Yerleşme kanaması tüm anne olmak isteyen kadınların ilk gebelik dönemlerinde başına gelebilen korkutucu ve endişe veren bir durum olmaktadır. Gebe olan her kadında görülmesi mümkün olan bu durumda çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Yerleşme kanaması embriyonun rahme tutunduğu ilk zamanlarda meydana gelen bir kanama türüdür. Adet kanamasından farklı olan ve halk arasında yerleşme kanaması olarak bilinmesinin yanı sıra üstüne görme şeklinde de ifade edilmektedir. Gebeliğin ilk işareti olan yerleşme kanaması yani implantasyon kanaması genel olarak adet kanaması ile karıştırılmaktadır. Bu tür kanamanın gebeliğin ilk zamanlarında görülmesi son derece normal bir durumdur.
Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?
Halk arasında üstüne görme ya da tutunma kanaması gibi isimleri olan bu tarz kanama döllenmenin oluşumundan sonraki 6 ile 12 gün içinde meydana gelmektedir. Kanamanın tam olarak ne zaman oluştuğuna dair net bir süre vermek doğru olmaz. Tüm anne adaylarında yerleşme kanaması zamanı farklılıklar gösterebilir. Gebelikte yaşanan bu durum 5 ile 6 gün geçmesinden sonra evde gebelik testi yapılabilir.
Genel olarak fetüsün rahme yerleşmesinden dolayı kaynaklanan kanama adet kanamasından 1 ile 2 gün öncesinden olmaktadır. Bu tarz kanamaların adet kanaması sanılması gebelik testinin yapılmasının gecikmesine neden olur. Ayrıca bu durum kürtaj için yasal sürecin kaçırılmasına yol açmakta ve gebelik kürtaj işlemi yapılması mümkün olmaz.
Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?
Hamileliğin başlarında embriyonun rahme tutunduğunun belirtilerinin başında olan yerleşme kanaması genel olarak normal bir durum olarak bilinmektedir. Genellikle bu durum hamile kalınmasından 10 ya da 14 gün sonra görülebilir. Bu tarz kanamalar çok daha az oranda görülmektedir ve her hamile kadında bu kanamalar görülmemesi mümkündür.
Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?
Yerleşme kanaması süresi yaklaşık olarak bir hafta ile 10 gün arası kadar olmaktadır. Özellikle kanamanın kaç gün süreceği kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bazı kadınlarda bu tarz kanama hiç olmadan da gebelik oluşmaktadır ve normal adet döneminde meydana gelmez. Bazı anne adaylarında lekelenme şeklinde olan kanama 3 gün boyunca devam etmesi mümkündür. Kanamanın şiddetli olmaması halinde 3 gün boyunca devam etmesi bir sorun teşkil etmez.
Adet döneminde olduğu gibi yoğun bir kanama olması ya da kanama ile birlikte şiddetli ağrı var ise yerleşme kanaması yerine düşük kanaması olma olasılığı çok daha fazladır. Gebeliğin ilk 3 ayında düşük olasılığı çok yüksek olmasından dolayı bu gibi sorunlarda hiç zaman kaybetmeden uzman yardımı alınması gerekir.
Yerleşme Kanaması Adetten Kaç Gün Önce Olur?
Pek çok anne adaylarının hamile olduklarını bilmelerini geciktiren yerleşme kanaması kadınların adet döneminden yaklaşık olarak 2 ile 5 gün önce ortaya çıkmaktadır. Leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında oluşan kanamadır.
Yerleşme Kanaması Belirtileri
Gebelikte bu kanamalar ilk zamanlarda gözlenir ve bir takım belirtiler bu tarz kanamaya eşlik ederek hamileliğin oluşumunda fikir edinmeye yardımcı olur. Belirtiler gözlemlenerek kanama hakkında detaylı olarak bilgi edinmek mümkün olacaktır.
İşte bu tarz kanamaları belirtileri şunlardır;
- Kanamanın rengi pembe ya da kahverengi tonlarında beklenmektedir. İlerleyen zaman içinde kanamanın renginde her hangi bir görülmemesi halinde kanama kendiliğinden kesilir.
- Kanama yoğunluğu gebeliğin ilk başlangıcında çok daha hafif olmaktadır. Genel olarak lekelenme gibi görülen yerleşme kanaması şiddetinde olası bir artış beklenmez.
- Kanamada pıhtı oluşumu, gebelikte bu tarz kanama sırasında akıcı ve parlak olmayan bir kan görülmektedir. Pıhtı meydana gelmesi için her hangi bir neden yoktur ve bu gibi sorunlar gözlenmez.
- Kramp oluşumu, gebelik döneminde hafif ve kısa aralıklar ile meydana gelebilir.
- Göğüslerde hassasiyet, gebeliğin ilk zamanlarında implantasyınun gerçekleşmesi ile kanda hCG, östrojen ve progesteron düzeylerinde artış görülür. Bu hormonal değişim sonrasında göğüslerde meydana gelen hassasiyet bu tarz kanamaya elik edebilir.
- Adet kanamasına göre hafifi ve kısa devam eden kanama olabilir,
İmplantasyon kanaması hamile kalmak isteyen kadınların edişe içinde olmasına neden olurken normal adetten farklı olmasından ve kısa sürede bitmesi sayesinde korkutucu olmaz.
Yerleşme Kanaması Rengi
Yerleşme kanaması rengi kahverengi ya da pembe tonlarında olmaktadır. Adet döneminin başlamasına çok daha az bir süre kala meydana gelen kanamalara benzer biçimde oluşan bu durum lekelenme olarak gerçekleşir. Gebelik süresinin başlangıç döneminde görülen bu durum devam etmesi ile yoğun ve uzun süre devam eden bir kanama beklenmez.
Gebelikte Yerleşme Kanaması Kaçıncı Haftada Olur?
Genel olarak son adet tarihi itibari ile yaklaşık 4 ile 5. haftalar arasında bu kanamalar meydana gelir. Bu durum yumurtlama ile konsepsiyonun son adet döneminden kaç gün sonra olduğuna göre farklılık göstermektedir.
Yerleşme Kanaması Hesaplayıcı
Yerleşme kanaması gününün hesaplanması bir karışık olmasından dolayı bir hesaplayıcı kullanmak en doğru çözüm yolu olacaktır. Bu tarz kanama beklenen adet kanamasından 2 gün ile 4 gün önce meydana gelmektedir. Fakat bu süre tüm kadınlar arasında farklılık göstermektedir. Döllenmenin tam olarak günü bilinmediği için kanamanın adet dönemine 1 gün kala olabileceği mümkündür. Sperm hücreleri koşulların uygun olması halinde rahimde 3 gün aktif olarak kalabilir. Döllenme korunmasız cinsel ilişkide olunan günden 1 ile 3 gün sonrasında meydana gelebilir. Bundan dolayı bu tarz kanamaların tarihinin tam olarak hesap edilmesi çok daha zor olabilir. Ancak adet dönemine birkaç gün kala meydana geldiğini belirtmek doğru olacaktır.
Yerleşme Kanaması İlişkiden Kaç Gün Sonra Olur?
Yumurtlama dönemi tam olarak bilinmemesinden dolayı döllenme cinsel ilişki sonrasında anında ya da 3 gün içinde meydana gelebilir. Yerleşme kanaması döllenme sonrası 6 ile 12 gün arasında olacağından bu süre cinsel ilişki üzerinde hesaplanmasından dolayı 15 güne kadar uzaması mümkün olabilir. Bu süreler yaklaşık olarak ortalama 28 günde bir adet olan kadınlar üzerinden yapılan hesaplamalar olmaktadır. 32 ile 33gün gibi uzun sürelerde adet dönemi bulunan kadınlarda bu süreç 1 ile 2 gün daha fazla olabilir.
Genellikle sperm kadın vücudunda 2 ile 3 gün boyunca canlılığını koruduğu içi kadının yumurtlama süresi ve zamanını kesin olarak bilinmesi mümkün olmaz. Döllenme cinsel ilişki ya da daha sonrasında yer alan sürede ya da 3 gün içinde gerçekleşebilir.
Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur Mu?
Gebelik döneminde meydana gelen kanamalar arasında farklı nedenlere bağlı olarak görülen lekelenme hafif ya da ağrılı kanamalar bazı zamanlar adet dönemi kanamaları ile karıştırılması mümkün olabilir. Fakat döllenmenin yerine geçebilen adet kanaması ile birlikte gebelik döneminde görülen kanama bir değildir. Düşük, dış gebelik, çoğul gebelik ve enfeksiyon gibi sebeplerden dolayı hamilelikte meydana gelen kanamalar için anne adayları rahim içinde yer alan bebeklerinin zarar görme olasılığı nedeniyle çok daha fazla endişe duyarlar ve korku içinde olurlar.
Genel olarak ağrısız bir biçimde olan yerleşme kanaması giderek azalma beklenen bir durumdur. Kanamanın kesilerek gitmesinin yanı sıra ağrı ya da sancılı şekilde artış olması durumunda doktora başvurulması gerekir. Korunmasız bir ilişki sonrasında 10 ve 14 gün arasında bu tarz kanama hamileliğin ilk 3 ayında ortaya çıkabilir.
Yerleşme Kanaması Nedir?
Yerleşme kanaması gebelikte embriyonun rahim içine yerleşmesi sırasında meydana gelen hafif kanama olarak adlandırılmaktadır. Her ay rahim içi kendini yeni bir hamilelik için hazırlar. Döllenmenin meydana gelmesi ile birlikte embriyo rahim içinde yerleşmeye çalışması ile rahmin iç dokusunda hafif olarak zedelenme meydana gelebilir. Bundan dolayı hafif kanama meydana gelebilir. Halk arasında bu tarz kanamalara üstüne görme olarak bilinir ve adet kanaması olmadığını bilmek gerekir.
Yerleşme kanaması gebelik semptomlarının en başında yer almakta ve anne adayları tarafından adet kanaması ile karıştırılmaktadır. Ancak yerleşme kanaması kanamalar adet kanamasından daha farklı olmaktadır. Embriyonun döllenmeyi sağlaması ile birlikte yaşamsal faaliyetlerini karşılaması için rahim içinde yer alan astarlarda bulunan kılcal damarların zarar görmesine ve hafif olarak kanama yapmasına neden olmaktadır.