1. Ana Sayfa
  2. Diyet

Ketojenik Diyet Nasıl Uygulanır? *2023


0

Ketojenik diyet; kişinin beslenme düzenine, sistemine verilen isimdir. Ketojenik diyet denince toplum tarafından kişilerin kafasında canlanan tablo pek iç açıcı olmasa da aslında korkulduğu gibi bir şey değildir. Gerçek bir diyetisyenin yazdığı hiçbir diyet listesinde de aç kalmazsınız. Bu listeleri çeşitlendirmek ve birbirinden ayırmak çok önemlidir. Çünkü ketojenik diyet; bireyseldir ve her bireyin beslenme listesi kendisine özgü olmalıdır. Ketojenik beslenme de, günümüzde adını pek çok yerde duyduğumuz, popüler diyet modellerinden biri haline gelmiştir.

Ketojenik Beslenme nedir?

Ketojenik beslenme; ilk başta epilepsi tedavisinde kullanılmaya başlanan, üç farklı modeli olan, uygulaması zor bir diyet türüdür. Ketojenik diyet modelinde, karbonhidrattan fakir, yağdan zengin bir beslenme şekli uygulanır. Amacı ise vücudun enerji için kullandığı karbonhidratı tüketmeyerek, vücuttaki keton cisimciklerini enerji olarak kullanması ve böylece yağ yakımına sebep olmasıdır. Böyle düşünüldüğünde gayet verimli gibi gözükse de karbonhidrattan fakir bir diyeti uygulamak, kulağa geldiği kadar kolay değil. Çünkü aklınıza gelebilecek her türlü ekmek türevi, makarnalar, bulgurlar hatta meyveler bile bu diyet türünde çok kısıtlı kullanılıyor.

Ketojenik Diyet

Neden Ketojenik Diyet?

Herhangi bir hastalığa sahip olmayan, bir bireyin zayıflamak için ketojenik diyet tercih edilmesi sağlıklı bir tercih değil. Çünkü yazının başında da belirttiğim gibi gerçekten sürdürmesi zor bir diyet modeli ve vücudumuzun her besin ögesine ihtiyacı var fakat epilepsi hastasıysanız, diyetisyeninizin kontrolü altında ketojenik beslenme sizin için uygun bir diyet modeli olabilir. Aynı zamanda insülin direnci veya diyabet hastasıysanız da, yine doktor ve diyetisyen kontrolünde tercih edilen bir diyet olabilir çünkü diyabet hastaları zaten glikozu metabolize edemedikleri için karbonhidrattan fakir bir diyet onlar için uygun olabilir.

Nasıl Uygulanır?

Ketojenik diyet yağdan zengin, karbonhidrattan fakir bir diyet olduğunu biliyoruz. Bu tam olarak ekmek, makarna, bulgur gibi karbonhidratların kullanılmaması; avokado, zeytinyağı, gibi sağlıklı yağlar olmak üzere her türlü süt ürünü, balıklar veya et grubunun rahatça tüketilmesi şeklinde uygulanır. Bununla beraber her diyette olduğu gibi bol su tüketmek, besinleri uygun pişirme teknikleriyle pişirmek, yeterli ve kaliteli protein almak da önemli hususlardır. Ketojenik diyeti denemek isteyen bireyler bir beslenme uzmanına danışarak diyete başlamalıdır.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap

Sıkça Sorulan Sorular

Ketojenik diyet, yüksek yağ, orta protein ve düşük karbonhidrat içeren bir beslenme planıdır. Vücut karbonhidratlardan yoksun kaldığında, ketonlar adı verilen yağ asitlerinin parçalanmasıyla oluşan bir enerji kaynağına dönüşür. Bu durumda, vücut ketozis adı verilen bir durumdadır.

Ketojenik diyet, kilo kaybı, epilepsi, tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve bazı kanserlerin tedavisinde kullanılabilir. Ancak, herhangi bir diyette olduğu gibi, kişiye özgü sağlık durumu ve ihtiyaçları dikkate alınmalıdır.

Ketojenik diyet yüksek yağ ve protein içerirken, düşük karbonhidrat tüketimine dayanır. Bu nedenle, et, balık, yumurta, yağlı süt ürünleri, zeytinyağı, avokado, fındık, tohumlar ve bazı sebzeler ketojenik diyetin ana besin kaynaklarıdır. Ancak, yüksek karbonhidrat içeren gıdalar (örneğin şeker, meyve, ekmek ve makarna) bu diyetten çıkarılmalıdır.