir hafta içinde üçten az tuvalete çıkmak kabızlık olarak yorumlanıyor. Hamilelikte kabızlık, neredeyse hamileliklerin büyük bölümünde yaşanan, yaşam kalitesini son derece kötü etkileyen problemlerden bir tanesidir.

Hamilelikte kabızlık belirtileri;

  • Az tuvalete çıkmaya başlamak,
  • Tuvalet ihtiyacının giderdikten sonra bağırsaklarda doluluk hissi olması,
  • Dışkı yaparken göbek ve karına bastırmak,
  • Göbekte şişkinlik hissetmek,
  • Tuvalete çıkarken zorlanmak,
  • Dışkının sert veya küçük olması,
  • Karında ağrı

Bu semptomlar kabızlığın habercisidir. Hamilelikte gaz ve kabızlık birçok anne adayının problemlerinden bir tanesidir. Bu problem yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemektedir.

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Giderilir?

Hamilelikte kabızlık problemi nasıl giderilir? Hamilelikte kabızlık kadınların hayatını ciddi şekilde zorlamaktadır. Gebelik, kadın bedenini ciddi şekilde etkiler. Vücut, bu değişimlere karşı tepki verir. Bu tepkilerden bir tanesi de bağırsakların düzensiz çalışması nedeniyle kabızlık sorunudur. Gebeliğin başlangıcı ile beraber bazı yan etkiler bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Yavaşlayan bağırsaklar kabızlık problemini tetikler. Ayrıca genişlemeye başlayan rahim de bağırsakları yavaşlatabilir.

Gebelik süreciyle beraber gelen kilo artışı da kabızlığın ana nedenlerinden bir tanesidir. Fazla alınan kilolar değişen hormonal denge ile beraber bağırsakları yavaşlatabilir. Buna birde daha yavaş hareketler eklenince hamilelikte kabızlık kaçınılmaz olur. Hamilelik süresi boyunca anne adayı dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmelidir. Bu dönemde fiziksel aktiviteyi de asla ihmal etmemelisiniz.

Gebelikle demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu da ortaya çıkabilir. Dışarıdan alınan demir takviyeleri kabızlığa neden olabilir. Demir takviyesi alırken hamilelikte kabızlık sorunu çekiyorsanız doktorunuza başvurunuz. Vücudun kabızlığa yatkın olması da bu problemin ortaya çıkmasına neden olur. Gebelikte kabızlık problemi ortaya çıkarsa panik yapmamalısınız. İlk olarak anne adaylarının kabızlık sorununun büyük bir problem olmadığını bilmesi gerekir. Kabızlık stres ile bir araya gelirse içinden çıkılamayacak hale gelebilir.

Kabızlığı hayatınızdan çıkarmak için şu önerileri takip edebilirsiniz:

  • Lifli Gıdalar Tüketin: Tahıllı ekmekler, baklagiller, sebze ve meyveleri sık sık tüketin. Ara öğünlerinizde ise lifli atıştırmalıkları ihmal etmeyin.
  • Bol Su İçin: Hamilelik dönemi boyunca bol su tüketmelisiniz. Su tüketimi kabızlığa karşı son derece etkilidir. Bol su içmek, bağırsak hareketlerinizi sıklaştırır. Böylece hamilelikte kabızlık ihtimali ortadan kalkar.
  • Hareketsiz Kalmayın: Egzersiz yaparak bağırsak hareketlerinizi arttırabilirsiniz. Gün içerisinde yapılan yürüyüşler bu konuda sizlere yardımcı olabilir. Hamilelikte yapabileceğiniz egzersizler için doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.
  • Öğün Sayınızı Arttırın: Porsiyonlarınızı küçülterek öğün sayınızı arttırabilirsiniz.
  • Kullandığınız İlaçları Gözden Geçirin: Hamilelite kullanılan vitaminler, demir ve kalsiyum takviyeleri de kabızlığa neden olabilir. İçtiğiniz ilaçların hakkında doktorunuzdan tavsiye alın. Müshil türü ilaçların bazıları hamilelikte zararlı olabilir. Bu ilaçları kendi başınıza içmemeniz gerekir. Hamilelikte kabızlık problemine şiddetli karın ağrısı bulunuyorsa mutlaka doktorunuzu arayın.

Hamilelikte Kabızlık Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte kabızlık, kadınların haya kalitesini ciddi şekilde etkiler. Hamilelikteki hareketsiz yaşam, az sıvı tüketimi ve stres ana faktörlerden bir tanesidir. Gebelik döneminde bazı hormonların fazla salgılanması da sindirim sistemi kaslarını gevşetebiliyor. Hafta üç kereden az dışkılama yapmak kabızlık olarak tanımlanır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer? Kesin Çözümler
thumbnail
Önerilen Yazı

Hamilelikte Kabızlık

Hamilelikte kabızlık nedeniyle anne adayları tuvalet ihtiyacını gidermek için çok fazla ıkınıyor. Ikınmanın bebeğin sağlığına herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Bu durum düşüğe neden olmaz. Hamilelikte kabızlık genel olarak tehlikeli bir sağlık sorunu olarak görülmemektedir. Basit önlemlerle bu sorundan kurtulabilirsiniz. Ancak kabızlık problemi tedavi edilmediği zaman ciddi sorunlara da neden olabilir. Hamileler kabızlık döneminde ıkınmaktan endişe etmektedir. Ikınmak hiçbir şekilde erken doğuma neden olmamaktadır. Ikınmak karın içi basıncını arttıran hareketlerden bir tanesidir. Ancak doğum zamanı başlamamış bir gebede ıkınmanın herhangi bir etkisi olmaz.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte kabızlıkla ilgili yaşadığınız soruları kısa cevaplarla sizlere aktarıyoruz. Bol sıvı tüketmeye mutlaka özen göstermelisiniz. Yeterli derecede sıvı tüketimi kabızlık problemi problemlerinin önüne geçecektir. Yemeklerden sonra mutlaka yürüyüşe çıkmalısınız. Sindirim sistemini harekete geçirecek egzersizler bu konuda sizlere yardımcı olacaktır.

Kabızlık problemi genelde hamileliğin 5-6. ayında başlar. Doğumdan sonraki üç hafta boyunca sorun devam edebilir.

Hamilelikte kabızlık sebebi stres, hareketsizlik ve yanlış beslenme kaynaklı olabilir. Ayrıca hormonlar nedeniyle bağırsak hareketlerinin yavaşlaması hamilelikte kabızlık problemine katkıda bulunabilir. Kabızlık probleminden kurtulmak için egzersiz yapmalı ve yüksek lif içeren gıdalardan destek almalısınız. Yazımızda yer alan uygulamalara rağmen sorun devam ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.