Menopozda zayıflama ay anlamına gelen mens ve durmak anlamına gelen pause yunanca sözcüklerden türemektedir ve bu dönemde zayıflamayı tarif eder. Kadınlarda menopoz yumurtalıklarda yumurta üremesinin sonlanması ile adet döneminin tamamen kesilmesi anlamına gelmektedir. Menopoz dönemleri kendi içinde dünya sağlık örgütü tarafından premenopoz, menopoz, postmenopoz olarak sınıflandırılmıştır.
Premenopoz yumurtalıklardaki üreme aktivitesinin yavaşlaması ve beraberinde düzensiz adet olarak kendini göstermektedir. Menopoz son adet dönemi ile başlayan süreçtir. Postmenopoz menopozdan sonra yaşlılık dönemine kadar olan süreçtir. Bu durumda eğer 1 yıl boyunca adet görmemişseniz doktorunuz menopoz teşhisi koyacaktır.
Menopoz Belirtileri
Kadınlarda menopozun getirdiği etkilen fizyolojik değişiklikler kişiye göre değişkenlik gösterse de çoğunlukla yaşanan etkiler birbirine benzemektedir. Sıcak basması, uykusuzluk, asabiyet, unutkanlık ve en önemlisi kilo almak gibi birçok etkiler görülmektedir. Menopozda en belirgin etki ani kilo alımı kadınlarda büyük sorun yaratmakta olup, azda olsa yağ dokularındaki östrojen üretimi özellikle bel ve karın bölgesinde yağlanmaya sebep olmakta.
Kişinin yaşadığı psikolojik sıkıntıların yanı sıra bu görüntüde oldukça canını sıkıp yanlış yollara sevk edebilmektedir. Bu hızlı kilo alımı kadınlarda panik yaratıp hızlı kilo verme hedefli diyet programlarına yönelmelerine sebep olmakta. Menopozda zayıflama için sağlıksız ve kontrolsüz yapılan bu diyet programları kilo vermenin aksine diyet öncesi kilonun bile üstüne çıkılmasına yol açabilmekte. Aynı zamanda kemik sağlığına ve bağışıklık sisteminde hasara neden olabilmekte.
Menopozda Zayıflama Yöntemleri
Bu gibi sağlık problemleri yaşamadan da kişiye özel diyet programları ile fazla kilolardan ya da bel ve karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak mümkün. Menopozda zayıflama ve verimli ve kalıcı kilo verebilmek için diyet programında dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Menopozda zayıflama için yapılacak diyet programının kişiye özel planlanıp, insülin ve tiroit gibi hastalıkların göz önünde bulundurulması gerekmekte.
- Sodyum veya tuz alımı tamamen azaltılmalı.
- D vitamini kontrol altında olmalı ve gerekliyse doktor kontrolünde destek alınmalı.
- Kemik sağlığı göz ardı edilmemeli. Mutlaka kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterip, gerekiyorsa yine doktor kontrolünde kalsiyum takviyesi alınmalıdır.
- Kereviz, nohut, keten tohumu gibi besinlerden bolca faydalanmalıyız. Bu sert kabuklu besinler fitostrojen açısından zengin olan besinlerdir.
- Kadılarda sigara ve alkol gibi alışkanlıkların erken menopoz ve menopoz döneminde ise mineral kaybına bağlı birçok hastalığa yol açtığı yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.