1. Ana Sayfa
  2. Anne Çocuk

Rahim Duvarı Kalınlaşması *2023


0

Rahim duvarı kalınlaşması rahim içerisinde yer alan duvarın olması gerekenden daha kalın bir hal almasına denir. Rahim duvarı kalınlaşması bir çeşit rahatsızlık olup bu durum vajinal yoldan kanama olarak dışarı atılan bu dokunun kalınlaşması anlamına gelir. Rahim duvarı kalınlaşması hakkında detaylı bilgileri, neden olduğunu ve tedavi yöntemlerini bu konuda okuyabilirsiniz. Belirtileri ise genellik regl döngüsünün 21 günden daha az olması olarak gösterilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Kanamaların sebepsiz ve zamanından önce görülmesi rahim duvarı kalınlaşması için bir haberci olup mutlaka uzman hekim kontrolünde teşhis konulması gereklidir. Bu rahatsızlığın birçok farklı nedeni olup hormonal ya da diğer farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tedavi edilmemesi ve ilerlemesi durumunda kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

Kadınların adet döngüleri bazı hormonlara dayalıdır. Hamilelik ve adet döngüleri bu hormonlara bağlı olup düzenli bir şekilde uyumlu olmasında herhangi bir sorun oluşmaz. Hormonların dengesiz olması ise başta rahim duvarı kalınlaşması olmak üzere birçok hastalığın nedeni olur.

Rahim kalınlaşması nedenleri arasında menopoza girilmesi, aşırı kilo, yumurtlamanın düzensiz olması, polikistik over sendromu ve hormon ilaçlarının kullanılması sayılabilir. Rahim kalınlaşması için mutlaka altta yatan nedenlerin varlıkları araştırılmalıdır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri

Rahim duvarı kalınlaşması kişiden kişiye farklı belirtiler gösterebilir. Belirtiler olması durumunda hastaya biyopsi, ultrason ve histereskopi tetkikleri uygulanarak erken dönemde tanı konması amaçlanır. En yaygın görülen belirtiler arasında adet döngüsünün 21 günden az olması, uzun süren adet periyotları, menopoz sonrası kanama ve ağrılı adet kanamalarıdır.

Genel olarak risk altında olan gruplara bakıldığında menopoz dönemine yakın, 35 yaş üzeri ve düzensiz adet gören, erken yaşta adet gören ya da genetik yatkınlığı olan kişiler rahim kalınlaşması açısından risklidir. Bu kişilerin yanı sıra diyabet, obezite ve polikistik over sendromu yaşayan kişilerde risk gruplarında yer alır. Risk gruplarının belirti vermesini beklemeden mutlaka düzenli bir şekilde muayene olması önem taşır. Gerekli olan sağlık taramaları yapılması durumunda erken teşhis mümkün olur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Tedavi Yöntemleri

Rahim duvarı kalınlaşması tanısı konan kişiye mutlaka tedavi uygulanması önerilir. Hormon tedavisi ta da ameliyat şeklinde sağlanan tedaviler hastanın yaşına, rahatsızlık düzeyine ve rahmin genel durumuna bakılarak uygulanmalıdır. İlaçla tedavisi mümkün olan bu rahatsızlık hormonal dengelerin sağlanması amacıyla tablet, krem ya da rahim içi araçlar gibi seçenekler kullanılarak çözüme kavuşturulabilir.

Yapılacak olan her tedavi hastanın hamilelik planlamasına ve aile öyküsüne bakılarak uygulanmalıdır. Atipi hafif olan rahatsızlıklarda ilaçlarla tedavi mümkün iken yüksek kanser riski taşıma durumunda mutlaka ameliyat olunması gereklidir.

Bu rahatsızlığın belirti vermesi ve kansere dönüşmesi durumunda ciddi kan kayıplarına neden olarak hayati riskleri barındıran bir rahatsızlıktır. Bu ameliyat kanser olma riskini azaltırken ileri dönemde hamile kalma olasılığını yok eder. Bu nedenle mutlaka hastanın durumuna göre hareket edilmesi önem taşır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahimin tamamen alınması şeklinde gerçekleşen rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı gelişen teknoloji sayesinde kapalı olarak gerçekleşir.

Yumurtalıkların alınmadığı bu operasyon hamilelik olasılığını yok ederek kişinin doğurganlığını kaybetmesine neden olur. Gençlerin ve hamile kalmayı düşünen bireylerin mutlaka operasyon öncesinde hekimlerle görüşmesinde fayda bulunur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması

Bitkisel Tedavi Mümkün Mü?

Rahim duvarı kalınlaşması rahatsızlığının ameliyat ya da ilaçla yapılan tedaviler dışında bitkisel bir şekilde tedavisi mümkün değildir. Ancak risk grubunda olan kişiler progesteron hormon seviyelerini yükseltmek amacıyla bazı besin takviyeleri uygulayabilirler.

Besinlerle arttırılan progesteron hormon salınımları rahim duvarı kalınlaşmasını önleyemeyeceğinden mutlaka medikal bir tedavi ihtiyacı doğacaktır. Erken dönemde tanı konabilmesi önemli olmasından dolayı belirti vermesi halinde ya da rutin kontrollerde mutlaka uzman hekimlere muayene olunması oldukça fazla önem taşır. Konumuzda bu rahatsızlığın tedavi yöntemleri, belirtileri ve diğer detaylar hakkında açıklayıcı bilgileri sizlerle paylaştık.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap