1. Ana Sayfa
  2. Hamilelik

Toksoplazma Nedir? *2023 Toksoplazma Testi


1

Oldukça tehlikeli neticelere sebep olabilen toksoplazma enfeksiyonu nedir? Niçin bulaşır ve vücut içerisinde hangi belirtileri görülür? Gebelikte toksoplazma geçirenler hangi durumlara dikkat etmeli ve nasıl bir tedavi görmeli? Merak edilen her şeyi burada anne adaylarının meraklarını gidermek için anlattık.

Gondii ismi verilen parazitlerin sebep olduğu, henüz doğmamış bebeğin sağlığını tehdit altına alan bir enfeksiyon türüdür.

Toksoplazma Belirtileri

Toksoplazma hastalığının belirtileri bağışıklık sistemi kuvvetli olan kişilerde pek etkili olmayabilir. Fakat bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ise çok ağır belirtiler meydana gelebilir. Bu hastalığı hafif belirtilerle geçiren kişilerde genel itibariyle aşağıdaki durumlar görülür:

  • Evden dışarı çıkamayacak kadar halsizlik belirtileri
  • 37,5 civarında ateş
  • Evden dışarı çıkamayacak kadar halsizlik belirtileri

Toksoplazma Nasıl Bulaşır?

Esasında parazitlerin kan dolaşımı sistemine giriş yapması veya enfeksiyonu taşıyan çeşitli gıdaların tüketilmesi sonucunda mide-bağırsak yolu ile bulaşır. Toksoplazma enfeksiyonuna sebep olan parazit, kedinin bağırsaklarında çoğalma gösterir ve dışkısı ile beraber kum kaplarına veya bahçe toprağına atılır. Dolayısıyla dışkının olduğu toprak ya da kumla temas etmek, parazitin bulaştığı hayvanların az pişmiş etlerinin tüketilmesi, çiğ et tüketimi bu parazitlerin bulaşmasına sebep olur. Hastalık, genel itibariyle plasentayı geçerek bebeğe ulaşabilir.

Hastalık Nasıl Engellenir?

Anne adayının hamilelik döneminin ilk başlarında çeşitli tarama testlerine tabi tutulması gerekir. Tarama sonucunda enfeksiyon tespit edilirse yer hemen tedaviye başlanır.

Toksoplazma Testi

Anne adayına yapılan çeşitli tarama testlerinde İGG ve İMG araştırılır. İGG eskiden geçirilmiş bir enfeksiyonu anlamlandırır. İGM cm ise aktif bir şekilde enfeksiyonları gösteren tablodur.

Hamilelikte Bu Hastalıktan Korunmak İçin Neyse Yapılmalı?

  • Anne adaylarının kedi beslemeleri durumunda bu kedilerini bir veteriner hekime götürüp aktif enfeksiyonlarının olup olmadığını anlamaları için tahlil yapılır. Eğer aralarında enfeksiyonlu olan çıkarsa en az 6 hafta boyunca sosyal mesafe kurallarına uyulması gerekir.
  • Kerdi dışkısına kesinlikle temas edilmekten kaçınılmalıdır. Eğer ki bir kedi varsa kumunu başkasının değiştirmesini istemek mümkündür.

Hastalık Ne Zaman Geçer?

Makalenin başında da anlatıldığı gibi toksoplazma, bağışıklık sistemi kuvvetli olan kişilerde belirgin bir zarar vermeyecektir. Bu kişilerde ömür boyu uyur vaziyette kalacaktır. Bu enfeksiyonlar, fakat 5 yaş altındaki çocuklar açısından ya da hamileler ile bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde durum maalesef böyle olamamaktadır. 6 hafta boyunca devam eden kombine yani birkaç ilacın bir arada kullanılması ilaç tedavisi ile hastalığın semptomları ve zararları ortadan kaldırılmaya çalışılır. Ancak bu paraziti tamamen yok edemeyecektir.

Toksoplazma Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Hamilelik döneminde toksoplazma enfeksiyonu geçiren anne adayları açısından çocuğa zarar vermeyecek şekilde özellikle de ilaçların kullanılması ve bu ilaçlara doğum anına kadar devam edilmesi gerekir. Hastalığın çocuğa geçmesini ve vücuda zarar vermesini engellemek amacıyla bir tedavi uygulanır.

9 Madde Ile Gebelikte Teksoplazma Enfeksiyonu

Hastalık Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Bebeğin erken veya geç düşük ile kaybedilmesine, kusurlu bir şekilde doğmasına, doğumdan sonra ölmesine, doğumdan sonra özürler ile yaşamasına sebep olabilecek derecede tehlikeli bir enfeksiyon şeklidir.

Yazar Hakkında

2008 yılından bugüne kadar kadın ve bebek ağırlıklı yazılar yazan, birçok internet sitesinde yazıları yayınlanan, internet sevdalısı bir blogger.

Yorum Yap

] }