Hamilelikte sırt ağrısı bebek bekleyen pek çok kadında görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Çok sık görülen hamilelikte sırt ağrısı anne adayının yatmış olduğu pozisyonu değiştirmesi ya da gün içinde belirli oranda egzersiz yapılması halinde önlemek mümkün olacaktır. Anne adayları tarafından çok fazla merak edilen hamilelikte sırt ağrısı hakkında çok fazla araştırmalar yapılmaktadır. Özellikle ağrının neden olduğu, nasıl önleneceği ve bebeğin gelişiminde etkileri ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Hamilelikte sırt ağrısı kadınların en çok şikayet ettiği sorunlar olduğundan daha fazla ağrı sonrasında uzman doktora başvurmak doğru olacaktır.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?
Hamileliğe bağlı olan ve normal sayılan sırt ağrılarının birçok nedenleri bulunmaktadır. Ancak hamilelikte sırt ağrısı her geçen gün daha fazla şiddetleniyorsa ve ağrının yanında başka belirtiler olan kramp, kanama, uyuşukluk gibi durumlarda kesinlikle kadın doğum hekimine gidilmesinde fayda vardır. Uzman doktorun öngörüsüne göre tedavi uygulanmalıdır.
Bu dönemde çok sık görülen sırt ağrılarının en çok bilinen nedenleri şunlardır;
- Hormon değişikliği: Hamilelik ile birlikte çoğalan hormonların etkisi bel ve sırt ağrılarına sebep olabilir. Hormonlar bağ dokularının yumuşatması ile eklemlerde gevşeme yapılarak bedeni doğuma hazırlamaya çalışmaktadır. Ancak bu durum vücutta çok daha farklı inflamasyon ve hassasiyetin ortaya çıkmasıyla sırt ağrılarını tetiklemektedir.
- Vücut postürünün yani duruşun değişmesi: Hamilelikte omurgaya pelvis ve kuyruk sokumuna çok daha fazla yükler binmektedir. Bu durum gebeliğin ortalama 20. haftalarından sonra artmaktadır. Duruş pozisyonu kendiliğinden ön tarafa eğilmeye başlaması ile sinir sıkışmalarına neden olur. Bütün baskılar sonrasında hamilelikte sırt ağrısı kendini göstermeye başlamaktadır.
- Hamilelik dönemi sırasında fazla kilo alımı: Hamilelikte fazla kilo alımı ile pek çok riskleri yanında getirmektedir. Kilo alımı bedeni son derece olumsuz bakımdan etkilemekte ve vücutta hormonları etkisiyle baskılar artarak sırt ağrıları daha fazla olmaktadır.
- Stres: Stres her dönem içinde oluğu gibi gebelikte de ağrı nedenlerinin başında gelmektedir. Anne adayının gebelik döneminde bazı bölgelerde yer alan kaslar daha fazla etkilenerek hamilelikte sırt ağrısı oluşmasına neden olmaktadır.
Hamilelik dönemi her zaman kadınların en hassas olduğu dönemler olmasından dolayı her zaman çok daha dikkatli olunması gerekir. Bu dönem içinde oluşması mümkün olan her türlü ağrılara karşı bilgi sahibi olmak sorunlar daha hafif atlatmak adına çok daha önemlidir.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Cinsiyet
Hamilelikte sırt ağrısı hemen hemen her anne adayının başında gelen sorunlardan olup bazı durumlarda günlük yaşamı çok daha olumsuz olarak etkilemektedir. Bu ağrıların pek çok farklı nedenlerden dolayı olmasının yanı sıra geçmişten gelen bazı görüşlere göre bebeğin cinsiyetini bu ağrılara bağlamaktadırlar. Ağrının çok daha fazla olması bebeğin kız ya da erkek oluşu ile yorumlanmaktadır.
Ancak bu tarz ağrıların oluşumu bebeğin cinsiyeti ile kesinlikle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Bebeğin kız veya erkek olmasını hamilelikte sırt ağrısı ve çoğalan ağrı çeşitlerine göre belirlemek çok daha doğru olmaz. Bebeğin cinsiyetini net olarak öğrenmek için günü geldiğinde uzman bir doktor muayenesi sonrasında öğrenmek mümkün olacaktır.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Doğum Belirtisi Mi?
Hamilelikte sırt ağrısı genel olarak gebeliğin son dönemlerinde çok daha fazla olmaktadır. Bu ağrılar anne adayı ve bebeğin artan kilosu ile doğru orantıda olarak ortaya çıkmakta ve normal olarak kabul edilmektedir. Kilo artışı ile birlikte hormonal ve anatomik değişiklikler leğen kemiğinde yer alan bağlar ile eklemlere olan mekanik baskının artması gibi etkenlerde hamilelikte sırt ağrısı meydana gelmesine neden olmaktadır. Fakat hamilelikte sırt ağrısı çok basit bir durum olmayabilir. Birçok farklı sorunun habercisi olabilir ve geçmeyen ağrılara dönüşmesi mümkün olacaktır.
Geçmeyen hamilelikte sırt ağrısı erken doğum habercisi olabilir. Bundan dolayı bu ağrılardan şikayetçi olan anne adaylarının dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Özellikle otururken sırt bölümüne yastık koymaları gibi noktalara özen gösterilmelidir. Ayrıca sırt ağrısı ile birlikte kanama olması, idrar yaparken yanma ve ateş basması gibi şikayetlerin olması halinde hiç zaman kaybetmeden uzman doktora görünmek gerekir. Özellikle 2 haftadan daha fazla devam eden hamilelikte sırt ağrısı olması halinde ihmal edilememesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra sırtta başlayan ağrıların düzenli aralıklar ile geldiği ve dinlenilmesi halinde geçmemektedir. Sırtta başlayan karın kısmına yayılan hamilelikte sırt ağrısı çok daha sık gelmesi durumunda gerçek doğum belirtisi oluşturmaktadır.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Kaçıncı Haftada Başlar?
Hamilelik döneminde anne adayının vücudunda yer alan değişikliklerin, artan kilonun, zihinsel dengesizliklerin ve duygusal anlamda stresin yükünü kabul etmek zorundadır. Bebeği için tüm kadınların severek katlandıkları en zor görevdir. Hamilelikte sırt ağrısı tüm kadınların yaşadığı sorunlardan olup pek çok farklı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Anne adaylarının bu dönemde aldığı kiloların vermiş olduğu rahatsızlık anne adaylarının rutin olan vücut hareketlerini yapması konusunda zorluk yaşamasına neden olacaktır.
Doğum yapacak anne adayları bu tür eylemlerini yapabilmesi için sırtının güçlenmesini sağlaması gerekir. Hamilelikte sadece ayakta durmak bile sırt ağrısına neden olur ve bundan dolayı hamilelikte sırt ağrısı hamile kadınlar arasında çok daha yaygın bir durumdadır. Sırt ağrısı çok tehlikeli olmamasına rağmen bazı durumlarda fazlası ile rahatsız edici olabilir ve anne adayının tıbbi bir yardım alması gerekebilir.
İlk olarak hamilelikte sırt ağrısı 3. ile 4. aylarda ağrı hafif olarak başlamaktadır. Ancak daha sonraki zamanlarda ağırlık artması ve göbeğin ön tarafa doğru büyümesi halinde anne adayının ayağa kalkması ya da normal bir pozisyonda oturması çok daha fazla enerji harcamasına neden olacaktır. Sırt ağrısı hamilelik döneminde devam edecektir. Hamilelikte sırt ağrısı diskler ve tendonlar ile birbirine bağlı olan kemiklerden meydana gelen omurganın çok daha yoğun bir şekilde kullanımı sonrasında meydana gelmektedir. Hamilelik döneminde kadınlar vücutları ayarlandıkça ve daha da büyüdükçe hormonal değişiklikler yaşamaktadır.
Hamilelikte sırt ağrısı genel olarak sırtın alt bölümünde ve pelvis arkasında hissedilmektedir. Özellikle göbek ağırlığı daha fazla olması anne adayının ağırlık merkezinin değişmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı duruşunu değiştiren ve bu durumu telafi etmek için sırtını bükme eğiliminde olmaktadır. Belirli gebelik hormonları eklemlerin esnekliğini artıracaktır. Bu durum doğum sırasında faydalı olmasına rağmen eklem stabilitesini azaltır ve hamilelikte sırt ağrısı artabilir. Bu değişiklikler gövde hareketliliğini, esnekliği, dengeyi ve yorgunluğa karşı direncini etkileyebilir.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte sırt ağrısı tam olarak önlemek mümkün olmaz. Ancak doktor tavsiyesi ile fizik tedavisi almak ağrıların şiddetinin ve oluşum sıklığının azalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca şikayetlerin çok daha fazla olması halinde doktor kontrolünde basit olan ilaçlar kullanılabilir. Bunların yanı sıra hamilelikte sırt ağrısı sorunundan kurtulmak için yapılması gereken bir takım öneriler bulunmaktadır. Bu öneriler sayesinde çok şiddetli olan ağrılardan biraz da olsa kurtulmak mümkün olacaktır.
İşte hamilelik dönemi sırasında oluşan sırt ağrılarının geçmesi için yapılması gereken öneriler;
- Yüksek topuklu ya da ayağı tam olarak desteklemeyen ayakkabılardan uzak durulmalıdır. Bu tarz ayakkabılar hamilelik ile birlikte öne gelen ağırlık merkezini daha fazla öne taşıyacaktır.
- Yerden bir şeyler alırken eğilmemeli be diz üstüne çömelerek alınmalıdır. Gerekirse çevrede bulunan kişilerden yardım alınması doğru olacaktır.
- Sırt üstü yatılmamalıdır. Yatarken anne adayı bacaklarının arasına yastık alarak daha konforlu hissetmelidir.
- Sıcak ya da soğuk uygulama yapılmalıdır. Etkisi kısa süreli olmasına rağmen rahatlama sağlayacaktır.
- Dik durmaya özen gösterilmelidir. Göğüsler ileride ve omuzlar geride olacak şekilde durmaya dikkat edilmesi gerekir. Otururken bulunduğunuz yerde sırt kısmına daha rahat hissetmeye yardımcı olan ergonomik bir yastık koyulabilir.
- Spor eğitmeninden hamilelikte sırt ağrısı için uygun olan egzersiz önerileri alınabilir. Bu egzersizler sırt kaslarını güçlendirerek ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır. Fakat anne adayının daha önce hiç egzersiz yapmamış olması halinde uzman olan kişilerden yardım alması çok daha doğru olacaktır. Şayet riskli bir gebelik yaşanması halinde doktora danışmadan kesinlikle spor yapılmamalıdır.
- Doktorun önermesi halinde akupunktur ya da masaj gibi tamamlayıcı tedaviler uygulanabilir.
- Doktor tavsiyesi ile bel destekleyici kemerler kullanılabilir.
- Hamilelikte sırt ağrısı tedavisi için doktor önerisi ile fizik tedavi alınması mümkün olacaktır.
- Yatağın daha sert alması sırt kısmının daha iyi bir şekilde desteklenmesini sağlayabilir.
Yukarıda verilen öneriler doğrultusunda hamilelik döneminde oluşan sırt ağrılarının azalması mümkün olacaktır. Böylece anne adayının günlük yaşamında daha rahat olmasına yardımcı olacak ve ağrılar nedeni ile zor zamanlar geçirmek zorunda kalınmaz. Ancak hamilelikte sırt ağrısı daha da şiddetli olması ve ağrıların yanında kanama, ateş gibi durumlarda hiç zaman kaybetmeden kadın doğum uzmanından yardım almak çok daha doğru olacaktır.