1. Ana Sayfa
  2. Bebek

Mukuslu Kaka *2023 Bebeklerde Mukuslu Kaka 


0

Mukuslu kaka dışkıda görülebilir ve bu normal bir durumdur. Fakat çok fazla miktarda beyaz renkli ve sarımsı renkli mukuslu kaka görmek, farklı türden hastalıkların belirtisi olabilir. Mukuslu kaka, gıda zehirlenmesi, çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı, laktoz intoleransı, İrritabl barsak sendromu, kolon neoplazmı vb gibi bazı hastalıkların habercisi olabilir. Mukuslu kaka oranı yüksekse ve buna mide bulantısı, kusma, kabız, ishal, şişkinlik, karın ağrısı, kanama, eklem ağrısı, tükenmişlik vb gibi belirtiler de eşlik ediyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna görünmek ve mukuslu kaka nedenlerini öğrenmek yerinde olacaktır.

Bebeklerde Mukuslu Kaka 

Bebekler sıvı ile beslenmeleri nedeniyle, dışkıları yetişkinlere göre biraz daha farklı olmaktadır. Mukuslu kaka bazı durumlarda normal bir sürecin parçasıdır, bazı durumlarda da altta yatan bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu nedenle mukuslu kaka ne zaman normal bir süreç, ne zaman bir rahatsızlık belirtisi, bunu öğrenmek yerinde olacaktır.

Bebeklerde Mukuslu Kaka

Bebeklerde görülen mukuslu kaka her zaman endişe verici bir durum değildir. Bağırsaklar, normal şartlarda dışkının bağırsaklardan daha etkili bir şekilde geçmesine yardımcı olabilmek için doğal olarak mukus salgılamaktadır. Bazen bebeklerde görülen mukuslu kaka durumunun bir kısmını altta yatan bir durum olmaksızın dışkılarından geçirebilmektedirler. Mukus görünümü, sümüksü çizgiler veya ipler şeklindedir. Bazen mukus görünüşte jöle gibi de olabilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkıları mukuslu kaka şeklinde olabilmektedir. Çünkü emzirilen bebeklerin dışkıları, bağırsaklarından yetişkinlere nazaran nispeten daha hızlı geçtiği için kakalarında mukus bulunma olasılığı daha yüksektir.

Bu normal sürecin yanı sıra, bazen enfeksiyonlar, alerjiler ve daha farklı rahatsızlıklar nedeniyle, dışkıda mukusa neden olabilecek tıbbi durumlar bulunmaktadır.

Mukuslu Kaka Nasıl Olur? 

Mukuslu kaka, jöle kıvamında beyaz, yeşil ve sarı renklerde olabilir. Bazen de kanlı mukus görülebilir. Yağlı kırmızı görümde olabildiği gibi sarı ya da yeşil renkli lifli bir yapıda da görülebilmektedir.

Mukuslu Kaka Nasıl Olur

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?

Bebeklerde mukuslu kaka görülmesine denen olan rahatsızlıkları maddeler halinde belirtelim.

Enfeksiyon

Viral enfeksiyonlar ya da bakteri nedeniyle oluşan enfeksiyonlar bağırsakların tahriş olmasına neden olabilir ve iltihaplanma durumu gerçekleşebilir. Bu durumda bebek mukuslu dışkı yapabilir. Enfeksiyonlu durumda bebeğin göstereceği ek belirtiler arasında, ateş ve sinirlilik bulunur. Enfeksiyonlu bebeklerin dışkısı yeşil renkli olabilir. Aşırı tahriş durumlarında bir miktar kan bile mevcut olabilir.

Bakteriyel bir enfeksiyon durumunda, dışkıda mukus ile birlikte genellikle kan bulunur.

Gıda Alerjisi

Bebeklerde görülen gıda alerjileri enfeksiyona neden olabilmektedir. Enflamasyon durumu, kakada mukus salgısının artmasına neden olur ve bu da bebeğin daha fazla mukuslu dışkı yapmasına ve kakasında mukus oranının artmasına neden olur. Bu semptomlar genel olarak bebeğin doğumundan itibaren ilk iki aylık döneminde ortaya çıkmaktadır. Bebeğin gıda alerjisi olabileceğine dair belirtiler, kanlı dışkı, kusma ve bebekteki huzursuzluk durumudur.

Diş Çıkarma

Diş çıkaran bebeklerde huzursuz olma durumlarının dışında, dışkılarında mukus görülebilir. Diş çıkarma durumlarında bebeklerde tükürük oranının artması ve diş çıkarmadan kaynaklanan ağrı, bebeğin bağırsaklarını tahriş edebilir ve mukuslu kaka yapmasına neden olabilir.

Kistik Fibroz

Kistik fibrozu olan bebekler mukuslu dışkı yapabilirler. Kistik fibroz durumunda mukusun görüntüsü yağlıdır ve kötü kokuludur. Bu durumda çocuklar daha zayıf ve büyümede gecikmeye neden olabilir. Bu durum ayrıca organlarda, özellikle akciğerlerde, pankreasta, karaciğerde ve bağırsaklarda aşırı mukusun gelişmesine neden olur.

İnvajinasyon

Bu rahatsızlık sonucunda, dışkı genellikle koyu kırmızı jöleyi andıran bir görünümdedir.

Mukuslu Kaka Neden Olur?

Mukuslu kaka içinde bulunan aşırı mukus, gastrointestinal bir soruna işaret edebilir. Dışkıda oluşan mukus seviyesindeki değişiklikler, bağırsaklardaki mukoza tabakasının iltihaplanma sürecinin bir sonucu olarak parçalanmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle mukus, dışkı ile atılabilir. Bu, kolonda bulunan patojenlerin vücuda daha kolay erişmesini sağlar ve potansiyel olarak hastalanma riskini artırır.

Mukuslu kaka seviyelerinde bir artışa neden olabilecek birkaç yaygın rahatsızlık durumu vardır. Bunları maddeler halinde inceleyelim.

Bağırsak Enfeksiyonu

Bağırsak enfeksiyonu nedeniyle mukuslu dışkı yapılması, bakterilerden veya gıda alımı kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan enfeksiyon nedeniyle olabilir. Temiz olmayan su veya gıda tüketmekten gelişen salmonella mikrobu gibi mikrop vücuda girebilir ve dışkıda mukusa da yol açabilir. Bu durum, dışkıda mukusun en yaygın nedenlerinden birisidir.

Crohn Hastalığı

İshal veya yorgunluk gibi semptomlarla bağırsakları etkileyen inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır. Bu hastalık mukuslu kaka durumunda yoğun mukusa neden olmaktadır.

Ülseratif Kolit

Crohn hastalığına benzer bir şekilde gelişen, ülseratif kolit yani iltihaplı bağırsak hastalığı, bağırsak hareketleri sırasında kan lekeli mukus veya mukus içeren dışkı gibi semptomlar göstererek kalın bağırsağı veya kolonu etkiler ve mukuslu dışkı oluşmasına neden olur. Ülseratif kolitli hastalarda sık sık hareket etme ihtiyacı meydana gelir ve anemiye bağlı yorgunluk ve ateş görülür.

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağın normal işlevini etkileyen ve dışkıda görülen mukus miktarını artırabilen yaygın bir hastalık türüdür. Bu hastalıkta da mukuslu kaka durumu görülmektedir.

Malabsorpsiyon Sorunları

Çölyak hastalığı, bazı kardiyovasküler problemler ve kronik pankreatit gibi rahatsızlıklarda mukuslu dışkı meydana gelir ve bu durumlar malabsorpsiyonla ilgilidir. Bağırsakların belirli temel besinleri ememediği (intoleransı olmadığı) veya sindiremediği zaman olan emilim sorunlarına yol açabilecek bir dizi farklı bozukluk meydana gelmektedir.

Kolon Kanseri

Kolon kanseri diğer adıyla bağırsak kanseri veya rektum kanseri olarak da bilinmektedir. Kabızlık, kalıcı ishal veya karın ağrısı gibi semptomlarla rektumda başlayan ve mukuslu dışkı yapılmasına neden olan bir hastalık türüdür.

thumbnail
Önerilen Yazı
Yeni Doğan Bebeklerde Yaygın Olarak Bulunan 11 Durum

İlaç tedavisi

Antibiyotikler gibi bazı ilaçlar, bağırsaktaki bakteri ve florayı değiştirerek ishale neden olabilir ve hareket halindeki mukusun artmasına neden olabilir.

Mukuslu Kaka Ne Demek?

Mukuslu kaka, jelimsi ya da jölemsi bir yapıya sahip, genellikle şeffaf beyaz renkli yapısı olan, dışkıda ya da farklı organlarda bulunabilen yapışkan yapılı bir maddedir. Bazen kolonları ya da vücudu korumak için bulunabilir, bazen de mukus oranının artması bazı rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Jöleye benzer madde olan mukus, kolonun astarının nemli ve yağlı kalmasını sağlar.

Sarı Mukuslu Kaka 

Dışkıda sarı renk görülmesi, enfeksiyon ya da hastalık durumlarında ortaya çıkabilir. Sadece mukuslu, sarı renkli dışkı  yapılması hastalık olduğunun göstergesi değildir, bununla beraber farklı semptomların gelişmesi ile hastalıktan söz edilebilir. Bazı durumlarda sarı mukuslu dışkı, kabızlık ve alerji ile ilişkilendirilebilir. Sarı mukuslu dışkı çeşitli organlarda bir rahatsızlık olduğuna da işaret ediyor olabilir. En yaygın sarı mukus görünme nedenleri enfeksiyon ve iltihaplanmadır. Eğer bu durum tedavi edilmez ise karaciğer ve pankreas bu enfeksiyon ya da iltihap durumundan etkilenebilir. Safra kesesi rahatsızlıkları da dışkıda sarı renkli mukus görünmesine neden olabilir. Ayrıca nadiren de olsa, sindirim sistemi kanseri, bağırsak tıkanıklığı gibi ciddi rahatsızlıkların da göstergesi olabilir.

Yeşil Mukuslu Kaka 

Mukuslu kaka yapılması durumunda, normal olarak açık renkliden beyaza ya da hafif sarımsı renge kadar olan mukus, normal kabul edilebilir. Vücudun normalden çok daha fazla mukus üretmesi ve mukusta meydana gelen renk değişikliği ve koyulaşma, hastalık habercisi de olabilir. Özellikle yeşil mukuslu kaka, vücutta bazı rahatsızlıkların ve iltihaplanmaların olduğunu haber veriyor olabilir. Yeşil kaka renkli mukus varlığının nedenleri arasında öncelikle, enfeksiyona karşı bağışıklık sistemi tarafından verilen bir karşılık olabilir.

Mukuslu Kaka

Bunun yanında iltihaplı bağırsak sendromu, bakteri, parazit, mantar, anal bölgede ülser ya da çatlak oluşması, bağırsak tıkanıklığı, karaciğer sorunları, kolon kanseri ya da rektum kanseri, gıda alerjileri de yeşil mukuslu dışkıya neden olabilir. Ayrıca diyet yapıyorsanız, diyetinizde bulunan koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan yüksek klorofil nedeniyle mukus renk değiştirmiş olabilir.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap