1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Hamilelikte Kaşıntı *2023 Hamilelikte Vajinal Kaşıntı


0

Hamilelikte kaşıntı problemi ortaya çıktığında neler yapabiliriz? Hangi ilaçları kullanabiliriz? Hamilelikte kaşıntı konusunda detaylı yazımıza göz atabilirsiniz. Hamilelik dönemi kadın vücudunda birçok değişimin yaşandığı dönemlerden bir tanesidir. Fiziksel değişimlerin yoğun yaşanması sebebiyle vücudunuzda birçok farklılık meydana gelebilir. Kilo artışıyla beraber hamilelikte kaşıntı problemi de ortaya çıkabiliyor. Kadınlar gebelik zamanlarda kaşıntı sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Karın bölgesinin günden güne şişmesi özellikle kaşıntıya neden oluyor. Karın ve göğüs kaşıntısı en çok görülen şikayetler arasındadır. Karın ve göğüs bölgesinin genişlemesiyle beraber cilt nem kaybeder ve kaşınma meydana gelebilir. Hamilelikte kaşıntı problemleri birçok gebede ortaya çıkar.

Hızla kilo alımı nedeniyle oluşan çatlaklar hamilelikte kaşıntı problemlerini tetikleyebilir. Bunun için çatlak kreminden yararlanabilirsiniz. Hamilelikte kaşıntı sorununun değişen hormon dengesi ile yakından ilişkisi bulunuyor. Hızla   değişen hormonlar cildi daha hassas hale getiriyor. Hassaslaşan cilt nedeniyle gebelik zamanında el ve ayaklarda kaşıntıyı tetikliyor. Kadın vücudunda fiziksel değişimler gebelik sonrası belirgin şekilde ortaya çıkıyor. Özellikle emzirme döneminde meme uçlarının hassas hale gelmesi bu bölgeye ayrı bir özen gösterilmesine ihtiyaç duyuyor.

Hamilelikte kaşıntı herhangi dönemde görülebilir. Her kadının vücudu farklıdır. Bu yüzde kilo alımları da farklılık gösterir. Kadınların bazılarında hamilelikte kaşıntı son derece düşüktür. Özellikle 23. Haftada kaşıntılarla karşılaşabilirsiniz. Hamilelik döneminde gece kaşıntısı sıklıkla görülür.

Kan dolaşımının düzenlendiği gece saatlerinde kaşıntının artması son derece normaldir. Hamilelikte kaşıntıya ne iyi gelir?

  • Hamilelik döneminde giydiğiniz kıyafetlerin cildinizi tahriş etmemesine dikkat etmelisiniz. Bununla beraber vücudunuzu sıkmayacak esnek ve bol kıyafetler kullanmalısınız.
  • Vücut temizliğine özen gösteriniz. Hamilelikte kaşıntı sorununu geçirmek için ılık su ile duş almanız gerekir.
  • Vücut bakımına dikkat ediniz. Banyodan sonra uygun nemlendiriciler kullanınız.

Çok şiddetli yaşanmadığı zaman hamilelikte kaşıntı son derece normaldir. Hamilelikte vücutta kaşıntı ve kızarıklık insanları endişelendirebilir. Ancak bu durum geçicidir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı

El ve ayaklarda şişkinlik, mide bulantısı yaygın sorunlardan bir tanesidir. Hamilelikte yaşayabileceğiniz başka semptomlar da belirli dönemlerde ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde vajina, kaşınmaya başlayabilir. Hamilelikte kaşıntı fark ederseniz, paniğe kapılmamalısınız. Hamile bir kadın, hamileliğin herhangi bir döneminde hamilelikte kaşıntı sorunuyla karşılaşabilir. Bu durum son derece normaldir. Hamilelikte kaşıntı için olası nedenler, tedavi seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı

Alt tarafta yer alan durumlar, vajinal kaşıntı ile karşılaşmanıza neden olabilir.

  • Bakteriyel Vajinoz: Vajina bölgesindeki bakteri dengesi değiştiğinde bu enfeksiyon türü ortaya çıkar. Yaygın bir vajinal enfeksiyon türlerinden biri olan bakteriyel vajinoz kaşıntı ve yanma sorunlarına neden olur.
  • Mantar Enfeksiyonu: Vajina, içerisinde mantar bulundurur. Gebelik döneminde değişen hormon seviyeleri, vajinal bölgesinin PH dengesini bozar. Bu durum mantar sayısını arttırır. Hamilelikte kaşıntı ile beraber yanma ve vajinal akıntı görülebilir.
  • Vajinal Kuruluk: Hormonal değişiklikler nedeniyle kadınlarda vajinal kuruluk ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalara göre emzirme dönemine bu sorun daha fazla görülmektedir. Hamilelikte kaşıntı ile beraber cinsel ilişki sırasında vajina ağrısı genel semptomlardan biridir. Vajinal kuruluk probleminiz varsa doktorunuza başvurmalısınız.
  • Ürünlere Hassasiyet: Hamilelik öncesi kullandığınız ürünler gebelik döneminde tahrişe neden olabilir. Bu durum hamilelikte kaşıntı meydana getirebilir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonları: Hamilelikte, rahim genişledikçe mesaneye yapılan baskı da artış gösterir. Bu durum idrarın atılışını zorlar. Zor atılan idrar nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu sayısında artış görülür. Enfeksiyon artışı hamilelikte kaşıntı problemlerini tetikler.
thumbnail
Önerilen Yazı
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu
  • Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar: Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar vajinal kaşıntıya neden olur. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz etkileyebilir.

Hamilelik zamanında vajinal akıntının rengi beyaz ve kokusuzsa akıntı hamilelik hormonlarından kaynaklanır. Fakat aşırı akıntıyla gelen hamilelikte kaşıntı, vajina bölgesinde bir enfeksiyon olduğunu gösterir.

Hamilelikte kaşıntı sorunlarını gidermek için reçetesiz ilaç kullanımı tavsiye edilmez. Bu hem siz hem de bebeğiniz için risk ortaya çıkarabilir. Hamilelikte kaşıntı problemi ile karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelikte kaşıntı sorunlarını hafifletmek ya da önlemek için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Kokulu tuvalet kağıdından kaçının,
  • Vajinal bölgeyi sabunla yıkamayın,
  • Islak külot giymekten kaçının,
  • Sentetik kumaşlı iç çamaşırlarından uzak durun,
  • Vajina spreyleri kullanmayın,
  • Temizlik için su ve kokusuz bir sabun kullanın,
  • Vajinayı günde bir kere yıkayın,
  • Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın

Hamilelikte kaşıntı en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Kaşıntı sorununun artması durumunda tahriş ortaya çıkabilir. Bu yüzde hamilelikte vajina kaşıntısına önlem almanız gerekir.

Hamilelikte Vajinada Kaşıntı

Hamilelikte kaşıntı neden olur? sorusunu birçok kişi merak ediyor. Hamilelikte kaşıntı çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Hamilelik döneminde bir çok kadın hamilelikte kaşıntı ve akıntıdan şikayet ediyor bazı kaşıntılar sizleri uykudan bile uyandırabiliyor. Vajinal akıntı, kokusuz ve beyaz renkteyse vajinanızın sağlıklı olduğunu gösteriyor. Hamilelikte kaşıntıya ek olarak koku ve yoğun kıvamlı akıntı eşlik ediyorsa enfeksiyon sorunlarından bahsedebiliriz. Mantar enfeksiyonu ve bakteriyel vajinozis kaşıntıya neden olur. Gebelik zamanında kaşıntı sorunlarının büyük bir bölümü alerjik olabilir. Özellikle alerji hikayesi bulunan anneler dikkat etmelidir.

Hamilelikte Vajinada Kaşıntı

Hamilelikte vajinal kaşıntı neden olur?

  • Alerjik durumlar,
  • Tahriş edici kimyasallar,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Bakteriyel vajinoz,
  • Depresyon,
  • Cilt hastalıkları,
  • Şeker hastalığı,
  • Mantar enfeksiyonu,
  • Hormonal değişiklikler.

Hamilelikte kaşıntı yaşanması durumunda insanların aklına ilk olarak alerjik reaksiyonlar gelebiliyor. Özellikle alerji öyküsü bulunan anne adaylarında bu sorun daha fazla görülüyor. Gebelik süresince yaşanan hormonal değişiklikler vajinal bölgenin kaşınmasına neden oluyor. Hamilelikte kaşıntı ve şişlik mantar enfeksiyonundan dolayı ortaya çıkabiliyor. Kaşıntı, mantar enfeksiyonu kaynaklıysa bu bölgede kızarıklık ve ödem olabiliyor. Kaşıntıyla beraber beyaz ve koyu kıvamlı akıntı da görebilirsiniz. Hamilelikte kaşıntı problemi yaşadığınız zaman hamileliğinin erken dönemlerindeyseniz krem kullanabilirsiniz. İlaçları mutlaka doktor kontrolünde uygulayınız. Kaşıntı sorunları hamileliğinin 14. haftasından sonra olursa ağızdan alınan ilaçlardan yararlanabilirsiniz.

Hamilelikte kaşıntı genel olarak endişelenecek bir duruma işaret etmemektedir. Evde yapılacak bazı basit tedavilerle bu sorundan kurulabilirsiniz. Kaşıntılar çok fazla rahatsız etmeye başlarsa doktorunuza başvurunuz. Hamilelikte vajinal kaşıntı tedavisi için şu yöntemleri kullanabilirsiniz.

  • Mantar Giderici İlaçlar: Doktorunuz mantar enfeksiyonu teşhis ederse bunun için krem ve ilaçlar kullanılabilir. Mantar giderici ilaçlara dikkat etmelisiniz. Bazı ilaçlar, düşük riski taşıyabiliyor.
  • Karbonat: Hamilelikte kaşıntılı bölgeye karbonat sürebilirsiniz.
  • Soğuk Su: Soğuk banyo ya da soğuk kompresler de vajinal kaşıntıyı hafifletir.
  • Ürün Kullanımı: Kullandığınız ürünler hamilelikte kaşıntıyı şiddetlendiriyorsa kullanımdan uzak durmanız gerekir.
  • Antibiyotik Tedavisi: İdrar yolları enfeksiyonları probleminiz bulunuyorsa doktorunuzun tavsiyesiyle antibiyotik ilaç kullanabilirsiniz.
  • Kaşıntı Önleyici Kremler: Hamilelikte kaşıntı önleyici kremler, vajinal kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Hamileliğin herhangi bir döneminde rahatsız edici belirtilerle karşılaşırsanız mutlaka doktorunuzdan destek almalısınız. Hamilelikte kaşıntı sorunlarınızı evde çözemiyorsanız doktorunuza muayene olabilirsiniz. Vajinal kaşıntıyla beraber ağrı, yoğun ve kokulu bir akıntı gibi belirtiler bulunuyorsa enfeksiyon varlığından bahsedebiliriz.

Hamilelikte kaşıntı yaygın görülen sorunlardan bir tanesidir. Kaşıntı problemi genellikle zararlı değildir Hamilelikle vücudun tüm hormonal dengesi değişir. Bu değişimler kaşıntıya neden olabilir. Şiddetli bir kaşıntı probleminiz bulunuyorsa doktorunuz sizlere bazı ilaçlar önerebilir.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı İçin Hangi Krem Kullanılır?

Vajina içine uygulanan ilaçları ilk üç ay kullanmamanız gerekir. Hamileliğin 14. Haftasından sonra doktorunuzun tavsiyesiyle bu ilaçları kullanabilirsiniz. Hamilelikte kaşıntı için genel olarak Travazol krem tercih ediliyor. Travazol krem hamilelikte vajina bölgesinde ortaya çıkan yanma ve kızarıklık gibi semptomları hafifletiyor. Yine ilacı kullanırken mutlaka dikkat etmeniz gerekir.

Hamileliğin ilk üç ayında kortikosteroid içeren ilaçların kullanılması önerilmez. Eğer bebek emziriyorsanız Travazol ilacını göğüslerinize uygulamayınız. Mantar tedavisi için kullanılan Travazol kremin etkisi kişilere göre değişiklik gösterebilir. Gebeliğin herhangi bir zamanında vajinal kaşıntılar meydana gelebilmektedir.

Hamilelikte kaşıntı belirtileri şu şekildedir:

  • Bakteriyel vajinöz kaynaklı kaşıntı görülebilir. Bu sorunda kaşıntıyla beraber akıntı, kızarıklık ve yanma görülür.
  • Mantar enfeksiyonu sebebiyle kaşıntıyla beraber süzme peynir kıvamında vajinal akıntı ortaya çıkabilir.
  • Hormonal değişimler vajinal kuruluğa sebep olmaktadır. Vajinal kuruluktan kaynaklanan kaşıntı sorunlarında cinsel ilişki sırasında ağrı görülebilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu kaşıntı, sık ve acil idrara çıkma ihtiyacına neden olabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da vajinal kaşıntıya sebep olabilir.

Hamilelikte kaşıntı için mutlaka doktorunuza muayene olmalısınız. Vajinal bölgeye muayene yapıldıktan sonra doktor gerekli tedavi programlarını sunar. Vajina bölgesinde dirençli mantar enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa bu bölge üzerinden alınan hücre kültürü toplanır ve laboratuvara gönderilir.

Birçok durum gebelikte vajinal kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı problemlerinin büyük bir kısmı tedavi gerektiren enfeksiyon hastalıklardan bir tanesidir. Doğru muayene ile altta yatan sebebi öğrenmek gerekir. Kaşıntıya eşlik eden kokulu akıntı ve kızarıklık gibi semptomlar bulunuyorsa kadın hastalıkları uzmanından destek almanız gerekir. Teşhisin ardından uygun bir tedavi ile hamilelikte vajina kaşıntısı kontrol altına alınır.

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı problemlerinde genellikle endişe edilecek bir durum bulunmamaktadır. Basit tedavilerle kontrol altına alınabilir. Bu dönemde gebeliğe antibiyotikler kullanılır. Hamilelikte vajina kaşıntısının tedavisi için gebelik haftalarına da dikkat edilmelidir. İlk 12 hafta hastalar için krem tedavileri yapılırken 12. haftadan sonra ağızdan alınan ilaçlar da tercih edilebiliyor. Hamilelikte vajina kaşıntısı için bitkisel tedavi araştırması yapan anne adayları da bulunuyor. Ancak bu yöntemleri hiçbir zaman kendi başınıza uygulamamanız gerekir. Aksi durumda kaşıntı daha kötü hale gelebilir.

Anne karnındaki bebekler, doğuma kadar gelişimlerini sürdürür. Bu dönemde vajinal enfeksiyonların bebeğe ulaşma riski son derece düşüktür. Sadece anne adayının konforu olumsuz olarak etkilenir. Hamilelikte vajinal kaşıntının tedavisi önemli konulardan bir tanesidir. Doktorun koymuş olduğu teşhise göre tedavi yapılmalıdır. Vajinal mantar tedavi edilmezse farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler vajinal bölgenin çevresine hızlı bir şekilde yayılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda yüksek ateşte görülebilir. Yüksek ateş tedavi edilmezse bebekler için tehdit oluşturabilir. Hamilelik döneminde kadınlar birçok sorunla karşılaşabiliyor. İlk kez anne olmaya hazırlanan hamileler her konuda endişe edebiliyor.

Hamilelikte Vücutta Kaşıntı

Hamilelik döneminde kadınlar daha önce karşılaşmadıkları sorunlar görebilir. İlk kez anne olmaya hazırlanan hamileler durmadan bebeğinin sağlığını düşünürler. Hamilelikte en sık görünen rahatsızlıklardan bir tanesi de kaşıntıdır. Bu sorun anne adaylarını ciddi şekilde etkilemektedir. Bu dönemde her kaşıntıyı dikkate almalı ve mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

Hamilelik dönemi boyunca vücudun belirli bölgelerinde kaşıntı sorunları görebilirsiniz. Karın ve göğüs bölgesinde kaşıntı daha fazla görülür. Bu bölgelerdeki deri gerildikçe cilt daha hassas hale gelir. Hamilelik zamanında ter bezlerinin daha aktif çalışması sürekli terlemenize neden olur. Terleme mantar riskini de beraberinde getirir.

Hamilelikte kaşıntı nedenleri şunlardır:

  • Kilo alımı nedeniyle cildin gerilmesi,
  • Cilt hastalıkları,
  • Cilt çatlakları,
  • Tiroid ve böbrek bozuklukları,
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • İlaç kullanımı,
  • Karaciğer hastalıklarına bağlı nedenler,
  • Viral hepatitler

Kaşıntı sorunları genel olarak 30. haftadan sonra görülen semptomlardan bir tanesidir. Bu rahatsızlığa karşı mutlaka önlem almak gerekir. Kaşıntı bazı zamanlarda çok şiddetli olabilir. Karaciğerden kaynaklı kaşıntılar ciddi risk içerir. İntrahepatik kolestazis son derece tehlikelidir. Bebekte gelişme geriliği veya da ölümüne neden olabilir. Bu gibi sorunlarda tanı, kan testleri ile konur ve uzman doktorlar tarafından tedavi edilir.

Hamilelikte Kaşıntı

Hamilelikte karşılaşılan diğer sorunlarda bir tanesi PUPPP hastalığıdır. Bu rahatsızlık, hamilelik döneminde kaşıntıya neden olabilir. Genellikle ilk çocuğuna hamile kalan ya da çoğul hamilelik geçiren kişilerde ortaya çıkar. Hamileliğin son iki ayında ortaya çıkan bu rahatsızlık doğum sonrasında kaybolacaktır. Kızarıklıklar ilk olarak karın çatlaklarının etrafında başlar. Sonra bel bölgesine yayılır. Burada ortaya çıkan kabarcıklar ve kaşıntılar anne ve bebek için zararsızdır. Uzman bir doktor tarafından tanı konduktan sonra kaşıntı giderici ilaçlarla tedavi edilir.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap