Mol gebelik veya diğer ismi ile üzüm gebeliği hamilelik zamanında vajinadan üzüm taneciklerinin akmasıyla saptanır. Sabah vakitlerinde şiddeti bulantı meydana geldiği mol gebelikte kısmi ve tam çeşitleri bulunmaktadır.
Mol gebelik, döllenme esnasında spermin yumurtaya normalinden daha fazla (örn: birden fazla damla) girmesi sonucu yumurtanın bunu kaldıramaması ve dokusunun bozulması sonucunda zigot ya da embriyo değil de üzüm salkımına benzeyen yapısal bozuklukların oluşumudur. Mol gebeliğin 2 çeşidi vardır: Tam gebelik, kısmi üzüm gebelik olarak açıklanabilir
Üzüm Gebelikte Beta HCG Değeri Nedir?
Mol gebelik durumunda rahim, var olan gebelik haftasına göre çok daha büyük olmaktadır. Beta HCG‘li anne adaylarının mol gebeliği için ne demek konusunu mercek altına almalarının sebeplerinden birini oluşturmaktadır. Çünkü bu gebelik durumunda BETA HCG seviyesi genel itibari ile 100 binin üzerine çıkabiliyor. Buna karşılık yapılan çeşitli ultrason muayenelerinde gebelik kesesine rastlanmamaktadır. Ayriyeten bu gebelik durumunda HCG seviyesinin her zaman çok yüksek olduğundan söz edilemez.
Üzüm Gebelikten Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?
Üzüm gebelik durumu tekrar edebilen bir vakadır. Tekrar böyle bir problem yaşanmaması açısından hekim tarafından belirtilen süre içerisinde gebelik oluşmaması için korunma uygulamalarının tercih edilmesi gerekiyor. Üzüm gebelikten sonrasında ilk 1 sene hamile kalınması kesinlikle önerilmemektedir. Gebe kalma döneminde her şey yolunda gitse bile mol gebeliğin de anne adayının rahminde normal gebelik ile beraber oluşması ihtimali de vardır.
Mol Gebelik Belirtileri
Mol gebelik durumunun fark edilebilmesi açısından kesinlikle gebeliğin ilerleyen zamanlarını beklemek gerekmez.
Bu gebelik durumu genel itibari ile döllenme aşamasından yalnızca birkaç hafta sonrasında fark edilebilir. Zira bu bulguların meydana gelmesi ile gebeliğin ilk haftalarında tekabül eder. Genel itibarıyla yapılan ultrason görüntülemesi ile tanı konulabilir. Fakat bazı durumlarda hekim, patoloji testi yapılabilmesi açısından biyopsi yapmakta da fayda vardır. Özellikle de erken dönemlerde fark edilmesi halinde Patoloji testinin teşhis konulmasında olursa önemli olduğunun altını çizmekte fayda var.
Mol Gebelik Tedavisi Nedir?
Mol gebelik tedavi edilen bir hastalık değildir. Bu sebeple kesinlikle kürtaj yapılması gerekir. Çünkü mol gebeliğin normal bir doğum şeklinde neticelenmesi olanaksızdır. Konuyu döllenme süreci ile beraber açıklamak gerekecek sağlıklı ve normal bir döllenme evresinde yumurtaya tek bir sperm hücresi girer ve döllenme bu şekilde gerçekleşir. Fakat üzüm gebelikte OOSİT içerisinde çok sayıda sperm gider ve bu durumda yumurtanın yani OOSİT hücresinin DNA yapısı bozulur.
Her ne kadar mol gebelik tedavisi mümkün olmazsa bile anne adaylarının hamile kalmadan önce kadın doğum doktoruna başvurmaları gerekir.