Sezaryen Doğum Nedir?
Sezaryen Doğum Nedir? Normal doğumdan farklı olarak gerçekleşen ve kesi işlemi karın bölgesine yapılarak bebeğin cerrahi bir operasyonla alınması işlemine sezaryen doğum denir. Normal doğuma alternatif olarak kullanılan bu yöntem genel olarak birden çok olan bebeklerin doğabilmesi için kullanılmaktadır.
Hastanın durumu ve bebek sağlığı yanı sıra hekimlerin hastanın sağlığını düşünerek karar verdiği bir doğum şeklidir. Ağrısız bir şekilde gerçekleşen sezaryen doğum günümüzde teknolojinin gelişmesi ve planlı olmasından dolayı sıklıkla tercih edilir.
Doğumun şekli hekim tarafından yapılacak olan muayenelerde belirlenir. Hastanın isteğine bağlı sezaryen olunması dışında zorunlu olan nedenler de bulunabilir. Hekim ve hasta ortak karar vererek cerrahi operasyon olan sezaryen kararı alabilir. Normal doğumdan farklı olarak kesi işlemi yapılmasından dolayı tüm riskler hasta ile paylaşılmalıdır.
Sezaryen Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sezaryen doğum karnın alt kısmına epidural anestezi kullanılarak bir kesi açılmasıyla gerçekleşir. Hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissi yaşamadan tüm süreci paravan arkasından izleme ve bebekle kavuşturulma keyfini yaşar.
Anestezi ve hazırlık aşamalarıyla birlikte sezaryen doğum süreci 20-40 dakika arasındadır. Süreç tamamlanması ve bebeğin doğmasının ardından kesilen katlar temizlenerek dikilir ve kapatılarak hasta bebeğine kavuşturulur.
İyileşme süresi normal doğumdan farklı olup birkaç gün ağrı oluşması ve yürümede zorluk yaşanabilir. Doğum sonrası anneye verilen ağrı kesiciler anestezi etkisi geçmesinin ardından oluşacak olan kesi ağrılarını hafifletecektir.
Bu nedenle birkaç gün gözetim altında olunmasında fayda bulunur. Hasta herhangi bir komplikasyon olmaması durumunda bir hafta içerisinde gündelik yaşamına oldukça rahat dönebilir.
Neden Sezaryen Yapmalıyım? Sezaryen Artıları ve Eksileri
Sezaryen doğum yapıp yapmama durumu tamamen kişinin isteği ve hastayla bebeğin sağlıklarıyla ilgili bir doğum öncesi süreçtir.
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi artıları ve eksileri bulunan bir operasyondur. Öncelikle artıları süreç boyunca acı ya da ağrı hissi yaşamadan konforlu bir şekilde hastanın durumu stabil olur. Bebekle kavuşma heyecanı epidural olmasından dolayı son derece etkileyicidir. Doğan bebekler en az riskle dünyaya gelir.
Sezaryen doğum bir cerrahi operasyon olmasından dolayı ameliyatlarda oluşabilecek kanama, enfeksiyon gibi riskler barındırır. Kesi olmasından dolayı iyileşme süresi normal doğuma göre biraz daha uzundur. Ayakta kalabilme, yürüyebilme gibi eylemler sırasında bir süre ağrı hissedilmesi rahatsızlık yaşatabilir.
Normal doğumdan sonra herhangi bir sorun olmaması halinde taburcu olunabilirken sezaryende 2-3 gün hastanede kontrol altında olunması gerekebilir.
Sezaryen Doğum Ne Zaman Olur? Sezaryen Süresi Nedir?
Sezaryen doğum genel olarak planlı bir doğum olup 37. Hafta sonrası kadın doğum uzmanının uygun gördüğü bir zamanda planlanabilir. Bebek gelişimi ve annenin sağlığı önemli olup en ideal zaman 39. Haftadan sonra doğumun yapılmasıdır.
Bu haftadan sonra yapılan doğumlarda bebek gelişiminin büyük bir kısmını tamamlar ve daha sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir. Doğum süresi olarak 20-40 dakika arası değişirken planlı olmasından dolayı hazırlık aşamaları kolay bir şekilde önceden tamamlanabilir.
Sezaryen Doğumdan Sonra Kanama Olur Mu?
Doğumdan sonra kanama görülmesi normal olup sezaryen doğum sonrası görülebilecek kanamalar 6 haftaya kadar kesik kesik devam edebilir. Doğum sonrası görülen bu kanamalar adet kanaması gibi yoğun olurken ilerleyen zamanlarda kesik kesik ve akıntı şeklini alır.
Genel olarak bu kanamalar lohusalık dönemi boyunca devam ederek endişelenmesi gereken bir durum değildir. Kanama yoğunluğu ve ağrı oluşması endişe ettirmesi halinde mutlaka hekim bilgilendirilerek gerekli önlemler alınmalıdır.