1. Ana Sayfa
  2. Hamilelik
Trendlerdeki Yazı

Preeklampsi Nedir? *2023 Preeklampsi Belirtileri


0

Preeklampsi hipertansiyon, idrarda protein kaçağı ya da ödem olarak da adlandırılır. Preeklampsi gebelik döneminde gelişen ve normal kabul edilmeyen gebelik zehirlenmesi olup gebeliğin 2. Yarısından itibaren ortaya çıkar. 32. Haftadan önce gelişen preeklampsi erken, sonrasında gelişen zehirlenmeler geç zehirlenme olarak adlandırılır.

Preeklampsi Nedir?

Preeklampsi hipertansiyona bağlı bir şekilde gelişen bir durumdur. Bu gebelik zehirlenmesi oldukça riskli olup tüm organları etkileyebilir. Hem anne hem de bebek sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmasından dolayı mutlaka yakından takip edilmelidir.

Erken tanı konabilmesi hem bebek hem anne sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bebek ölümlerinin en önemli sebeplerinden biri olan gebelik zehirlenmesi gelişme geriliği olasılığının yükselmesine neden olur.Büyük çoğunlukta 20. Hafta sonrasında görülen gebelik zehirlenmesi bu haftadan önce nadiren görülür.

Preeklampsi Belirtileri

Preeklampsi belirtileri arasında en yaygın olarak görülenleri baş ağrısı, nefes darlığı, ödem, kasılmalar yer alırken idrarda protein, hipertansiyon, görme kaybı da diğer belirtilerdendir. Preeklampsi gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılır ve rahatsızlığı kişiden kişiye değişiklik gösteren belirtilere sahip olup erken tanı hem bebek hem anne için oldukça önemlidir. Gebelik sürecinde yüksek seyreden bir tansiyon değeri mevcutsa mutlaka yakından ve dikkatle takip edilmelidir.

İlerleyen durumlarda karaciğer yırtılması, böbrek yetmezliği ve beyin kanamaları görülebilir. Erken dönemde yakın takip bu nedenle önemli olup mutlaka herhangi bir belirti varlığında kadın doğum uzmanına muayene olunması fayda sağlayacaktır.

Preeklampsi Nedir

Preeklampsi Ne Demek?

Preeklampsi olarak bilinen gebelik zehirlenmesinin henüz kesin bir nedeni belirlenememişken plasentayla ilgili bir oluşum olması uzmanlar tarafından araştırılmaktadır. Plasentaya kan akışının yavaş olması başta olmak üzere kan damarlarının hasar görmesi, çeşitli genetik yatkınlıklar ve genler, bağışıklık sistemi sorunları da gebelik zehirlenmesi oluşmasına nedenler arasında sayılabilir.

Preeklampsi Neden Olur?

Hamilelik döneminde görülen bir komplikasyon olan preeklampsi rahatsızlığı mutlaka düzenli kontrol edilerek yakından takip edilmesi gereken durumlardandır. Anne ve bebek sağlığı açısından erken dönemde tanı konursa her iki taraf içinde süreç sağlıklı ilerleyebilir.

Preeklampsi Tedavisi

Gebelik zehirlenmelerinde en etkili olan ve önerilen tedavi şekli doğum yapılmasıdır. Erken dönemlerde ve doğum tercih edilmediği durumlarda ise medikal bir tedavi başlanarak gebelik zehirlenmesi kontrol altına alınmaya çalışılır.

preeklampsi-belirtileri

Kan basıncını düşüren ilaçlar, karaciğer fonksiyonlarını iyileştiren ilaçlar ve nöbetleri engellemek için magnezyum destekleri gebelikle uygulanabilecek tedavi şekilleridir. Tedaviler hafif ve şiddetli gebelik zehirlenmesi oluşumuna bağlı olarak da değişir. Hafif bir şekilde geçirilen gebelik zehirlenmesinde 37. Haftada doğum önerilerek bu haftaya kadar süreçte anne ve bebek sağlığı yakından izlenir.

Şiddetli olan gebelik zehirlenmesinde ise hastanede tedavi gerekli olup kötüye giden bir durum mevcut ise 34. Haftada doğum başlatılır. Ender görülen ama mutlaka tedavi edilmesi gerekli olup uzman hekim kontrolünde olunması önem taşıyan bir rahatsızlıktır.

Eklampsi Nedir?

Gebelik döneminde zehirlenme varlığı söz konusu ise geçirilen nöbetlere eklampsi denir. Ciddi bir komplikasyon olup gebelik zehirlenmesi anlamı taşır. Mide bulantısı, baş ağrısı, el ve ayaklarda şişlik, görme sorunları belirtilerinin başında yer alarak mutlaka ilerleme göstermeden kontrol altına alınmalıdır.

Tedaviler sorunun ciddiyetine göre planlanarak en etkili tedavisi doğum olan eklampsi bazı durumlarda ilaçlarla da tedavi edilebilir. Mutlaka belirti göstermesi durumunda bir uzman hekimle görüşülmesi ve yakından takip edilerek anne ve bebek sağlığının korunması sağlanmalıdır.

Eklampsi Belirtileri Nasıl Gelişir?

Eklampsi genel olarak kan basıncının yükselmesiyle doğuma giderken ya da doğum sırasında ortaya çıkan bir komplikasyondur. 20. Haftadan sonra görülen bir durum öncesinde görülmesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Kişinin oksijensiz kalmasına neden olur ve sonrasında felç, beyin kanaması gibi ciddi sağlık sorunları oluşabilir. Şeker hastalığı olan, 35 yaşından sonra gebe kalmış olan, çoğul gebelik ve böbrek yetmezliği olan kişiler risk gruplarında yer alır.

İkinci Gebelikte Preeklampsi Riski Nedir?

Gebelik sonrasında preklampsi eğer ilerleme göstermeyip kontrol altına alındıysa doğumdan sonra azalır ve yok olur. Bazı durumlarda ilaçların kullanımları devam eder ve doğumdan sonra da nadir olarak ilerleyebilme durumu mevcuttur.

İlk gebelikte preeklampsi söz konusu olduysa ikinci gebelikte bu risk 3’te 1 oranındadır. Her ihtimal göz önünde bulundurularak mutlaka hekimlere gebelik öyküleri detaylı bir şekilde aktarılmalıdır. Bu durumu önlemek ve ikinci gebelikte zehirlenme riskini en aza indirmek için nedenlerin ortadan kaldırılması ve düzenli bir beslenme rutini oluşturulması önem taşır.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap