Memede şişlik ve dokununca acıma erkeklerde ve ağırlıklı kadınlarda görülen bir sorundur. Durumun tespit edilmesinin ardından memede şişlik ve dokununca acıma durumunun devamına bakılmalıdır. Sorun devam ediyorsa memede şişlik ve dokununca acıma sorunu için bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Memede şişlik ve dokununca acıma sorunu temelde neden kaynaklanıyorsa yanlış müdahaleler olmaksızın çözülecektir. Gereken durumlarda tedavi türleri çeşitlenebilir.
Memede Şişlik ve Dokununca Acıma Hamilelik
Memede şişlik ve dokununca acıma sorunu kadınlarda en çok hamilelik durumunda görülen bir durumdur. Vücut kendisini yeni bir duruma hazırlarken memelerden itibaren hassasiyet oluşacaktır.
Memede şişlik ve dokununca acıma hamilelikte şu şekilde görülebilir:
- Gebeliği kanıtlanmış olan kişilerde ilk defa hamile kalınması durumunda memede şişlik ve dokununca acıma sorunu daha sık görülmektedir. Daha önce hamile kalmış olan kişilerde de bu duruma rastlanabilir, ancak genellikle daha kısa süren bir durumdur.
- Erken yaşlarda hamile kalanlarda memede şişlik ve dokununca acıma sorunu daha sık görülebilmektedir. Vücudun gelişim süreci daha tamamlanmamışken hamile kalmak zorlayıcı bir değişim süreci anlamına gelecektir. Görülen şişlikler genellikle diğer durumlara göre daha belirgin bir hal alacaktır.
- Gebeliğin ilk 3 ayında ağrı ve şişlik hissi çok yoğun olacaktır. Ardından gelen süreç daha hafif çaplı ağrıların görülmesi olasıdır. Vücut yeni duruma alıştıkça daha da uygun tepkiler verecektir.
- Memede şişlik ve dokununca acımasorununda iltihap sorunu da ağrıya eşlik edebilmektedir. Hamilelik dışı durumlarda iltihaplanmaya bağlı şekilde bir ağrı olabilmektedir.
- Süt kanallarındaki tıkanma nedeniyle memede şişlik ve dokununca acıma durumu görülebilmektedir. Bir enfeksiyon hastalığına bağlı olarak görülen ağrılar genellikle bu nedene bağlı olarak gerçekleşmektedir.
- Memede iltihap, mantar kökenli bir soruna bağlı görülebilir. Doktora acilen başvurulması gereken bir durumdur.
- Mantar dışı bakteri, virüs de memelerde memede şişlik ve dokununca acıma sorununa neden olabilir.
- Memedeki ağrı ve şişliklerin başka bir nedeni apsedir. Göğüs uçlarındaki çatlamalara bağlı görülen bir sorundur. İltihap yayılırsa şişlik de çoğalacaktır.
- Kist olan memelerde keseciklerin içinde biriken zararlı maddeler soruna neden olabilmektedir. İyi huylu bu kistler memede şişlik ve dokununca acıma ile görülebilmektedir. Ele gelen şişliklerde bazı bölgelerde birikinti hissedilebilmektedir.
- Büyüyen kistler için gecikmeden bir mamografi için uzman doktora başvuru yapılmalıdır. Bazen fark edilmeyen kötü kistler de olabilmektedir.
- Olası meme kanseri durumuna yönelik düzenli olarak kontroller yapılmalıdır. Kötü huylu kanser durumunda göğüs ağrısı genellikle son evrelerde görülmektedir. Ağrılardaki düzensizlik takip edilerek sonuç alınabilir.
Erkeklerde Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma
Erkeklerde memede şişlik ve dokununca acıma durumunun genellikle dokularla alakası vardır. Sinir hücrelerine etki eden durumlar, meme ucunda hassaslaşma nedeni olabilir. Bu durumda ısı algılamada soğuk, ağrılar için neden olabilir.
Erkeklerde memede şişlik ve dokununca acıma sorunu şu şekilde görülebilir:
- İğne batması ağrıları sinir hücreleri harici nedenlerle de olabilir.
- Sinir hücrelerinin sıkışması, genellikle yer edinme isteği nedeniyledir.
- Hasta kendine dikkat etmezse, göğüs etrafında ağrılar olabilir.
- Ergen dönemde spor yapan erkeklerde bundan kurtulmak mümkün olacaktır.
- 16 yaştan sonra memede şişlik ve dokununca acıma cerrahi müdahale ile geçirilebilmektedir. Yağ olan ve sinirleri kapatan bölgelerden kurtulmak mümkündür.
- Jinekomasti tedavisi ile cerrahi çözümler elde edilmiş olacaktır.
- Göğüslerdeki büyüme nedenlerinin giderilmesi sağlanarak tedavi süreci oluşturulacaktır.
- Erkeklerde memede şişlik ve dokununca acıma meme kanseri risklerini de gündeme getirmektedir. Nadiren de olsa kanser belirtisi olabilmektedir.
- Erkeklerde beslenme değişmesine bağlı olarak hormon dengesizlikleri nedeniyle memelerde ağrı ve şişme görülebilmektedir.
- Genç erkeklerde bazen kadınlardaki gibi meme dokusu gelişebilmektedir. Testis yumurtalık tümörüne bağlı sorunlar varsa mutlaka doktorla çözülmelidir.
- En yaygın sorun nedeni beslenmedeki dengesizlikler olarak düşünülebilir.
- Tek tip beslenme ve et ürünü yeme nedeniyle memelerde ağrı ve şişlik sorunu olabilmektedir. Askere giden erkeklerde de bu durum görülebilmektedir.
- Erkeklerde rahatsız edici meme dokusu büyümesi durumu için dokunun temizlenerek patolojide incelenmesi gerekebilir.
- Meme kanseri durumu kadınlara göre sıklığı yüzde bir civarındadır.
- İleri yaşlarda memede büyüme veya sertlik olursa erkek hastaların bunu ciddiye alması gerekir. Meme dokusu erkeklerde küçük olsa da yayılması uzun sürebildiğinden erken yakalanamayabilir.
- Meme kanseri erkeklerde hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Her iki durumda da kanser olasılıklarının tespiti halinde çok hızlı bir tedavi başlaması gerekir.
- Erkeklerde meme dokusunun çoğalması kilo sorunlarıyla paralel olabilmektedir.
- Erkeklerde memelerde şişme varsa sadece meme şişliği giderilmemeli alt kısımla bütünlük sağlanmalıdır.
Memede Şişlik ve Dokununca Acıma Nasıl Geçer?
Memede şişlik ve dokununca acıma durumun geçmesi için kadın ve erkeklerde en doğru çözüm bir göğüs hastalıkları uzmanına başvuru yapmak olacaktır. Sorun geçici değilse nedene göre bir tedavi uygulanması için işlemler yapılabilir.
Memede şişlik ile dokununca acıma sorunu şu şekilde geçebilir:
- Erkeklerde meme büyümesine bağlı sorun jinekomasti ameliyatı ile çözülebilmektedir. Beslenme ve spor ile de ağrı ve şişlik durumu geçebilir.
- Kadınlarda emzirme ve hamilelik nedenli memede şişlik ve dokununca acıma durumu için çatlak kremi, hassasiyeti azaltan uygulamalar kullanılabilir.
- Kanser nedenli sorunlarda mamografiye bağlı bir sonuç elde edilecektir. İleri seviye kanserlerde tedavi süreci daha farklı olabilmektedir.
- Ağrı kesici kullanmak meme bezlerinde geçici çözümler sağlayabilir. Ancak hamile ve yeni annelerin bu ağrı kesicileri gelişigüzel kullanmaması gerekmektedir.
- Memede şişlik ve dokununca acıma kadınlarda da erkeklerde de stres, beslenme, hormon dengesiyle bağlantılı olacaktır. Bunu bilerek hareket etmek gerekir.
- Hareketli bir yaşam şekli benimseyen kişilerde meme ağrılarının daha az olduğu gözlenmektedir. Kanallarda tıkanma olsa da kolayca bu sorun kendi kendine çözülebilmektedir.
- Ağırlıklı olarak et ürünleriyle beslenmek yerine tahıl, lif, meyve sebze ağırlıklı tüketim yapmak vücudun hormon dengesini korumaya etki edecektir. Vücudun zor sindirdiği yiyecekleri aralıklı olarak tüketmeye önem vermek gerekir.
- Hormonları bozmayan yaşam tarzını benimsemek önemlidir. Stres seviyesindeki artışın hormon dengesinde sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda psikolojik sorun yaşayan kişilerde hormon sorunlarına daha sık rastlanmaktadır.
- Memede şişlik ve dokununca acıma vücudun tamamıyla alakalı bir durum olabilir. Temel besin üretimi yapılan yerdeki ağrı ve acıma hissini ciddiye almalısınız. Geçici bir sorun da olsa uzman bir doktora başvuru yapmak faydalı olacaktır.
- Otuzlu ve kırklı yaşlardaki kadınlar memede şişlik ve dokununca acıma çözümü için düzenli olarak kontrollerini yaptırabilir. Meme kanseri önlemi olarak da bu kontroller önemli olacaktır.
Emzirirken Memede Şişlik ve Dokununca Acıma
Emzirirken memede acıma sorunu yaşayan doğum yapmış kadınlar için genel bir durum görülmektedir. Hemen her kadın doğum ardından süt bezleri aktif olduğu için ağrı ve şişme sorunu ile karşılaşabilir.
Emzirirken memede şişlik ile dokununca acıma sorunu şu şekilde görülebilir:
- Memede şişlik ve dokununca acıma emzirme veya emzirmeme durumuna göre fark etmeksizin doğum ardından görülebilmektedir. Hormonlar ve süt bezlerinin harekete geçmesiyle alakalı bir durum vardır.
- Süt yapımının artmasına göre memede şişlik ve dokununca acımadurumunun yoğunluğu değişebilmektedir.
- Yaşanan ağrının yoğunlaşmasına bağlı olarak farklı sorunlar görülebilmektedir. Kesilmeyen ağrılarda süreci zorlaştırmadan memede şişlik ve dokununca acıma tedavisi için işlem olması gerekir.
- İltihap durumunun çözümündeki gecikmeler başka sorunların habercisi olabilmektedir. Anneden süt emen çocukta iltihap sorunları, farklı hastalıklara neden olabilmektedir.
- Memede iltihap nasıl anlaşılır sorusuna gelince hassasiyet artmasına ek olarak birçok belirti görülebilmektedir.
- Memeye dokunulduğunda genelde sıcaklık hissi daha artmış olacaktır.
- Meme uçlarında yara görülebilir. Çatlama harici derinleşen yaralar oluşabilir. Başka bir deri hastalığı da olabileceği dikkate alınmalıdır.
- Meme dokusunda her zamankinden daha kalın bir his oluşabilir. Kaşıntı da bu duruma eşlik eden yaygın bir durumdur. Kaşınma hissi nedeniyle yara yapmamaya dikkat etmek gerekecektir.
- Memede şişlik ve dokununca acımahissi sürekli emzirme nedeniyle olabilir. Normalden fazla emen bebeklerde meme ağrısı ve şişme sorunu sıkça görülecektir. Emzirme aralıkları konusunda uzmanınızdan destek alarak çözüme ulaşabilirsiniz.
- Memelerdeki sorun iltihap kaynaklı olduğunda genelde bitkinlik ve yorgunluk hissi de yaygınlaşacaktır.
- İltihabın getirdiği ateş sorunu sıkça görülmektedir.
- Tedavi süreçlerinin aksatılmaması en önemli konular arasındadır. Meme kadın ve erkekler için yaşamsal önemi olan bölümdür. Hormon dengesini korumak için, uyku düzeni, yeterli düzeyde sosyalleşme, depresyondan uzak durma gibi faktörleri atlamamalısınız.
- Hormon bozukluğu genetik etkenlerle varsa, memelerde görülen şişlik ağrı durumu pek yaşanmamaktadır.
- Memelerde çıkan iltihaplı sivilceler ayrı bir dermatolojik sorundur. Çatlama nedenli ağrılar ve sivilceler değişebilmektedir. Sivilcelerinizin artmasındaki hormon düzensizliklerinin çözümü ayrı bir alanda değerlendirilebilmektedir.
Memede şişlik ve dokununca acıma sorunuyla mücadele annelerde ve hamilelerde kısmen kısa süren bir durumdur. Erkeklerde bu durum uzun vadede kalıcı sorunlara neden olabilmektedir. Memedeki aşırı büyüme memede şişlik ve dokununca acıma tedavisi dikkate alınmalı ve önemsenmelidir.