1. Ana Sayfa
  2. Bebek

Hamilelikte Kullanılan Vitaminler Nelerdir?


0

Hamilelikte kullanılan vitaminler anne adaylarının çok fazla araştırdığı hususlar arasında yerini alıyor. Elbette sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri almak için en uygun yol olsa da yeterli beslenme bile bazen önemli besin öğelerinin eksikliğini gidermez. Özellikle eğer gebeyseniz veya gebe kalmak istiyorsanız, süreçte kullanılan vitaminler vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitaminlerin karşılanmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra eğer hamilelikte vitamin ve minerallerden zengin beslenerek fazla kilolardan da sakınmak istiyorsanız 2200 kalorilik hamile diyeti yazımıza da bu linkten ulaşabilirsiniz.

Fakat şunu belirtelim, vitaminleri gebe kalmadan önce almak da önemlidir. Bunun nedeni ise omurilik ve beyin olarak oluşan bebeğin nöral tüpü, hamilelikte ilk ay içinde hatta belki de kişinin gebeliği fark etmesinden çok önce gelişmektedir.

Hamilelikte standart olarak kullanılmak olan vitaminler, bebeğin bebek gelişimine yardımcı olan omega-3 yağ asitlerini içermemektedir. Bu yüzden gebe kalmak istiyorsanız, vitamin kullanımına hamilelik öncesinde başlamalısınız. Balık yiyemiyorsanız ya da omega-3 yağ asitlerini yüksek oranda içeren gıdaları tüketemiyor, tüketmeyi tercih etmiyorsanız bu konuda doğum öncesi vitaminlere ek olarak omega-3 yağ asit takviyesi alabilirsiniz.

Hamilelik döneminde kullanabileceğiniz başlıca vitaminler Kalsiyum ve D vitamini.  Çünkü özellikle bebeğin kemik gelişimi ve güçlenmesinin hızlı bir şekilde gerçekleştiği üçüncü trimester dönemi içerisinde bu vitaminler etkili olacaktır. Bunun dışında aşağıda yer alan vitaminleri de hamilelik döneminde ve öncesinde kullanabilirsiniz:

Hamilelikte Kullanılan Vitaminler

  • Folik asit
  • Demir
  • C Vitamini
  • Çinko
  • Bakır
  • B6 Vitamini

Hamilelikte İlk 3 Ay Hangi Vitamin?

Gebeliğin ilk 3 ayı riskli olduğu için bu süreçte anne adayının yediği, içtiği, yaptığı her şey aslında çok önemlidir. Bu nedenle de bu süreçte hangi vitaminler tüketilmelidir merak edilmektedir. Hamilelikte ilk üç ay hangi vitaminler tüketilmeli şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Folik Asit Takviyesi: Folik asit bebeğin omurilik veya omurgasında herhangi bir sorun oluşmasını azaltır. Bu sebeple hamile kalmadan önce ve hamilelik sonrasındaki ilk 3 aylık süreçte günde 0,4 mg olacak şekilde folik asit alınması önerilmektedir.
  • D Vitamini Alımı: Kalsiyum emilimini arttırdığı ve kemik mineralizasyonu ile büyümeyi uyardığı için D vitamini de hamilelik sürecinde tüketilmesi gerekilen bir vitamindir. Özellikle gebelik sürecinde D vitamini eksikliği çok sık görülen bir sorundur. Bilindiği gibi D vitamini çoğu vitaminden farklı olarak güneş ışığına maruz kalarak da sentezlenmektedir. Bu yüzden gebelik döneminin başından itibaren anne adaylarına günde 1200 IU D vitamini takviyesi de önerilmektedir.
  • İyot Alımı: İyot ihtiyacı yalnızca gebelik sürecinde değil emzirme döneminde de devam eder. Anne karnındaki bebekler ve yeni doğanların sinir sistemlerinin gelişiminde iyot çok gerekli olan bir mineraldir. Hamilelik sürecinde ve emzirme döneminde iyot gereksinimi arttığı için, iyotlu tuz bu gereksinimi karşılamaz. Bu yüzden bu dönemler de elbette doktor kontrolü ile günlük 150 mg. şeklinde iyot takviyesi alınması önerilmektedir.
  • Demir Alımı: Bilindiği gibi vücut tarafından demir, kanda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin üretiminde kullanılır. Eğer vücutta demir eksik olursa,  daha az kırmızı kan hücresi üretilmiş olur ve haliyle de kansızlık diğer adıyla anemi gelişir.

Hamilelikte oldukça sıkça rastlanılan animi, yaygın olarak demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Hamile kadınlarının kan hacmindeki artış ve bebeğin ihtiyaçlarının olmasından ötürü vücudun daha fazla demire ihtiyacı doğar. Hamilere klinik anemi olmasa da günlük demir gereksinimleri göz önüne alınarak 30-60 mg demir takviyesini günlük olarak önerilmektedir.  Ancak eğer demir eksikliği varsa o halde gebelikte anemi sorunu ortadan kalkana kadar 60 mg-120 mg arası ek demir takviyesi alınmalıdır.

Ayrıca hamilelikte kullanılan vitaminler konusunda, C vitamini de demir emilimini arttırdığı için C vitamini içeren besinlerin alınması da önerilmektedir. İlaveten kahve ve çay tüketimi demir emilimini azaltacağı için fazla tüketimden kaçınılmalıdır.

Hamileyken Hangi Haplar İçilmez?

Bazı ilaçların hamilelik sürecinde kullanılması durumunda hem bebek hem de anne adayı kalıcı anamoli ya da hayatı sonuçların yaşanabileceği durumlar ile karşılaşılabiliyor. Gebeliğin öncesinde ve gebelik sürecinde hem annenin sağlığı hemde bebeğin sağlığı için dengeli ve sağlıklı beslenme herkesin bildiği gibi oldukça önemlidir. Bu nedenle de gebelik esnasında gereksiz ilaç kullanımından muhakkak kaçınılmalı ve ilaç kullanımı doktora danışılıp tıbbi açıdan gerekliyse kullanılmalıdır.

Peki ama hamileyken hangi haplar içilmez şimdi buna bir bakalım. Uzman doktorlar gebelik sürecinde:

  • Parasetamol içerikli ağrı kesiciler
  • Sentetik Östrojen
  • Yüksek dozda A vitamini
  • Warfarin
  • Fenitoin
  • Valproik asit

içerikli olan ilaçların kullanılmaması gerektiğini söylemektedir.

Hamilelikte Vitamin Hapı Kullanmak Şart Mı?

Gebelik sürecinin iyi ve sağlıklı geçmesi bilindiği gibi büyük ölçüde sağlıklı ve düzgün beslenmekten geçiyor. Süreçte ne kadar iyi bir şekilde beslenirseniz gebeliğinizde muhakkak o doğrultu da iyi geçecektir. Hamilelikte sağlıklı ve yeterli beslenme denilince akla genellikle “vitaminler” geliyor. Peki ama hamilelikte vitamin hapı kullanmak şart mı bu da devamında sorulmaktadır.

Şöyle ki gebelik süresince dediğimiz gibi iyi bir şekilde beslenmek hem bebeğin hemde anne adayının daha iyi bir süreç geçirmesini sağlar ve vitamin hapları da bu konuda destek olur ancak bu “Evet, vitamin hapı kullanmak şarttır” anlamına gelmemektedir. Eğer ki sağlıklı beslenmeye özen gösteriyor ve gereken vitaminleri sebzelerden, meyvelerden, tahıllardan, et, balık ve yumurtadan ve süt grubundan alıp, önerilenleri zaten yapabiliyorsanız tabi ki vitaminleri kullanmak zorunda değilsiniz.

Ancak şu bir gerçek ki birçoğumuz kirli şehirlerde yaşıyor, taze sebze meyveye ulaşamıyor ve genellikle stresli bir yaşantı içerisinde hayatımızı devam ettiriyoruz. Buna ilaveten bu stres de hamilelik sürecinde kusmaya ya da yeterince iyi beslenmemeye neden olabilmektedir. Bu yüzden de bireyin vitamine olan ihtiyacı da aynı kalmaz. Böyle durumlarda vitamin hapları tabi ki faydalı olacaktır. Ayrıca her kişinin vitaminlere olan ihtiyacı da farklılık gösterir. Bu yüzden alınacak olan vitaminlerin miktarı da önemlidir. Örneğin özellikle D vitamini ile A vitaminin fazla tüketilmesi gebelikte bebeğe sorun yaşatabilir. Bu gibi nedenler ötürü hangi vitamini ne kadar almalısınız muhakkak uzman doktora danışmalısınız.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap